EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

DE Stelian Negrea | Actualizat: 01.08.2023 - 16:16

Newsweek România a mers pe urmele celor mai cunoscuți condamnați din România care au fugit în Italia și vă prezintă locurile unde stau și cum își câștigă existența. Plus ce trucuri au folosit pentru a nu fi trimiși înapoi în România.

SHARE

Timp de o săptămână am bătut Italia, din sud și până-n nordul țării, pe mai mult de 1500 de kilometri.

Este exact traseul pe care l-au făcut cei mai mulți dintre fugarii români, care de obicei se predau în sud,  în regiunile Bari sau Napoli, și se stabilesc apoi în nordul mai bogat și mai curat.

Cine sunt fugarii din Italia

Lista are 12 nume, de la foști miniștri, funcționari de rang înalt, primari până la ofițeri în rezervă și oameni de afaceri.

1. Darius Vâlcov. Fost ministru al finanțelor și primar al orașului Slatina. A fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani. Locuiește acum în Milano.

2. Minel Prina. Fost primar al orașului Slatina. A fost condamnat la 4 ani și 6 luni pentru trafic de influență. Locuiește acum în Milano.

3. Daniel Dragomir. Fost colonel al SRI. A fost condamnat la 3 ani și 10 luni cu executare pentru fapte de corupție. Locuiește acum în Formigine, provincia Modena.

4. Ionel Arsene. Fost președinte al Consiliului Județean Neamț. A fost condamnat la 6 ani și 8 luni cu executare pentru trafic de influență. Locuiește în Provaglio d’Iseo, provincia Brescia.

5. Alina Bica. Fostă șefă a DIICOT, Procuratura Antimafia din România. A fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului. Locuiește acum în Bari.

6. Marian Zlotea. Fost șef al Autorității Național Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). A fost condamnat la 8 ani și 6 luni cu executare pentru luare de mită. Locuiește acum în Bologna.

7. Mario Iorgulescu. Fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). A fost condamnat la 15 de ani de închisoare cu executare pentru omor. Locuiește acum în Brescia.

8. Dragoș Săvulescu. Om de afaceri. A fost condamnat la 5 ani și 6 luni în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia.Locuiește acum în Milano.

9. Sorin Strutisnky. Om de afaceri. A fost condamnat la 10 ani și 8 luni pentru luare de mită. Își execută pedeapsa în închisoarea Montoria din Verona.

10. Romeo Albu. Om de afaceri. A fost condamnat la 6 ani cu executare pentru fapte de corupție în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Locuiește acum în Pozzuoli, regiunea Napoli.

11. Cornel Bogdan Popa. Fost director al Administrației Cimitirelor din Primăria Bucureștiului în mandatul lui Sorin Oprescu. A fost condamnat la 11 ani și 6 luni pentru fapte de corupție. Își execută pedeapsa în închisoarea Montoria din Verona.

12. Ioan Bene. Om de afaceri. A fost condamnat la 6 ani cu executare pentru dare de mită. Locuiește acum în Bari. A fost încarcerat, pentru un an, la închisoarea Turi din Bari.

Filiera italiană

Cei mai mulți sunt acum în libertate, după ce au apelat la avocați locali, unii dintre ei cu conexiuni politice. 

Au invocat de regulă condițiile grele de detenție din România și faptul că au prins rădăcini în Italia, unde ar trăi de ani de zile.

Toți au făcut „forum shopping” despre care experții juriști spun că are două beneficii pentru condamnați: pe de o parte aceștia își aleg legislația unei țări, care le este cea mai favorabilă pentru a-și executa pedepsa.

Pe de altă parte, își aleg chiar și instanța din acea țară care are o practică de a respinge extrădările în țările de origine.

Acestea sunt două impedimente majore pentru autoritățile române în încercarea acestora de a-i aduce pe fugari în țară.

Pe numele celor 12 au fost emise mandate europene de arestare, dar niciunul nu este acum în țară.  Cei mai mulți  s-au predat în sudul Italiei.

De la Napoli, la Bari

Fie la Napoli, Dragoș Săvulescu, Darius Vâlcov, Romeo Albu și Bogdan Popa, fie la Bari.

Dar au ales să locuiască în nordul Italiei la 6-800 kilometri distanță.

Fie la Bari – Alina Bica, Ioan Bene, Daniel Dragomir, Ionel Arsene.

Invariabil, aceștia din urmă au ajuns să fie apărați de un avocat local, Cristian Di Giusto. 

Chiar și Darius Vâlcov, care s-a predat în regiunea Napoli, l-a ales avocat pe același neobosit Di Giusto din Bari. 

În călătoria noastră de documentare am ajuns inclusiv în orașul Bari, în sudul Italiei, să îi facem avocatului o vizită.

Cabinetul său de avocatură este situat pe strada Sydney Sonnino, la parterul unui bloc de locuințe ce găzduiește și birouri - inclusiv instituții publice. Nu ne-a răspuns nimeni așa că i-am trimis pe e-mail o serie de întrebări la care avocatul italian nu a răspuns.

N-a răspuns cum a ajuns avocatul preferat al românilor care se refugiază în Italia, câți clienți români a avut sau mai are în prezent, care sunt diferențele fundamentale între închisorile din România și cele din Italia, și nici dacă beneficiază de conexiuni politice sau de altă natură pe lângă Curtea de Apel din Bari sau alte instanțe. 

Avocatul Alinei Bica

Di Giusto are 46 de ani și este pasionat de bărci cu motor. Este avocat de drept penal de 21 de ani.

Are numeroase cazuri câștigate la Curtea de Apel din Bari, orașul său natal unde a absolvit la 24 de ani Universitatea de Drept. 

Prin biroul său a trecut și Alina Bica, fosta șefă Antimafia (a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism DIICOT) din România.

Conform dosarului din instanță, consultat de Newsweek România, Di Giusto a reușit să-i anuleze mandatul de extrădare în România.

“Ulterior arestării, poliția judiciară (...) a procedat, în prezența unui interpret de limbă română și apărător de încredere al persoanei arestate, avocat Cristian Di Giusto, la identificarea personală a persoanei numite în M.A.E (mandatul european de arestare), validarea arestului și aplicarea acesteia a măsurii privative de libertate a arestului la domiciliu prin stabilirea sentinței în ședință închisă pentru ziua de 11.09.2020 pentru decizia de predare”, se arată în decizia Secției III penale a Curții de Apel din Bari din 2020, prin care a fost respinsă cererea autorităților române de a o preda pe Alina Bica, care solicitase să-și execute pedeapsa în Italia.

Pedeapsa, comutată

Trei ani mai tîrziu, pe 2 martie 2023, Tribunalul de Supraveghere din aceeași Curte de Apel din Bari îi comută pedeapsa cu închisoarea primită de Alina Bica în România la una mult mai blândă.

Acum are voie să iasă din casă între 7 dimineața și 9 seara cu acordul autorităților italiene, fiindu-i permis să muncească.

Citește și: Italia a refuzat să o extrădeze pe Alina Bica

„Este absolut interzis ca persoana încredințată (n.r. adică persoana căreia îi este adresată sentința instanței) să rămână în afara locuinței după ora 21.00 și să iasă înainte de ora 07.00, cu excepția cazului în care este autorizat de către Magistratul de Supraveghere și cu excepția motivelor de muncă sau de sănătate, să fie dovedit UEPE (n.r. Birourile Externe de Execuție Penală)”, se precizează în hotărârea instanței italiene prin care Bica este scăpată de pedeapsa din România.

Vâlcov l-a ales tot pe Giusto

Anterior, Di Giusto îl reprezentase cu succes pe omul de afaceri Ioan Bene, căruia reușise să-i anuleze mandatul european de arestare emis de autoritățile române după condamnarea lui la șase ani de închisoare pentru dare de mită.

Fostul ministrul al finanțelor publice și fost primar al Slatinei, Darius Vâlcov, a avut chiar ieri primul termen de judecată în instanță de la momentul predării sale în regiunea Napoli în urmă cu două luni. 

Citește și: Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare, este căutat de Poliție. Ar fi în Italia

La Curtea de Apel din Napoli, avocatul său a fost același neobosit Cristian Di Giusto ale cărui succese în a-i ține departe de închisorile din România pe toate gulerele albe condamnate pentru corupție sunt o carte de vizită care circulă repede.

Dosarul a fost amânat pentru 20 iulie pentru ca judecătorii să studieze actele depuse de apărătorii lui Vâlcov și de autoritățile române. 

Dragomir și Arsene, clienții aceluiași avocat 

Succesul lui Di Giusto a circulat în rândul infractorilor români fugari astfel că, la serviciile acestuia au apelat recent alți doi condamnați celebri: fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, și fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. 

Citește și: Ionel Arsene, condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare. Înțelegerea cu ”Pinalti”

Ajuns în Italia înaintea lui Arsene, Daniel Dragomir a beneficiat de consilierea juridică a lui Di Giusto, care a reușit să convingă, pe 6 octombrie 2022, aceeași Curte de Apel din Bari că trebuie să respingă predarea fostului colonel SRI autorităților române pentru a-și executa pedeapsa:

Citește și: Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv, cu executare, la 3 ani și 10 luni

“Ascultându-l pe procurorul general în persoana dr. Pasquale De Luca (care a încheiat refuzul de predare) și avocatul apărător Cristian Di Giusto (care a încheiat în conformitate cu solicitarea procurorului) în ședința colectivă din 6 octombrie 2022, cu participarea personală a lui Dragomir, a soluționat în cameră și a pronunțat următoarea hotărâre:

Curtea de Apel Bari, secția a III-a penală, având în vedere art. 17 Legea nr. 69/2005, refuză în prezent predarea lui Dragomir Daniel către Autoritatea Judiciară a României.”

Și fostul baron de Neamț, Ionel Arsene, tot la Bari s-a predat. A ajuns la același avocat  Di Giusto.

“După ce a auzit avocatul apărător Cristian Di Giusto care a depus întâmpinare și documentație referitoare la situația privind capacitatea locativă a locurilor de detenție și a persoanelor reținute la data de 14.3.23 în penitenciarele din România, printre care se numără și cele în care deținutul ar trebui să fie reținut și încheiat pentru declararea de inadmisibilitatea cererii de revizuire a pedepsei;

prezentul personal pe Arsene, asistat de un interpret, a hotărât în ​​camera de consiliu și a pronunțat următoarea hotărâre:

Respinge cererea Procuraturii Generale de predare a lui Arsene Ionel”.

Strutinsky n-a scăpat 

Dar Di Giusto n-a avut câștig de cauză cu un alt client român: Sorin Strutinsky, unul din oamenii importanți ai grupării care a condus Constanța timp de 15 ani.

Ceilalți doi componenți ai grupării erau Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.

Cei din urmă au fost, la rândul lor, condamnați la zeci de ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, dar își execută în România.

Strutinsky a fost reținut în nordul Italiei, la Bologna, dar nu a putut scăpa de detenție fiind încarcerat la închisoarea Montoria din Verona.

Motivul principal al încarcerării este că pedeapsa primită în România este foarte mare, de peste 10 ani, cu 4 ani peste pragul de la care legea italiană permite, pentru fapte similare, pedepse mult mai ușoare.

Fostul avocat al lui Berlusconi pledează pentru Dragoș Săvulescu

Condamnat, în 2019, de Curtea de Apel București la cinci ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia, omul de afaceri Dragoș Săvulescu, și-a angajat doi avocați celebri.

Unul este din Milano, Liborio Di Nola, care l-a reprezentat în trecut inclusiv pe fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi.

Celălalt este din Napoli, Giuseppe Vitiello, și l-a apărat pe fostul șef al lui Juventus Torino, Luciano Moggi într-un celebru proces de fraudă în fotbalul italian.

Citește și: FOTO EXCLUSIV Urmărit internațional, afaceristul Dragoș Săvulescu se ascunde pe o plajă

După fuga din România și după ce fusese prins, dar eliberat de autoritățile din Grecia, Săvulescu s-a predat în ianuarie 2020 în sudul Italiei, la Napoli, la 860 de kilometri de reședința sa declarată de lângă lacul Como din Milano, în nordul Italiei.

Avocații săi au reușit, pe 15.09.2020, să-i determine pe judecătorii din Napoli să accepte cererea lui Săvulescu de a executa în Italia pedeapsa primită în România:

“Curtea de Apel din Napoli (…) În procesul de predare a lui Săvulescu Emil Dragoș, în prezent liber pentru această cauză, prezent, apărat de avocații Giuseppe Vitiello din Napoli și Liborio Di Nola de la casa de avocatură Torre Annunziata, prezenți.

(........)

Citind articolul 12 declară 161/2010 declară ca exista conditiile de acceptare a cererii si in consecinta recunoaste sentinta penala romana nr. 148 din 10.7.2017, pronunțată de aceeași Curte de Apel București, irevocabilă și executorie ca urmare a sentinței Curții de Casație nr. 32/A din 02.07.2019 care a reformat-o parțial în ceea ce privește pedeapsa, împotriva persoanei căutate, de condamnare a acestuia la pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare în raport cu săvârșirea, în România, la Constanța, din anul 2002 la 2014, a infracțiunilor de participare la conspirație penală și complicitate la abuz în serviciu, corespunzătoare infracțiunilor prevăzute și pedepsite de art. 416 și 110-323 din codul penal italian, iar în consecință prevede ca pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare aplicată acestuia să fie executată în Italia în conformitate cu dreptul său intern, totul în scopul îndeplinirii sentinței în Italia”.

Acum Săvulescu este extrem de nemulțumit că autoritățile române nu au anulat mandatul european de arestare emis pe numele său.

Zlotea merge pe mâna lui Gamberini, profesor și avocat din Bologna

Fostul șef al Autorității Național Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea a fost condamnat, în ianuarie 2021, la 8 ani și jumătate închisoare cu executare pentru luare de mită.

A fugit în Italia și a fost arestat o lună mai târziu la Bologna.

Este unul dintre puținii fugari care au ales să se predea în nordul Italiei și să își declare și rezidența în același loc.

Și l-a luat avocat pe un reputat profesor de drept de la Universitatea din Bologna , Alessandro Gamberini.

A urmat un ping pong la Curtea de Apel din Bologna, în care judecătorii au admis în primă fază predarea lui Zlotea. 

Acesta a făcut recurs, invocând condițiile grele din pușcăriile din România, care i-a fost acceptat.

Ulterior, aceeași Curte de Apel, admite din nou predarea lui Zlotea.

Într-un final, Gamberini a reușit să convingă, în martie 2022, Curtea de Apel din Bologna să refuze predarea către autoritățile române a lui Zlotea invocând aceleași condiții grele de detenție din România:

“Hotărâre:

în procedura de predare în urma mandatului european de arestare emis de Autoritatea Judiciară a României împotriva:

- Zlotea Marian născut în România la 30.6.1971, prezent, apărat de avocat Alessandro Gamberini de la Baroul Bologona (...)

Refuză predarea lui Zlotea Marian născut în România (...) avansată de Autoritatea Judiciară a României cu MAE nr.1 din 14/2021 emis de autoritatea judiciară română pentru executarea hotărârii Tribunalului București din 28.1.2017 nr .2613, definitivă cu decizia Curții de Apel București din 13.1.2021, sentință executorie imediat la 13.2021 cu care Zlotea Marian a fost condamnat la opt ani și șase luni închisoare pentru infracțiunile de conspirație, inducere ilegală, luare de mită și corupție, comise în România de patru ori din 2009 până în 2011. “

Își așteaptă acum, în libertate, sentința

Zlotea își așteaptă acum, în libertate, în reședința din Bologna, echivalarea executării pedepsei sale din România în Italia.

Nu se știe când și cum va fi aceasta echivalată pentru că termenul de urgent are o cu totul altă definiție în sistemul juridic italian, spre deosebire de cel românesc unde, în mod paradoxal, urgent înseamnă de la o oră la alta.

Newsweek România vă invită să urmăriți, în următoarele două săptămâni, un serial de dezvăluiri despre fiecare din cei 12 condamnați fugari celebri, în care veți afla despre locurile unde se ascund aceștia, unde muncesc, ce afaceri au etc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te