Se doarme cu succes în Opoziție!

DE Mircea Marian | Actualizat: 05.10.2018 - 07:22

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, actuala opoziție ar obține o majoritate confortabilă în Parlament.

SHARE

Așa arată un sondaj făcut la comanda PSD și prezentat în ședința din 21 septembrie a conducerii acestui partid: PSD – 31%, PNL – 25%, iar USR și partidul încă neînregistrat al lui Cioloș câte 13%. Restul nu trec de 5%. 

Acum, că ne-am liniștit și am aflat că Dragnea e pe tobogan, poate îmi dă voie propaganda agresivă de pe rețelele sociale să mă întreb: și ce ne facem dacă actuala opoziție chiar ajunge la guvernare? Cam în câte luni se va vedea că sunt o gogoașă umflată, fără conținut, iar greșelile lor vor permite PSD-ului să renască? Desigur, mai este mult până la alegeri. Da, sunt de acord cu cei care spun că nimic nu poate fi mai rău decât PSD-ul lui Dragnea. Dar ar trebui să menținem un pic de presiune asupra opoziției și să-i convingem să ne spună ce au de gând, dacă pică guvernarea peste ei.

Vă dau exemplul care mă enervează cel mai tare: pensiile speciale. Toți se jură că vor să le abroge. Dar...Unu, nu vor să se atingă de pensiile „militarilor“, deși acestea reprezintă peste 8 miliarde de lei din cheltuielile de circa 9 miliarde, pe 2018, cu pensiile speciale. Pensii de militari au și foștii securiști. Doi, pensiile magistraților nu pot fi abrogate, există o decizie a CCR care le declară intangibile. 

Trebuie găsită o altă soluție, de supraimpozitare, de exemplu. Acesta este doar un exemplu de subiect de care actuala Opoziție fuge ca dracul de tămâie: cum să deranjezi noua Securitate, dacă se supără și îți face dosare? De dragul conversației, aș mai întreba: ce măsuri vor lua pentru punerea în aplicare a deciziilor de confiscare în dosarele de mare corupție, precum ICA, unde Voiculescu n-a returnat nici 20% din banii furați? Vor îndrăzni să-și pună Antena 3 în cap? 

Totuși, ceea ce mă îngrijorează cel mai tare nu este că actuala Opoziție habar nu are ce să facă dacă ajunge la guvernare, ci faptul că sunt mulți care nu vor la putere, fiindcă e mult mai confortabilă viața în opoziție. Nu îmi explic altfel faptul că, 20 de luni înainte de alegerile locale, nu se conturează un front comun împotriva primarilor PSD. La europarlamentare și la prezidențiale e bine să existe o competiție între diferitele tabere anti-PSD. Dar dacă ele nu se vor uni la locale, Firea rămâne primar peste București, iar efectele pe parlamentare sunt greu de prevăzut. Știu că mă repet, dar de câteva săptămâni tot ceea ce văd este că ura creşte – ura, acesta e cuvântul – între facțiunile din opoziție. 

Dragnea va lăsa în urmă un dezastru: companii jefuite, un buget care se duce pe salarii și pensii, instituții distruse. Mă tem că actuala opoziție își va rupe gâtul în fața acestei provocări, iar PSD se va reface, așa cum s-a întâmplat în 1999 și 2011. Or, eu cred că, după 2020, PSD nu trebuie trimis în opoziție, ci scos pur și simplu din viața politică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te