Xi Jinping „l-a cumpărat” pe Orban, cu 7.800.000.000 euro. Drumul Mătăsii trece prin Ungaria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.05.2024 - 09:31
Xi Jinping l-a cumpărat pe Orban, acaparând investițiile străine. Drumul Mătăsii trece prin Ungaria - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Xi Jinping l-a cumpărat pe Orban, acaparând investițiile străine. Drumul Mătăsii trece prin Ungaria. China și Ungaria vor extinde cooperarea în mai multe domenii, inclusiv în industria energiei nucleare, a anunțat premierul ungar la Budapesta pe 9 mai, după discuții cu președint

SHARE


Xi Jinping l-a cumpărat pe Orban, dominând investițiile străine. Drumul Mătăsii trece prin Ungaria.

„China este unul dintre pilonii noii ordini mondiale”, a declarat Orban într-o conferință de presă în capitala Ungariei.

Orban s-a arătat foarte mulțumit de creșterea comerțului bilateral de patru ori în ultimii 20 de ani, transformând relațiile dintre Beijing și Ungaria într-un „parteneriat strategic”.

Compania chineză Contemporary Amperex Technology construiește în Ungaria o fabrică de baterii pentru vehicule electrice în valoare de 7,8 miliarde de dolari. BYD, cel mai bine vândut producător de vehicule electrice din China, construiește, de asemenea, o fabrică în orașul Szeged din sudul Ungariei. Observatorii chinezi spun că o altă fabrică ar putea fi în discuție în timpul vizitei lui Xi de joi și vineri, scrie wsj.com

 Xi Jinping l-a cumpărat pe Orban, dominând investițiile străine. Drumul Mătăsii trece prin Ungaria

Anul trecut, trei sferturi din toate investițiile străine din Ungaria au fost ale Chinei, a spus Orban, potrivit rferl.org.

În schimbul acestor investiții, Orban va sprijini planul de pace al Chinei pentru războiul din Ucraina.

Beijingul a prezentat un proiect în 12 puncte în urmă cu mai bine de un an, ce stabilea „principiile generale” pentru încheierea războiului ruso-ucrainean, care nu condamna „operațiunea specială” de invazie și îl favoriza pe Putin. 

Citește și:

În premierul ungar, Xi Jinping și-a găsit un partener de nădejde, acesta acceptând cooperarea economică, comercială, investițională și financiară, în ciuda opoziției Uniunii Europene, care încearcă să limiteze pătrunderea Chinei pe piața europeană.

Xi a promis că va avansa proiecte cheie de construcție, inclusiv o legătură feroviară de mare viteză între Budapesta și Belgrad.

Citește și: Macron și Ursula pun presiune pe Xi Jinping să forțele Rusia să oprească războiul din Ucraina

Oficialii maghiari și chinezi vor semna 18 noi acorduri de cooperare, dintre care unul privește un proiect de infrastructură la scară largă în cadrul uriașul Belt and Road al Chinei, după cum a declarat ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, la începutul acestei săptămâni.

Prima călătorie a lui Xi în Europa în cinci ani este văzută ca parte a eforturilor sale de a crește influența Beijingului asupra afacerilor economice și politice ale continentului.

Citește și: Rusia și China, în război în scurt timp? Țările nucleare se vor bate pentru „teritorii istorice”

Xi a sosit în capitala Ungariei după întâlnirea cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Belgrad.

La Belgrad, Xi a spus că țările lor „se vor opune în comun hegemoniei și politicii de putere” în interesul „intereselor fundamentale și pe termen lung”. Iar Vucic a declarat că „Taiwanul e China”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te