Holocaustul, „temă minoră” pentru AUR. Peste 300.000 evrei, exterminați din ordinul lui Antonescu

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 04.01.2022 - 16:38
Cei doi capi ai AUR, deputatul George Simion și senatorul Claudiu Târziu. Sursă: Facebook AUR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) derapează din nou, susținând, într-un comunicat de presă, că Holocaustul reprezintă „o temă minoră” și că istoria Holocaustului nu ar trebui predată ca materie distinctă la școală.

SHARE

Cel mai recent sondaj de opinie publicat de Institutul pentru Studierea Holocaustului arată că doar 32 la sută dintre români știu că Holocaustul a avut loc și în România. 

Reamintim că între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni au fost omorâți pe teritoriile românești și cele aflate sub administrație românească, din responsabilitatea mareșalului Ion Antonescu, considerat încă de 59 la sută dintre români „un mare patriot”. 

În contextul negării Holocaustului în cel mai recent comunicat de presă al AUR, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” arată că „a nega Holocaustul este o expresie clară a negării democrației”. 

Totodată, Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, a atras atenția că AUR „a depășit demult cadrul legal în care funcționează” și că acest partid, ai căror reprezentanți sunt „promotori ai ideilor și concepțiilor neo-legionarismului și ai revizionismului naționalist”, ar trebui scos în afara legii. 

Citește și: Cum s-a construit imaginea AUR, partidul parlamentar care a reinventat derapajele pe scena politică | Newsweek Romania

AUR derapează din nou: Holocaustul, „temă minoră”, „simplă lecție”

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), reprezentanții formațiunii susțin că asupra copiilor din România au loc „experimente ideologice” și că există „o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de «materii» a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională”. 

Reacția AUR venea după ce olimpiadele la limba română, limba engleză și istorie nu apăreau pe lista olimpiadelor care se vor desfășura anul acesta, însă ministrul Educației a precizat că, de fapt, erau listate pe site-ul MEN doar competițiile care prevedeau etape internaționale, conform edupedu.ro

Derapajul AUR nu este singular. Sorin Lavric, senator considerat ideologul formațiunii, a publicat, încă de anul trecut, un comentariu, pe site-ul R3Media.ro, portal desprins din publicația rusofilă ActiveNews, în care a susținut că AUR vrea „să disloce partidele din Parlament”. „Vom regasi gustul mistic de a fi creștini în umbra oricarei catapetesme din bisericile din țară", „vom aduce exaltarea de a fi parte dintr-un intreg numit România", „știm că vom muri, iar gândul acesta ne dă o ținută", „noi vrem o Românie sub spectrul lui Hristos", a scris Sorin Lavric, discurs care amintește de discursurile lui C.Z.Codreanu, șef al Mișcării Legionare. 

Ulterior, senatorul AUR a omagiat, de la tribuna Senatului, mai mulți reprezentanți ai Mișcării Legionare, în ciuda semnalelor de alarmă trase atât de Institutul „Elie Wiesel” și reacției Ambasadei Israelului la București, continuând cu plângerile penale făcute de Alexandru Muraru. 

Citește și: Lavric (AUR) insistă: îl omagiază în Senat și pe Mircea Vulcănescu, condamnat pentru hitlerism | Newsweek Romania

Institutul „Elie Wiesel”: Sorin Lavric (AUR), omagiu pentru Mișcarea Legionară la tribuna Senatului | Newsweek Romania

Târziu (AUR) preia conspirații pentru a se apăra de acuzațiile de antisemitism | Newsweek Romania

Ambasadorul Israelului, despre elogiul AUR pentru un legionar: Adevărul istoric nu poate fi rescris | Newsweek Romania

De la protestele organizate de AUR, cel mai recent, în 21 decembrie, la Parlament, nu lipsesc violențele, scandările antisemite și simbolurile naziste. 

Citește și: Au apărut, din nou, simboluri naziste, la protestul de la Parlament. Plângere la Parchet și Poliție | Newsweek Romania

Claudiu Târziu, care a respins asemănarea dintre AUR și Mișcarea Legionară, a participat în 2016 la o conferință organizată de șeful Mișcării Legionare, Șerban Suru, la sfârșit fotografiindu-se cu Suru și soția sa. Târziu deține și rostonline.ro, o publicație de inspirație legionară. 

Mai mult, premierul susținut de AUR, Costin Georgescu, este un simpatizant declarat al Mișcării Legionare și al lui C.Z. Codreanu și Ion Antonescu: „Neamul românesc niciodată nu a trait prin sclavi, ci a trait prin Mihai Viteazu, prin Horea, prin Avram Iancu, Cuza, Kogălniceazu, Cuza, prin Corneliu Zelea Codreanu, prin mareșalul Ion Antonescu și mulți, mulți alți eroi. Prin ei a trait istoria națională. Prin ei a trait istoria națională și nu prin lacheii de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”, spunea Georgescu, într-unul din numeroasele clipuri video de pe YouTube. 

Citește și: Fondatorul AUR din acte, Marius Dorin Lulea, a scris o carte în care îl apără pe Ion Antonescu 

Deputatul AUR Albișteanu, profesor de istorie, disculpa Mișcarea Legionară pe un site legionar 

AUR are și un Senat, la fel ca Mișcarea Legionară 

Institutul „Elie Wiesel”: Negarea Holocaustului, expresie a negării democrației 

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a condamnat, într-un comunicat de presă, manifestările negaționiste ale partidului extremist AUR.

„Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecție” sau o „temă minoră” în sistemul educațional. Genocidul, distrugerea unei comunități pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecții în sistemul educațional?

Amintim că gestul simbolic de asumare a responsabilității guvernului Ion Antonescu pentru exterminarea a peste 300 mii de evrei și 11 mii de romi, de către președinția și guvernul României începând cu 2004 a reprezentat o contribuție importantă la aderarea României la NATO și UE. A nega Holocaustul, în spatele imunității parlamentare, nu face decât să întrețină ura antisemită, ale cărei consecințe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația”, a atras atenția Institutul „Elie Wiesel”. 

Cel mai recent sondaj de opinie, publicat de Institut la sfârșitul lunii decembrie, arată că 65% dintre respondenți apreciază că Holocaustul s-a întâmplat în Germania, 52% în alte țări și doar 32% consideră că acesta s-a întâmplat și în România.

Mai bine de jumătate dintre cei care știu că Holocaustul a avut loc și în România, consideră că Germania nazistă este de vină și pentru Holocaustul românesc, doar o treime dintre aceștia consideră că responsabilitatea principală este a Guvernului Antonescu.

De altfel, mareșalul Antonescu are în continuare o imagine bună în rândul românilor: este „un patriot” pentru 59% dintre respondenți și „un mare strateg” pentru 53% dintre respondenți. 

Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România din 2004 arată că între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni au fost omorâți pe teritoriile românești și cele aflate sub administrație românească, din care:

- cel puțin 15.000 de evrei din Regat au fost omorâți în pogromuri și în urma măsurilor antievreiești

- între 45.000 și 60.000 de evrei din Basarabia și Bucovina au fost omorâți de trupele române și germane în 1941

- între 105.000 și 120.000 de evrei români au murit ca urmare a deportărilor în Transnistria

- între 115.000 și 180.000 de evrei transnistreni au fost omorâți – cei mai mulți la Odessa (circa 40.000 doar aici - arși de vii, spânzurați și împușcați), Golta și Berezovka

- alți peste 130.000 de evrei din Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, au fost deportați la Auschwitz și omorâți (90% din populația evreiască). 

Despre Holocaustul românesc citiți mai multe aici: DOCUMENTE Aritmetica răului. Holocaustul românesc - masacrarea a aproape 400.000 de suflete | Newsweek Romania

DOCUMENTE Sălbăticia legionarilor: „Trupurile evreilor uciși la abator au fost atârnate în cârlige” | Newsweek Romania

Alexandru Muraru: AUR a depășit demult cadrul legal în care funcționează 

Consilierul premierului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei a atras atenția, într-un punct de vedere transmis redacției, că „declarația de astăzi a partidului extremist AUR, prin reprezentanții săi, promotori ai ideilor și concepțiilor neo-legionarismului și ai revizionismului naționalist, demonstrează fără echivoc că această formațiune a depășit demult cadrul legal în care funcționează.

O lege adoptată de Parlamentul României cu o largă majoritate de voturi pentru introducerea unei discipline esențiale în formarea civică a viitorilor adulți despre Holocaust și istoria minorității evreiești, este contestată sub forma unei negări a Holocaustului, ceea ce este, desigur infracțiune”. 

Citește și: Disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi studiată în școli. Cum poate ajuta această materie | Newsweek Romania

Alexandru Muraru reiterează că „AUR a elogiat criminali de război de la tribuna Parlamentului, a ultragiat prin simboluri memoria victimelor Holocaustului, iar reprezentanții săi produc frecvent în mediul online și public declarații cu tentă antisemită sau care neagă sau distorsionează Holocaustul.

La atacul asupra Parlamentului, de acum două săptămâni, reprezentanții și adepții AUR au desenat semnul zvasticii pe steagul UE în curtea Parlamentului, un atac la simbolurile democrației. Toate acestea sunt monitorizate și transmise autorităților care adună probe împotriva unui partid extremist.

România are datoria de a apăra memoria victimelor Holocaustului, avem instrumente, instituții și voință politică pentru a duce la bun sfârșit această misiune.”

Alexandru Muraru a cerut, în repetate rânduri, scoaterea AUR în afara legii, pentru numeroasele derapaje extremiste. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te