VIDEO "Nu renunţăm la Laurele noastre!". Sârbii apără în stradă două procuroare anticorupţie

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.03.2023 - 12:25

"Nu renunţăm la Codruţele noastre!"- au strigat sârbii, în apărarea a două procuroare anticorupţie. Bojana Savovic și Jasmina Paunovic au fost transferate, după ce au început să ancheteze fapte de corupţie la compania sârbă de utilităţi a statului, EPS.

SHARE

Protestatarii au manifestat pentru a doua oară, pentru a susține două procuroare adjuncțe, care au fost revocate din funcțiile lor, în urma începerii unei anchete.

"Nu renunţăm la Codruţele noastre!"

Bojana Savovic și Jasmina Paunovic au fost ambele transferate în diferite departamente, după ce Savovic a fost scoasă din ancheta EPS, iar Paunovic și-a exprimat sprijinul pentru colega ei, conform Intellinews.

Transferurile au fost efectuate la scurt timp după ce șase persoane au fost arestate, în legătură cu ancheta EPS. Poliția sârbă a declarat pe 22 februarie că șase înalți oficiali ai companiilor de stat, inclusiv EPS, au fost arestați pentru presupusa delapidare a 7,5 milioane de dolari.

Citeşte şi: Primul caz românesc investigat de Parchetul European condus de Kovesi. Prejudiciu: 3 milioane euro

Manifestanții din 10 martie au cerut revocarea procurorului superior Nenad Stefanovic și a adjunctului său, Brankica Maric, precum și a procurorului republicii, Zagorka Dolovac. Ei au cerut de asemenea ca Savovic și Paunovic să fie readuse în funcțiile lor anterioare.

Participanții la ambele proteste, pe 2 martie, când câteva mii de oameni s-au prezentat, apoi acum, au scandat

„Nu vom renunța la Laure”. Este o referire la fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a României, Laura Codruța Kovesi., care a condus anchete asupra a numeroși oficiali actuali și foști, în perioada în care a fost la conducerea organizației.

Citeşte şi: Kovesi, lăudată în „Der Spiegel”: „A susținut voința de a lupta chiar și cu cei mai puternici”

„Nu vom renunța la Laure” a devenit o postare care a promovat protestul, distribuită pe scară largă pe rețelele sociale.

Sloganul acesta a devenit un meme popular pe rețelele de socializare, pe măsură ce sprijinul pentru cele două procuroare sârboaice crește, în timp ce hashtag-ul #nedamonaselaure este folosit pentru a face publicitate demonstrațiilor.

Între timp, lui Stefanovic i-au fost înaintate acuzații disciplinare, de către un grup de procurori adjuncți, care au susținut că acesta „a pus în pericol încrederea publicului în Procuratura Superioară” și „a făcut declarații evident false”, a relatat N1.

Procurorul adjunct Milena Bozovic a lansat o petiție, pentru a-și susține foștii colegi, Savović și Paunovic, a declarat Savovic, pentru cotidianul sârb Danas. Milena Bozovic a fost acum rugată de înalți oficiali să-și explice acțiunile, inclusiv de ce strângea semnături în timpul orelor de lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te