Excepționalii juriști Weber și (C)Iordache ar putea lucra și-n mediul privat. Concediați-i!

DE Mircea Marian | Actualizat: 17.05.2021 - 13:01

Măcar atât ar putea face această coaliție pentru sutele de mii de protestatari pe spinarea cărora a ajuns la putere: să concedieze câteva dintre cele mai obraznice personaje ale regimului Dragnea.

SHARE

Înainte de a fi alungat de la putere, regimul PSD-Dragnea a infiltrat poziții cheie din statul român cu oamenii săi. Unii dintre ei nu pot fi scoși din aceste structuri înainte de a li se încheia mandatul: vorbim de echipa Dorneanu, care controlează CCR, sau de cei infiltrați în Justiție, cu ajutorul CSM-ului controlat de Lia Savonea. 

Însă există și personaje de care ne-am putea debarasa printr-un simplu vot al Parlamentului. În cazurile Iordache și Weber nu e vorba de o banală epurare politică, în care niște pesediști să fie scoși din funcții pentru a fi înlocuiți cu oamenii actualei puteri. Weber și Iordache au fost simboluri ale regimului Dragnea, personaje angrenate cu toată forța în destructurarea statului de drept și/ sau favorizarea infractorilor. 

Mai mult, în septembrie 2018, într-un interviu pentru Q Magazine, Weber prelua temele propagandei lui Putin, atacând parteneriatul strategic cu SUA. “Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului“, a spus Weber în acel interviu. 

Nu înțeleg - sau, mai degrabă, mă prefac că nu vreau să înțeleg...- de ce actuala coaliție majoritară păstrează aceste rebuturi ale regimului Dragnea în poziții-cheie, de unde pot încetini sau bloca guvernarea. În iulie 2012, când se pregătea să-l suspende pe președintele Traian Băsescu, USL-ului i-au luat circa 24 de ore ca să-l schimbe pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, și să-l pună în funcție, interimar, pe Valer Dorneanu. Deci, legal, doamna Weber poate fi dată jos, prin votul Legislativului. 

Faptul că Weber și Iordache sunt încă în funcții de demnitate publică, deși ar putea fi schimbați relativ ușor, este încă o umilință pentru sutele de mii de români care au stat în stradă zeci de zile, vară sau iarnă, protestând și ajutând, indirect, PNL și USR să ajungă la putere. Dosarul Jandarmeriadei a fost o altă bătaie de joc. El a fost redeschis prin efortul societății civile, nu al miniștrilor de Interne și al Justiției. Ba mai mult, DIICOT, după ce și-a bătut joc de anchetă, s-a opus reluării cercetărilor. 

Prea multe blaturi, între actuala și fosta putere. Chiar dacă nu se vorbește despre ele - zero sesizări la DNA în legătură cu activitatea guvernelor PSD, de exemplu - alegătorii PNL și USRPLUS percep situația și o înțeleg. Concedierea lui Iordache și Weber n-ar fi, repet, o banală epurare politică. Ar fi un început de purificare a statutului român, căpușat de sinecuriști agresivi. Mai sunt foarte mulți, Weber și Iordache nu-s singuri. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te