În plină criză sanitară, jurământul lui Hipocrate îi ține pe medici departe de bolnavii COVID

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.03.2021 - 12:31
jurământul lui Hypocrat îi ține pe medici departe de bolnavii COVID / mhealth.com

Medicii susțin că birocrația de la Colegiul Medicilor îi împiedică să se ocupe într-un termen cât mai scurt de tratarea bolnavilor de coronavirus. Colegiul răspunde explicând care sunt termenele pentru obținerea dreptului de liberă practică.

SHARE

„Am putea crește oricât de mult numărul de paturi ATI, putem aloca în spitale unde pot să fie prize de oxigen, se pot organiza astfel de paturi. Avem și aparatura necesară, pentru că avem ventilatoare la dispoziție, ceea ce este un lucru extrem de important. Însă ceea ce este deficitar și cu ce ne confruntăm în prezent este resursa umană. Pentru că personalul de terapie intensivă, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare de curățenie e un personal care deja e supraîncărcat în mare majoritate de un an de zile”, a mai spus secretyaruld e stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.

Citește și: Sub zece medici de terapie intensivă pe județ în 20 de județe. Bihor: doi doctori la 65 bolnavi

Jurământul lui Hipocrate îi ține pe medici departe de bolnavii COVID

Acesta este contextul în care pe grupurile de medici, aceștia se plâng că birocrația de la Colegiul Medicilor București îi împiedică să trateze, într-un timp cât mai scurt, bolnavii de COVID. Fără depunerea jurământului lui Hipocrate, medicii nu primesc drept de liberă practică.

Un medic arată că s-a oferit să trateze bolnavi de COVID în spitalele din București dar birocrația l-a întârzia două săptămâni, iar problemele s-au rezolvat doar după stăruințe și telefoane:

Medic: Spitalul mă așteaptă, la Colegiu nu răspunde nimeni

„De doua saptamani am depus la Colegiul Medicilor din Bucuresti actele pentru a deveni membru. Si de atunci astept cu o rabdare de prost, un tel/mail pt a ma anunta data la care se sustine un fabulos juramant. Ce credeti?  In continuare astept.

P.S. Fara acest juramant, nu primesc hartie prin care mi se da drept de libera practica.

De 10 zile sun obsesiv-compulsiv la 021.315… si apas la fel de obsesiv tasta 1, adica vize, certificate de membru... bla, bla. Nu raspunde nimeni. Macar 8-10 apeluri/zi. Acum 5 zile, transmit si mail cu explicatia necesitatii urgente a acestei hartii (sunt pneumolog, sunt dispusa sa lucrez in Covid, Spitalul MAI angajeaza, cu prioritate, pneumologi, pe langa alte cateva specialitati: boli infectioase, ATI, medicina de urgenta, radiologie, epidemiologie...iar eu mi-am depus actele, ei ma asteapta si ma suna periodic sa vada ce am rezolvat?

Invariabil acelasi lucru: am depus actele, astept sa ma anunte Colegiiul Medicilor Bucuresti), a scris medicul.

Cum s-a rezolvat? Românește, după15 zile.

„O doamna minunata de la Colegiu s-a implicat si a reusit sa ma ajute!”, a scris medicul.

Alt medic, altă experiență

„Jurământul se depune o data pe luna , sa nu il deranjeze prea mult pe juristul colegiului. Am depus jurământul anul trecut pe vremea asta, dupa 5 saptamani de la depunerea actelor. Nu vă anunță nimeni, pe niciun canal. Sunați dvs la secretariat si vedeti ce se intampla”, a scris un alt medic pe un grup de FB.

Colegiu: Ne întrunim de câte ori e necesar

Colegiul Medicilor București confirmă, pentru Newsweek România, că există un timp de așteptare pentru obținerea documentelor (două săptămâni sau 10 zile lucrătoare).

„Cererile formulate de medici pentru obținerea certificatului de membru se soluționează în maxim 10 zile lucrătoare, iar cele formulate pentru obținerea avizului de liberă practică se soluționează în maxim 5 zile lucrătoare”.

În schimb, Colegiul spune că jurământul se depune fără termene: „ședințele de jurămâtnt pentru noii membri sunt organizate de 2 ori/lună sau ori de câte ori este nevoie. Există perioade în care jurământul se organizează de 3 ori pe săptămână”, ne-a precizat Directorul Executiv al Colegiului, Ioana Luminița Popescu.

Citește și: Mii de doctori care tratează bolnavi COVID riscă pușcăria. Doar 4 specializări, acoperite de lege

Doar 4 specializări ATI, interne, pneumologie, boli infecțioase au dreptul de a trata bolnavi COVID internați la Terapie intensivă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te