EXCLUSIV Ghinea a cerut 100 de milioane de euro pentru ONG-uri, prin PNRR. Comisia l-ar fi refuzat

DE Valentin Mirică, Alexandru Pop | Actualizat: 08.04.2021 - 15:03
Ghinea a cerut 100 de milioane de euro pentru ONG-uri Foto: Facebook

Ministrul Cristian Ghinea (USRPLUS) a cerut 100 de milioane de euro pentru ONG-uri, prin PNRR, dar, potrivit unor surse din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ghinea a fost director al Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE).

SHARE

Încă din februarie, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța că vrea ca ONG-urile să acceseze bani prin PNRR. 

„Am decis să fie şi entităţi private care să-şi asume parte din aceste ţinte, că vorbim de ONG-uri, că vorbim de companii, vedem. Dacă eu îmi propun, de pildă, să am trasee ecologice în munţi şi nu găsesc Consilii Judeţene sau primării dornice, pot să vorbesc cu nişte ONG-uri care îşi asumă, care au proiecte, care au parteneriate cu Romsilva, cu cine are terenurile, să le dau lor bani pentru chestiunea asta. Am primit idei excelente de la ONG-uri”, a declarat Cristian Ghinea într-un interviu acordat Europa Fm.

Ghinea a cerut 100 de milioane de euro pentru ONG-uri

Acum, potrivit unui document obținut de Newsweek România, Cristian Ghinea a trimis un document de 17 pagini în care explică de ce dorește ca ONG-urile să fie finanțate cu 100 de milioane de euro prin PNRR.

“Obiectivul general al componentei vizează dezvoltarea infrastructurii civice și a capacității organizațiilor societății civile de construcție a capitalului social în comunități extinse de acțiune, de susținere a practicilor și valorilor democratice precum și de adaptare la schimbările societale (economice, sociale, de mediu și schimbări climatice, digitalizare, etc)“, se arată în documentul intitulat “COMPONENT V.8: Fondul de Reziliență a Societății Civile“. 

De exemplu, pentru așa numita “Reforma 2: Dezvoltarea și întărirea rolurilor asumate de ONG-uri la nivel de societate prin susținerea de proiecte cu potențial de multiplicare la nivelul mai multor comunități, precum și cu rol de asigurare a respectării valorilor europene (democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului)“ un proiect putea primi chiar și cinci milioane de euro.

Însă, potrivit unor surse din MIPE, experții europeni au respins posibilitatea ca ONG-urile să primească o linie separată de finanțare, prin PNRR.  

Experții europeni ar fi arătat că ONG-urile pot fi finanțate în cadrul reformei administrative, deși ministul Ghinea s-a implicat personal în susținerea acestei componente - spre deosebire de componenta de afaceri. 

Surse din MIPE susțin că documentele trimise PNRR sunt pline de comentarii generale și, de exemplu, lipsește impactul bugetar al unor reforme esențiale. 

În plus, la Bruxelles n-ar fi ajuns încă documentația pentru o serie de domenii pentru care România vrea finanțare prin PNRR: energie, digitalizare sau fondul de reziliență pentru localități. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te