De la Iliescu la Dragnea și Tăriceanu: Politicienii români plătesc mult pentru o imagine bună în SUA

DE Mircea Marian | Actualizat: 11.04.2019 - 15:09
În ianuarie 2017, Dragnea și premierul Grindeanu au fost strecurați la un dineu oferit de Donald Trump, unde au reușit să-și facă o poză cu președintele SUA Foto: Facebook

Nu doar Călin Popescu Tăriceanu a recurs la ajutorul plătit al unor firme de lobby pentru a-și rezolva problemele la Washington. Chiar și fostul secretar al UTC, Ion Iliescu, a crezut că o astfel de investiție poate fi rentabilă.

SHARE

La mijlocul anului 1990, Guvernul României, cu imaginea puternic afectată de mineriade și de conflictul interetnic de la Târgu Mureș, a plătit o firmă de lobby din Beverly Hills pentru a obține întâlniri cu congresmeni americani și cu membri ai Executivului. „Solicitantul (Trans World Insurance Brokers – n.r.) va oferi consultanță și reprezentare în chestiuni legate de Guvernul Statelor Unite. Solicitantul va reprezenta interesele Guvernului României în fața ramurilor executivă și legislativă ale Guvernului Statelor Unite.

Acest lucru va include întâlniri și convorbiri telefonice cu membri ai Congresului și angajați ai acestora, precum și cu membri ai Administrației. Solicitantul se va angaja în activități politice în beneficiul clientului pentru a obține statutul comercial și asistență monetară pe termen scurt”, se arată în documentele depuse conform Foreign Agents Registration Act.

Citește și EXCLUSIV: ALDE a plătit 50.000 de dolari pentru vizita lui Tăriceanu în SUA

Suma plătită de Guvernul României era uriașă pentru acele vremuri: 200.000 de dolari. Inițial, pe formularul de raportare a relației dintre Mutz și Guvernul Roman, capitala României este trecută eronat ca fiind Budapesta, greșeală corectată ulterior. În toamna lui 1990, Ion Iliescu a ajuns la New York, la sediul ONU, unde s-a întâlnit cu Henry Kissinger. Abia în 1993, SUA au reacordat României clauza națiunii celei mai favorizate.

Guvernul Tăriceanu vrea să scape de vize

În 2007, Guvernul României a aprobat contractarea unei firme de lobby pentru a obține ridicarea regimului de vize impus României de către SUA. Contractul era de 84.000 de dolari, plătiți de MAE din bugetele pe 2007 și 2008. Firma de lobby care a fost contractată era Dutko Worldwide. Această firmă a lucrat și pentru Gabriel Resources, compania care deține licența de exploatare de la Roșia Montana. Vizele nu au fost ridicate nici azi.

Patrioții din PSD-ALDE, disperați după o poză la Washington

În 2017, presa a dezvăluit faptul că PSD a plătit 100.000 USD unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Dragnea o serie de vizite la nivel înalt la Washington DC. Dragnea a susținut că nu știe nimic și că informațiile sunt false. „Acum, Partidul Social Democrat plătește grupului de relații publice Madison&Co 100.000 de dolari pentru a-l introduce pe Dragnea la Pence și Ryan “cat mai curând posibil” pentru a aranja «întâlniri politice, media și academice» pentru Dragnea.

Cei implicați în acest caz sunt președintele Madison&Co, Al Madison, lobbyist-ul democrat William Oldaker, Drew Willison, șeful stafului liderului democrat Harry Reid și William Harris, un republican care «a lucrat pentru Trump Organization pe diverse chestiuni politice și de business», potrivit documentelor date publicității. Departamentul Justiției n-a dat încă publicității datele pentru Oldaker și Willison”, se arată într-un articol publicat pe site-ul legistorm.com. 

În prezent, Dragnea nu ar mai deține viză de intrare în SUA, întrucât este condamnat penal, au susținut o serie de publicații din România.

În ianuarie 2017, Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu au participat la un dineu cu președintele Trump, unde liderul PSD a dat mâna cu președintele SUA și și-a făcut câteva fotografii împreună cu acesta. Presa a scris că accesul la astfel de întâlniri formale ar costa între 100.000 și 200.000 USD. 

Newsweek România a relatat, miercuri, că firma Mercury Public Affairs a depus la registrul în care sunt înregistrate contractele de lobby cu entități străine un contract cu ALDE, care prevede că Mercury Public Affairs va asigura liderilor ALDE întâlniri cu oficiali guvernamentali din SUA „în săptămâna 8 aprilie”.

Contractul, în valoare de 50.000 de dolari, acoperă exact perioada în care președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a aflat la Washington DC și s-a întâlnit cu vicepreșdintele Mike Pence. Întâlnirea a constat, de fapt, într-o fotografie pe un hol. 

Lobby pentru PSD-ALDE nu s-a făcut doar direct și transparent prin firme de lobby. În martie 2018, New York Times susținea că Dragnea ar fi oferit contracte militare de miliarde de dolari unui agent de lobby pentru a-și aranja o întâlnire cu Trump.

Premierul Dăncilă s-a folosit de invitația la reuniunea anuală a AIPAC, unde a promis că România își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, pentru a obține o fotografie, pe un hol, cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te