Cum pot afecta rănile adânci de piele sănătatea intestinală? Ce au descoperit cercetătorii

DE Catinca Doboș | Actualizat: 19.04.2024 - 20:34
Cum pot afecta rănile adânci de piele sănătatea intestinală? Foto: Freepik / katemangostar

Rănile adânci de piele afectează sănătatea intestinală, arată un nou studiu. Cercetătorii au făcut experimente de laborator pe șoareci.

SHARE

Oamenii de știință au fost mereu convinși că există o anumită legătură între sănătatea pielii și cea a intestinelor, dar mulți au presupus că intestinul este cel care dă ordine. Un nou studiu sugerează că influența poate merge în sens invers, conform unui articol al Newscientist.

Rănile cutanate au consecințe mai profunde decât se credea până acum, iar efectele lor nu sunt doar la nivelul pielii. Ele pot pătrunde până în intestin.

Rănile adânci afectează sănătatea intestinală

Știm că există o anumită legătură între sănătatea organelor noastre exterioare și interioare. Persoanele cu boli de piele, cum ar fi dermatita atopică sau psoriazisul, suferă adesea de afecțiuni legate de intestin, cum ar fi alergiile alimentare și bolile inflamatorii intestinale, și poartă microbi intestinali diferiți față de persoanele fără afecțiuni cutanate.

Citește și: „Lichidul de aur” care îți oferă o piele strălucitoare și accelerează metabolismul. Îl bei dimineața

Cercetătorii au fost de părere că intestinul influențează pielea, spune Richard Gallo de la Universitatea din California, San Diego.

Dar Gallo și colegii săi au testat ipoteza opusă la șoareci și au descoperit că leziunile cutanate afectează microbiomul intestinal.

Ce au descoperit oamenii de știință făcând experimente pe șoareci

Pentru a vedea dacă leziunile cutanate modifică microbii intestinali, echipa lui Gallo a tăiat incizii de 1,5 centimetri lungime în pielea unor șoareci, iar pe alții i-a lăsat nevătămați. Apoi au izolat și secvențiat germenii din fecalele rozătoarelor.

Citește și: Băutura de casă cu 3 ingrediente care îți curăță colonul și te ajută să slăbești. Costă doar 5 lei

Cele două grupuri purtau microbi diferiți în intestinele lor. Șoarecii răniți aveau mai puține microorganisme benefice și mai multe bacterii dăunătoare cauzatoare de boli. Această observație a fost „neașteptată”, spune Gallo.

Pentru a confirma faptul că rănirea pielii a fost cauza microbiomului intestinal modificat, cercetătorii și-au repetat experimentele rănind șoarecii într-un alt mod: modificându-le genele pentru a elibera o enzimă care descompune molecula de acid hialuronic, care menține conținutul de apă al pielii.

Din nou, șoarecii cu hialuronan deteriorat aveau bacterii intestinale diferite de cele cu hialuronan intact. De fapt, cercetătorii suspectează că această moleculă ar putea contribui la „axa piele-intestin”: o leziune a pielii poate elibera fragmente de hialuronan, care pot declanșa un răspuns imunitar în intestin și pot schimba expresia genetică a acestuia pentru a modifica microbiomul.

Modificarea microbiomului afectează riscul de boală

În continuare, cercetătorii au testat șoareci din ambele experimente pentru a vedea cum aceste modificări ale microbiomului afectează riscul de boală. Atunci când au administrat șoarecilor un medicament cunoscut pentru a provoca colita, tulburare digestivă, rozătoarele cu răni ale pielii și cele cu hialuronan deteriorat au prezentat o severitate mai mare a bolii decât grupurile de control.

Citește și: Ce au descoperit medicii în intestinele unui pacient. Au rămas șocați. „Era vie”

Aceste rezultate au indicat faptul că modificările cutanate au schimbat într-adevăr microbiomul intestinal într-un mod care a crescut riscul de boală.

Aceste constatări sunt „foarte interesante”, spune Larry Dishaw de la Universitatea din Florida de Sud.

El speculează că cortizolul, un hormon eliberat din cauza stresului după o leziune și despre care se știe că afectează microbiomul, ar putea juca un rol în această axă piele-intestin. De asemenea, el crede că este probabil ca o astfel de axă piele-intestin să existe la om.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te