Cât de riscant este să nu mănânci 8 ore la rând, zilnic? Efectul mortal descoperit de cercetători

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 19.03.2024 - 17:55
Cât de riscant este să nu mănânci 8 ore la rând, zilnic - Foto: Freepik/pvproductions - cu rol ilustrativ
post

Cât de riscant este să nu mănânci 8 ore la rând, zilnic? Un studiu realizat pe o perioadă de 8 ani a arătat un efect negativ surprinzător de grav asupra stării de sănătate pe termen lung a celor care țin așa-numitul post intermitent.

SHARE

Cât de riscant este să nu mănânci 8 ore la rând, zilnic? Un studiu care a urmărit participanții timp de aproximativ opt ani a constatat un risc crescut de deces la cei care au practicat postul intermitent.

Cât de riscant este să nu mănânci 8 ore la rând, zilnic? Efectul mortal descoperit de cercetători

Postul intermitent - o strategie de dietă care limitează perioada în care o persoană poate mânca în fiecare zi - a fost asociat cu un risc cu 91% mai mare de deces legat de inimă se arată într-un studiu amplu. realizat în SUA.

Acest risc a fost legat de mâncatul într-o „fereastră” de opt ore sau mai scurtă în ziua de 24 de ore, în comparație cu o „fereastră” mai tipică de 12-16 ore.

Noua cercetare preliminară a fost prezentată la 18 martie în cadrul sesiunilor științifice EPI Lifestyle 2024 ale Asociației Americane a Inimii (AHA).

Aceasta a analizat decesele cauzate de boli cardiovasculare la peste 20.000 de adulți din SUA, care au fost urmăriți în medie timp de opt ani.

Citește și: Care e cea mai importantă masă a zilei? Cât de grav este pentru sănătate să sari micul dejun?

Experții au declarat pentru Live Science că studiul evidențiază necesitatea de a fi precauți în ceea ce privește utilizarea postului intermitent.

Cu toate acestea, unul dintre ei a menționat că, până când nu vor fi publicate toate datele din studiu, este dificil de spus dacă „fereastra” de timp sau tipurile de alimente consumate sunt mai relevante pentru riscul de deces al unei persoane.

„Este foarte posibil să ai o dietă de foarte slabă calitate în timp ce mănânci cu restricții de timp”, a declarat Christopher Gardner, profesor de medicină la Universitatea Stanford, pentru sursa citată. 

„De asemenea, este posibil ca unii participanți cu ferestre de alimentație restricționată să se confrunte cu insecuritatea alimentară și să nu mănânce bine sau suficient. Nu știm încă totul. Voi aștepta mai multe date” , a adăugat el.

Postul intermitent presupune să mănânci doar în timpul unei anumite perioade de timp în fiecare zi, adesea între 4 și 12 ore din 24.

Cercetările anterioare sugerează că postul intermitent îmbunătățește parametrii legați de sănătatea cardiovasculară pe termen scurt, timp de câteva luni, inclusiv rezistența la insulină.

Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești și îți curăță intestinele. Îl ai în bucătărie și costă 7 lei

Dintre cele 20.000 de persoane din noul studiu, 414 au raportat că au mâncat în „ferestre” de timp de opt ore sau mai puțin în fiecare zi.

Participanților nu li s-au atribuit diete pe care să le urmeze, ci mai degrabă, dietele lor tipice au fost evaluate prin două sondaje, în care participanții și-au amintit tot ce au mâncat în două intervale de timp de 24 de ore.

Studiul a scos la iveală o legătură între „ferestrele” de opt ore de alimentație și decesele cardiovasculare, dar, din cauza modului în care a fost conceput, nu a putut demonstra, deocamdată, dacă acest program alimentar a cauzat decesele sau arată doar o corelație între ele.

„Am fost surprinși să constatăm că, în comparație cu persoanele a căror durată de masă era de 12-16 ore, cei care și-au limitat timpul de masă la 8 ore pe zi au avut un risc mai mare de deces cardiovascular și nu au trăit mai mult", a declarat pentru Live Science, autorul principal al studiului, Victor Wenze Zhong, profesor de epidemiologie și biostatistică la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai.

Citește și: Ce mănânci la micul dejun ca să arăți fantastic la prima întâlnire? Ce carbohidrați sunt în meniu?

Limitarea alimentației la acest interval scurt de timp a fost legată de un risc mai mare de deces cardiovascular în grupul general și la persoanele cu cancer sau boli de inimă, care au fost selectate în analize separate.

În plus, participanții la studiu care aveau boli cardiovasculare existente și care au mâncat în timpul unei „ferestre” de opt până la zece ore au avut, de asemenea, un risc cu 66% mai mare de a muri din cauza unei boli de inimă sau a unui accident vascular cerebral, în comparație cu cei cu „ferestre de masă” mai lungi.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te