CALENDAR 18 AUGUST - 21 SEPTEMBRIE România a întors armele împotriva Germaniei

DE Newsweek România | Actualizat: 20.08.2023 - 00:28
Regele Mihai - Foto: Profimedia Images

23 August 1944. România a întors armele  şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei.

SHARE

Mareșalul Ion Antonescu, conducător al statului, a fost arestat în urma loviturii de stat organizate de Regele Mihai I și s-a format un guvern condus de Constantin Sănătescu.

Impulsul pentru lovitura de stat de la 23 august 1944 l-a dat înfrângerea Axei la Stalingrad, în ianuarie 1943.

În cursul contraofensivei sovietice, două armate germane, două româneşti şi una italiană au fost decimate. Pierderile româneşti din perioada 19 noiembrie 1942 - 17 ianuarie 1943 s-au ridicat la 155.010 morţi, răniţi şi dispăruţi, mulţi dintre cei din urmă fiind de fapt luaţi prizonieri. Această cifră reprezenta peste un sfert din totatul trupelor româneşti angajate pe frontul răsăritean.

Ca urmare a situaţiei dezastruoase în care se aflau trupele române la Stalingrad, regele Mihai a făcut un apel la pace în mesajul său către popor, difuzat la radio cu ocazia Anului Nou 1943.

Iritat de ceea ce considera a fi nehotărârea opoziţiei conduse de Maniu şi Brătianu, tânărul rege a declarat mai târziu că în februarie 1944 era pregătit să scoată România din războiul împotriva Aliaţilor, dar că, „de fiecare dată când un plan părea să se conturezere, el era împiedicat să acţioneze de obiecţiile opoziţiei”.

Până la 23 august 1944, Moscova şi-a manifestat constant preferinţa pentru mareşalul Antonescu, ca partener de armistițiu, acceptându-i trei cereri: perioada de 15 zile pentru a reglementa raporturile cu Germania; existenţa unei zone neocupate de trupele sovietice pe teritoriul României, unde să se afle reşedinţa guvernului; moderaţie în stabilirea cuantumului despăgubirilor de război. 

Bulgaria a atacat Dobrogea românească

18 august 1916. Declarația de război a fost făcută abia a doua zi. În vara lui 1916, România intră în război de partea Antantei împotriva Germaniei, Austro-Ungariei, Bulgariei și Turciei (Puterile Centrale).

Pentru Bulgaria, războiul trebuia să fie prilejul de a căpăta teritoriile care îi fuseseră atribuite la Tratatul din Yeșilköy/San-Stefano și Dobrogea. 

Puciul de la Moscova

19 august 1991. Puciul Vodka ori Lovitura de stat din august a fost o încercare a unui grup de conservatori comuniști sovietici de a-l răsturna de la putere pe președintele Mihail Gorbaciov și de a prelua controlul asupra țării.

Liderii armatei şi ai serviciilor secrete sovietice au sperat că pot „salva“ Uniunea Sovietică, zdruncinată de reformele lui  Gorbaciov, printr-o lovitură de stat.

A fost fondată Google Inc.

7 septembrie 1998. Google Inc. a fost fondată în 1988 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin. 

Cei doi au fost gata să-și vândă motorul de căutare pentru 1 milion de dolari în 1997. Ei l-au oferit Yahoo, care însă a respins oferta. În 2002, Yahoo s-a răzgândit și a oferit fondatorilor  Google 3 miliarde de dolari, dar de data aceasta Google le-a respins oferta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te