Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.04.2024 - 08:12
Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită - Foto: Arhiva
cu fiul

Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova, dar a avut și o agitată viață personală. Strănepot al lui Vlad Țepeș, a fost primul din neamul Basarabilor - familia domnitoare a Țării Românești - care a ocupat tronul Mușatinilor.

SHARE

Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova, fiind primul din neamul Basarabilor munteni care a ocupat scaunul Mușatinilor. A avut o poveste teribil de încurcată de viață, mai ales că se amoreza rapid și pasional de slujnicele foarte tinere.

Citește și: Care domnitor a mutat capitala Țării Românești în București? A murit în temniță, la Constantinopol

Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova

Petru Șchiopul, strănepot de fiu al lui Vlad Țepeș), a primit tronul Moldovei în datorită banilor oferiți marelui vizir Mehmed Sokollu.

A fost primul din familia Basarabilor - domnitoare în Muntenia - care a urcat pe tronul moldovenesc al Mușatinilor. 

A domnit de patru ori: iunie 1574 – noiembrie 1577, decembrie 1577 – februarie 1578, martie 1578 – decembrie 1579, octombrie 1582 – august 1591.

Prima oară a ocupat scaunul domnec după ce Ioan Vodă cel Viteaz a fost învins în lupta de la Roșcani de turcii veniți să-l impună ca domn pe Petru, după ce a fost trădat de mai mulți boieri.

Născut la 1534, Petru avea deja 40 de ani la acel moment și era căsătorit cu Doamna Maria, cu care avea trei copii.

Doi dintre ei, Despina și Vlad, au murit, însă, de mici, fiind înmormântați la Mânăstirea Galata de lângă Iași, ctitorie a părintelui lor.

Pe al treilea, o fiică, domnița Mărioara, a măritat-o, în 1587, cu un grec, Zoto Tzigara, dându-i o zestre uriașă.

Citește și: Cine a fost domnitorul italian care a vrut să unifice cele trei Țări Române? A domnit în Moldova

În timpul domniilor sale, Petru Șchiopu s-a confruntat cu mai multe expediții ale cazacilor, care au încercat să impună diverși pretendenți, printre care se aflau și frați vitregi ai lui Ion Vodă cel Viteaz, fostul domnitor.

Unele încercări au avut chiar succes, de aici și fărâmițarea perioadelor de domnie ale lui Petru.

Doi dintre acești pretendenți - Ioan Potcoavă și Alexandru Potcoavă - au reușit, fiecare, să îl înlăture din tron, pentru câte o lună, conform galeriaportretelor.ro.

Petru Șchiopul și fiul său, Ștefan, făcut cu tânăra iubită - Foto: galeriaportretelor.ro

A treia oară, în 1582, este înlocuit de sultan cu Iancu Sasul, un fiu al lui Petru Rareș, fiind trimis în exil la Alep.

Dar, după uciderea lui Iancu Sasul, la Liov, Petru câștigă din nou domnia. Deși era privit ca un domnitor bun atît cu boierii, cât și cu poporul, el avea o slăbiciune: îi plăceau femeile tinere și frumoase.

Așa se face că, deși ajunsese la 50 de ani, domnitorul n-a inut cont de nevastă și s-a amorezat lulea de foarte juna Irina, care e posibil să fi fost chiar doică de copii domnești.

Fata nu avea mai mult de 15-16 ani la acel moment și era o femeie de rând, nu din vreun neam boieresc.

În plus, ea i-a dăruti chiar și un fiu. Ștefan, încă de pe vremea în care Doamna Maria, soția voievodului, mai trăia.

Citește și: Cine a fost primul domn al Moldovei ce a dat tribut turcilor? L-a ucis pe tatăl lui Ștefan cel Mare

Petru Șchiopul ținea la el ca la ochii din cap, pentru că băiatul înlocuise, în sufletul său, locul lăsat gol de moartea timpurie a fiului Vlad.

Măcinată de acest context, Doamna Maria a murit, cel mai probabil, de inimă rea.

Dar Petru voia acum să-și facă tânăra iubită și Doamnă a Moldovei. Lucrurile ar fi fost simple, dacă Irina ar fi avut „sânge albastru”, de neam domnesc sau măcar dintre familie oarecare de boieri.

Dar cum prin vinele ei curgea „doar” sînge obișnuit, roșu, acest lucru părea imposibil. Așa că Petru a apelat la varianta B: renunțarea la tron, pentru a fi liber a se însura cu femeia iubită.

Iar acest lucru s-a și întâmplat în vara lui 1591. Dar cum nu putea să spună boierilor motivul adevărat al renunțării sale, mai ales după o domnie de 8 ani, cât a durat ultima, a găsit o altă explicație.

Astfel, și-a motivat hotărârea spunând că a ajuns la capătul puterilor, că nu mai poate ține piept „necontenitelor cereri de bani ce veneau dinspre Istanbul”, potrivit historia.ro.

Interesant este că, totuși, cum Irina dorea să fie Doamna țării măcar și pentru o zi,  ianuarie 1591 s-a ținut o ceremonie de căsătorie „cu tot tacâmul”, oficiată de însuși mitropolitul Moldovei, Gheorghe Movilă.

Citește și: Cine a fost domnul Țării Românești poreclit „oaie seacă”? Era strănepotul lui Vlad Țepeș

Mărturie a acestei tainice căsătorii stau următoarele consemnări, potrivit sursei citate: 

„7099 (adică 1591), genar 17 zile, duminică seara, trei ceasuri ne-am cununat cu mama lui Ștefan Vodă, anume Irina Botezata. Adevăr am zis, până sunt în țară să nu se spuie cuiva, să fie ascuns, să nu știe nimeni. Iar când voi fi ieșit în altă țară, atunci să știe toți cum că cununați suntem. Să știe toți!”. 

În august același an Petru Șchiopul a abandonat domnia și a plecat alături de Irina și de fiul Ștefan, însoțit de o mică suită, inițial spre Polonia. apoi s-a instalat confortabil orășelul Bezen, nu departe de Innsbruck, din regiunea montană austriacă Tirol, cu aprobarea împăratului Rudolf al II-lea.

Dar aventurile galante ale lui Petru Șchiopul nu s-au oprit aici, victima urmând să fie însăși Irina. Fostul domn a pus ochii tot pe o tânără doică venită din Moldova odată cu suita domnească, Maria.

Povestea a fost aproape aceeași, doar rolurile s-au inversat. Maria a cucerit inima lui Petru, în timp ce pentru Irina șocul decoperirii acestui lucru i-a fost fatal.

A murit la doar 25 de ani, în octombrie 1592, fiind înmormântată într-un cimitir de pe lângă Biserica franciscană din Bezen.

Citește și: Ce domnitor a fost poreclit Radu Stridie? Pe vremea sa apare prima cafenea din București

Petru Șchipul n-a rezistat mult timp după aceea, „provocărilor” oferite de noua ibovnică și s-a prăpădit, la rândul său, nici doi ani mai târziu, în iulie 1594, pe la deja venerabila vârstă, pe atunci, de 60 de ani.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te