Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

DE Alexandru Pop | 24.08.2021 - 21:07
Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an/FOTO: Facebook/Dan Motreanu

"Salariații care au grijă de o persoană grav bolnavă vor beneficia de un concediu de cinci zile lucrătoare pe an", a anunțat europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

SHARE

"Conform prevederilor Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și a îngrijitorilor, salariații vor avea dreptul la un concediu de îngrijitor de 𝗰𝗶𝗻𝗰𝗶 𝘇𝗶𝗹𝗲 𝗹𝘂𝗰𝗿𝗮̆𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲 𝗮𝗻, o premieră în legislația Uniunii Europene.

Concediul va fi pus la dispoziția lucrătorilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie ca lucrătorul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave.

În plus, pentru a încuraja lucrătorii care oferă îngrijire să nu renunțe la viața profesională, aceștia vor avea dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanță, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru în scopul acordării de îngrijiri.

Termenul limita de transpunere a Directivei (UE) 2019/1158 în legislația națională este 2 august 2022. Deși mai există timp până atunci, Parlamentul României ar trebui să prioritizeze adoptarea acestei legi, având în vedere numărul ridicat de cetățeni români care necesită sprijin din cauze medicale.

Important de menționat este faptul că, în prezent, Senatul României dezbate un proiect de lege potrivit căruia persoanele care au în îngrijire un bolnav care suferă de cancer pot beneficia de un concediu plătit 𝐝𝐞 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝟒𝟓 𝐝𝐞 𝐳𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐧. Cancerul este un diagnostic individual care are un impact puternic asupra pacienților, dar care afectează profund și viața celor apropiați acestora.

Inițiativa Senatului este în acord cu prevederile Planului UE de combatere a cancerului, un instrument care stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, tratament și de îngrijire în domeniul oncologic, axându-se în special pe calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer, dar și pe a celor care ii îngrijesc.

Planului UE de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acțiune, respectiv: prevenire, depistare timpurie, diagnosticare și tratament și îmbunătățirea calității vieții. Acesta va beneficia de un buget de 4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, inclusiv din partea programelor <UE pentru sănătate>, <Orizont Europa> și <Europa digitală>.", a detaliat Motreanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te