Începe marea fraudă națională. La Universitate se intră doar cu buletinul

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.10.2022 - 16:41

Anul universitar începe într-o săptămână. Se dă startul unei fraude academice de proporții la care închidem ochii, acaparați complet să prindem peștii mari ai corupției din mediul universitar.

SHARE

Să ne înțelegem: este foarte bine să îi controlăm pe politicieni la doctorate, să știm dacă cei care ne conduc au făcut școlile pe bune. Dar, de ceva ani, ne-am blocat aici. Nu mai intersează pe aproape nimeni calitatea studiilor pe care le urmează. an de an, sute de mii de studenți. Nu mai vedem că la universități se intră aproape cu buletinul. La care mai atașezi doar diploma de bacalaureat.

Newsweek România a scris, în această toamnă, că majoritatea universităților private acceptă studenți, la orice specializare își doresc cu singura condiție să fi obținut un amărât de 6 la bacalaureat.

Citește și: Cu diploma de BAC intri la ce facultate poftești. Sunt locuri epuizate la Drept? „Cazi” la Economie

Standardul este atât de jos pentru că multe universități private își joacă supraviețuirea. În urmă cu 20 de ani erau mașini de făcut bani. Azi, universitățile private au rămas fără studenți, „materia primă” care le aducea venituri de milioane de euro anual.

Citește și: Ai luat 6 la BAC? Ești intrat la universitatea miliardarului Constantin Drăgan la drept sau economie

În 2009, Universitatea Spiru Haret avea venituri de 380 milioane de lei și un excedent de 178 milioane de lei. Pentru că scoatea studenți pe bandă rulantă i s-a spus „fabrica de diplome”. Acele vremuri au apus, acum e vremea deficitului. Anul acesta, la Spiru Haret se intră pe metoda: primul venit, primul înscris. Dacă ai depus documentele mai devreme decât un „contracandidat”, ești admis înaintea lui. Chiar dacă el are o notă mai mare la bacalaureat.

Citește și: Universitatea privată a politicienilor renunță la selecția de dosare. Intră toți care au luat BAC-ul

La majoritatea covârșitoare a facultăților private se intră doar cu diploma de bacalaureat. Nu contează nota de pe diplomă, nu cotează profilul liceului pe care l-ai terminat. Îți poți alege absolut orice specializare vrei. Ai terminat liceul agricol? Ești perfect pentru facultatea de drept. Ai terminat Geografia? Bine ai venit la Facultatea de finanțe și bănci. Ai absolvit un liceu cu specific turism? Atunci te poți înscrie la Facultatea de Științele Comunicării.

Citește și: Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean

Pentru că e „foame de bani”, o să treci an după an, o să primești și diploma de licență, chiar dacă ești paralel cu materia. Fiecare leu încasat din taxe contează.

În jungla care ni se întinde în fața ochilor și pe care ne facem că nu o vedem, „pădătorii” - universitățile private - dau o bătălie pe viață și pe moarte pentru studenți. Asta au ajuns studenții - o banală pradă ce trebuie devorată pentru a ține în viață o școală ce nu repsectă niciun standard academic.

Evident, nu toată lumea supraviețuiește. Universitatea Dimitrie Cantemir, la care au predat Adrian Năstase sau Titus Corlățean, nu mai înscrie studenți anul acesta.

Numeroase universități private sunt mai lipsite de scrupule decât erau în anii 2000, atunci când le numeam „fabrici de bani și de diplome”. Copiii sunt tot mai puțini, locurile la facultățile de stat tot mai numeroase, bacalaureatul se ia mai greu.

De la plagiatul lui Ponta, toată dezbaterea publică și în mass media despre impostura academică a fost monopolizată de un singur subiect: plagiatul politicienilor. Un subiect valid, dar nici măcar acesta tratat în forță. Uitați-vă câte verdicte de plagiat a dat CNATDCU în câțiva ani și cu ce întârzieri. Un număr modest, ca să nu zic infim.

În timpul acesta, universitățile private au primit studenți coborând tot mai jos standardele nu doar academice, ci și pe cele morale. O facultate nu ar trebui să fie o discotecă în care plătești o taxă la intrare. Aici s-a ajuns.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te