Transplant la om, cu rinichi de porc. Este a doua oară la nivel mondial când se întâmplă

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.04.2024 - 11:17
Transplant la om, cu rinichi de porc. Este a doua oară la nivel mondial când se întâmplă - Foto: Profimedia Images
Transplant la om, cu rinichi de porc. Este a doua oară la nivel mondial când se întâmplă - Foto: Profimedia Images

Transplant la om, cu rinichi de porc. Este a doua oară la nivel mondial când se întâmplă. Un rinichi de porc modificat genetic a fost transplantat pentru a doua oară în istorie.

SHARE

Transplant la om, cu rinichi de porc. Este a doua oară la nivel mondial când se întâmplă. Un rinichi de porc modificat genetic a fost transplantat pentru a doua oară în istorie, la o persoană în viaţă.

S-a întâmplat în Statele Unite. Aceeaşi persoană a primit o pompă cardiacă. E o procedură combinată fără precedent, care reprezintă o nouă etapă, într-un domeniu care avansează cu mare viteză.

Transplant la om, cu rinichi de porc. Este a doua oară la nivel mondial când se întâmplă

Anunţul a fost făcut de către spitalul NYU Langone, din New York. "Am combinat două minuni ale medicinei moderne într-un mod inedit", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, doctorul Robert Montgomery, care a efectuat transplantul de rinichi, conform News.ro.

Acesta este "un alt pas important în călătoria noastră pentru a ne asigura că organele vitale sunt disponibile pentru toţi cei care au nevoie de ele", a spus el.

Pacienta, în vârstă de 54 de ani, suferea de insuficienţă cardiacă şi renală. Lisa Pisano nu a putut primi o pompă cardiacă, deoarece mortalitatea este foarte mare în cazul persoanelor care fac dializă.

Citeşte şi: De ce este pepenele verde periculos pentru bolnavii de rinichi. Poate duce și la deces

Dar ea avea, de asemenea, niveluri de anticorpi care ar fi însemnat că ar fi trebuit să aştepte ani pentru a avea ocazia de a primi un rinichi uman. Porcul este, din punctul de vedere biologi, cel maii apropiat de om şi de caeea oasele şi organele sale sunt folosite la transplanturi de diferite tipuri.

Cu toate acestea, din cauza inimii sale, ea mai avea doar câteva săptămâni de trăit, potrivit medicilor. "Încercasem totul (...) aşa că, atunci când s-a prezentat această oportunitate, am spus că voi profita de ea", a declarat Lisa Pisano, originară din New Jersey.

Foto: Profimedia Images

"Mi-am spus că, în cel mai rău caz, dacă nu funcţionează, s-ar putea să funcţioneze pentru următoarea persoană", a spus ea de pe patul de spital, mulţumind călduros familiei, medicilor şi asistentelor.

Citeşte şi: Criză în „Valea rinichilor" din Nepal. Localnicii, forțați să-și vândă organele din cauza sărăciei

Operaţia de implantare a pompei cardiace (sau a dispozitivului de asistenţă ventriculară) a avut loc la 4 aprilie, iar transplantul de rinichi la 12 aprilie. Aproape două săptămâni mai târziu, dr. Montgomery a fost încântat să anunţe că nu a existat "niciun semn de respingere" până în prezent.

Xenogrefele reprezintă o provocare, deoarece sistemul imunitar al primitorului tinde să atace organul străin. Porcul a fost supus unei singure modificări genetice, a explicat el, pentru a reduce acest risc.

Înainte, erau în moarte cerebrală

Pentru prima dată, a fost transplantat şi timusul porcului, un organ care joacă un rol important în sistemul imunitar. Spitalul General Massachusetts din Boston a anunţat în martie că a efectuat primul transplant de rinichi de porc modificat genetic pe un pacient viu.

Transplanturile anterioare AU FOST efectuate pe pacienţi aflaţi în moarte cerebrală. Pacienţi în viaţă au primit, de asemenea, un transplant de inimă de la un porc modificat genetic, dar au murit ulterior.

Aceste aşa-numite operaţii "compasionale" prefigurează viitoarele teste clinice de mai mare amploare. "În mod clar, ne îndreptăm foarte repede spre testele clinice, probabil chiar mai repede decât am crezut", a declarat dr. Montgomery.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te