Descoperire șocantă. Cum ar putea un ou vechi de 1.700 de ani să dezlege secretele Imperiului Roman?

DE Aristos Georgiou | Actualizat: 28.03.2024 - 14:13
COMOARĂ ASCUNSĂ Un cercetător curăță o secțiune dintr-un coș găsit în situl Berryfields din Anglia, unde a fost descoperit oul conservat.
ECLOZÂND UN PLAN  Oul de la Berryfields va contribui la crearea pentru oamenii de știință a unei oportunități unice de a descoperi mai multe despre viața în Britania romană.

Un ou vechi de 1.700 de ani, perfect conservat, găsit pe un câmp noroios, ar putea ajuta cercetătorii să descifreze secretele Imperiului Roman.

SHARE

Ceea ce se crede a fi cel mai vechi ou din lume conservat neintenționat, descoperit pe un câmp din Anglia, ar putea explica modul în care romanii antici creșteau găini și alte păsări.

Citește și: Misterul peșterii care are o rețea subterană de peste 400 km. Aici se găsesc flori rare

Oul a fost găsit inițial în timpul săpăturilor într-un sit cunoscut sub numele de Berryfields, din Buckinghamshire.

În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit o groapă sau o fântână mare, înfundată în apă, care datează din perioada 270-300 d.Hr.

Descoperire șocantă. Cum ar putea un ou vechi de 1.700 de ani să dezlege secretele Imperiului Roman?

Adică, din timpul perioadei romane din Marea Britanie. În interior, cercetătorii au găsit vase de ceramică, monede, pantofi din piele, oase de animale și un coș țesut care conținea un depozit de ouă, care au fost probabil depuse de găini.

Citește și: Misterul locului din Munții Orăștiei unde aparatele foto nu merg: Ce s-ar ascunde aici?

„În Marea Britanie, aceasta a fost o descoperire unică“, a declarat pentru Newsweek Edward Biddulph, manager senior de proiect la Oxford Archaeology (OA), o organizație caritabilă care a fost implicată în săpăturile de la Berryfields.

„Inițial, groapa fusese folosită pentru a extrage apă pentru malț și fabricarea berii. Ouăle au supraviețuit pentru că au fost îngropate într-un strat de nămol sau de noroi moale și umed, care nu numai că a împiedicat zdrobirea lor în pământ, dar a creat condiții anaerobe, inhibând astfel acțiunea bacteriilor care ar fi putut provoca descompunerea conținutului“, a spus el.

ECLOZÂND UN PLAN  Oul de la Berryfields va contribui la crearea pentru oamenii de știință a unei oportunități unice de a descoperi mai multe despre viața în Britania romană.

„Alte obiecte organice, care în mod normal s-ar fi descompus, au fost găsite împreună cu ouăle, inclusiv [coșul]. După ce locuitorii așezării romane de pe marginea drumului de la Berryfields au încetat să mai folosească groapa pentru a extrage apă pentru malț și bere, au folosit-o în scopuri rituale, punând în groapă monede, borcane de ceramică și, bineînțeles, ouă, ca ofrande pentru zei sau pentru noroc. Este exact așa cum noi aruncăm încă monede în fântâni. Coșul, care conținea probabil pâine, era de asemenea așezat în groapă în acest scop“.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva“

Pentru a afla mai multe despre ou, Dana Goodburn-Brown, restauratorul OA, l-a dus la Chris Dunmore, un paleoantropolog de la Universitatea din Kent, în sud-estul Angliei.

Acesta a făcut o scanare micro-CT a oului și a descoperit că era plin de lichid și conținea o bulă de aer.

„Se presupune că acestea sunt rămășițele gălbenușului și ale albușului și, cu siguranță, atunci când alte două ouă găsite alături de oul intact s-au spart după ce au fost expuse la aer, au eliberat un lichid care emana un miros sulfuros. Asta sugerează că ouăle aveau conținutul original“, a declarat Biddulph.

OA a dus apoi oul la Muzeul de Istorie Naturală (NHM) din Londra și a discutat despre descoperire cu Douglas Russell, specialist în conservarea de ouă și cuiburi de păsări, și cu colega sa, Arianna Bernucci.

Cei doi au fost „foarte entuziasmați la vederea oului, deoarece nu mai văzuseră niciodată ceva asemănător“, a spus Biddulph.

„Am fost cu toții uimiți să aflăm că oul este chiar mai rar decât ne dădusem seama și, cu lichidul intact din interior, este singurul exemplar de acest tip cunoscut în lume“, se arată într-o postare pe blogul echipei de patrimoniu și arheologie a Consiliului Buckinghamshire.

Ouăle din perioada romană sunt cunoscute în Marea Britanie, dar, în mod normal, supraviețuiesc doar sub formă de fragmente de coajă - ceea ce face ca oul din Berryfields să fie o descoperire „foarte rară“, potrivit lui Biddulph.

„În alte părți ale lumii romane, cum ar fi Italia, ouăle din perioada romană au fost găsite ocazional intacte, dar au fost efectuate foarte puține cercetări asupra conținutului lor, dacă au existat“, a spus el.

„Douglas de la NHM a considerat că este cel mai vechi ou de pasăre conservat neintenționat din lume. Există ouă mumificate care sunt mai vechi, dar oul din Berryfields este special, deoarece în mod normal nu ne-am aștepta ca ceva atât de vechi să supraviețuiască intact“.

Având în vedere caracterul unic al descoperirii, oul are un potențial de cercetare „extraordinar“, a adăugat Biddulph.

„De obicei, arheo-zoologii și alți arheologi care cercetează păsările antice au la dispoziție doar oasele de pasăre și, mult mai rar, fragmente de coajă de ou pe care să le folosească pentru analiză.

Având conținutul oului la dispoziție pentru cercetare, se va deschide o gamă mult mai largă de oportunități“, a spus el.

Oamenii de știință speră, de asemenea, să confirme ce specie a depus oul. Acest lucru ar putea ajuta la dezvăluirea de informații despre pasăre și despre mediul în care aceasta a trăit.

„Dar, din punct de vedere arheologic, oul este semnificativ, deoarece ar putea furniza date despre utilizarea păsărilor și a găinilor (dacă se confirmă) în lumea romană. În prezent, știm relativ puțin despre aceste lucruri“, a spus Biddulph. 

Aristos Georgiou este reporter de știință la Newsweek. Urmăriți-l pe X @AristosGeorgio1

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te