Viktor Orbán l-a alimentat, în secret, cu 800.000 € pe Tőkés pentru autonomia maghiarilor din Ardeal

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.08.2023 - 20:52
Viktor Oraban și Laszlo Tokes - Foto: Profimedia Images

Viktor Orbán i-a oferit aproape un milion de euro lui László Tőkés și formațiunii sale politice radicale care milita pentru autonomia maghiarilor din Ardeal. Suma a fost dată într-un singur an.

SHARE

Viktor Orbán i-a dat aproape un milion de euro lui László Tőkés și formațiunii sale radicale Consiliul Național al Maghiarilor, care militează pentru autonomia maghiarilor din Ardeal. Suma a fost dată într-un singur an, 2011. 

Citește și: Premierul Ungariei, Viktor Orban, discurs anti-UE la Băile Tușnad

Prin decizii guvernamentale nepublice, guvernul Orbán a alocat milioane de euro unor organizații de peste graniță - în special din Transilvania, Slovacia, Serbia, Croația și Ucraina - care sprijină obiectivele politice ale Fidesz. Numai în 2011, 787 de milioane de forinți din bani publici au fost distribuiți în acest mod, potrivit hvg.hu, decizii guvernamentale până acum secrete. 

Viktor Orbán l-a alimentat cu 1.000.000 € pe László Tőkés pentru autonomia maghiarilor în Ardeal

La sfârșitul anului 2010, a fost adoptată o lege privind Fondul Bethlen Gábor, care distribuie subvenții guvernamentale maghiarilor care trăiesc în afara granițelor Ungariei, iar în primăvara anului 2011 a fost înființată compania de stat de gestionare a fondului.

Guvernul Orbán a continuat să ocolească de mai multe ori organizația pe care o înființase și a sprijinit direct organizațiile din afara granițelor pe care le-a favorizat cu fonduri publice, prin decizii individuale.

În 2011, guvernul Orbán a adoptat cinci hotărâri de guvern privind selecția ONG-urilor care urmau să fie sprijinite, patru dintre acestea fiind semnate de prim-ministru și una de Zsolt Semjén. Motivele și criteriile de selecție a ONG-urilor nu au fost specificate.

Citește și: Slovacia reacționează după discursul batjocoritor a lui Orban de la Tușnad. România, nu

Trăsătura comună a celor cinci hotărâri de guvern este că acestea prevăd acordarea de sprijin bugetar ONG-urilor din străinătate, fără niciun criteriu transparent și responsabil, întrucât toate acestea precizează în titlu că nu sunt "ajutoare nerambursabile". Cu alte cuvinte, acestea au fost decizii individuale ale guvernului despre care publicul nu a fost deloc informat. Dar sunt mulți bani:

Cei mai mulți bani au mers în România, unde se află cea mai mare diasporă maghiară. Astfel, 35 la sută din suma totală, 277 de milioane de forinți (800.000 euro), au mers în Transilvania. Din această sumă, în patru tranșe, au mers către Consiliul Național Maghiar din Transilvania condus de László Tőkés, care a apărut pe aceeași scenă cu Viktor Orbán de mai multe ori când premierul a fost în România. Alte 6 milioane de forinți (10.000 euro) au mers către Consiliul Național Secuiesc, care lucrează îndeaproape cu el, și alte 6 milioane de forinți către organizația care îl susține, Asociația Siculitas.

Citește și: MAE: „Ambasadorul Ungariei a fost convocat referitor la recentele declaraţii ale lui Viktor Orban”

Merită menționat aici că guvernul Orbán este criticat în mod regulat de către opoziția internă pentru că ia banii contribuabililor și îi risipește în Transilvania pentru a câștiga loialitate politică.

În orice caz, alegerile parlamentare din aprilie anul trecut din Ungaria au arătat că 93,8% din voturile prin corespondență - majoritatea exprimate de maghiari cu dublă cetățenie din străinătate - au venit pentru lista Fidesz-KDNP, iar cel mai mare număr de voturi prin corespondență a venit de departe din România. Fundația Eurotrans, care coordonează campania de informare electorală în Transilvania, estimează că aproximativ 64% din totalul voturilor exprimate de străini au provenit din Transilvania, potrivit Maszol.ro. 

Tokes: Ne revendicăm dreptul la autodeterminare

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Tőkés László, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că revendică drepturile de autodeterminare a populaţiei maghiare din Transilvania.

"Poporul secuiesc este neînfricat în libertatea sa şi a transmis mereu un mesaj către puterile dintotdeauna. Secuii n-au căzut niciodată la compromis în privinţa autodeterminării lor. În urmă cu 100 de ani, la Trianon, am fost privaţi de aceste drepturi. În '89, deşi secuii şi maghiarii erau în prima linie în lupta anticomunistă, am fost ignoraţi. Revendicăm drepturi de autodeterminare a populaţiei maghiare din Transilvania.

 Nu cunoaştem compromis în această cauză. Suntem consternaţi văzându-l pe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ce poziţie a luat în discursul antimaghiar al lui Klaus Iohannis. În ceea ce priveşte procesul lui Beke Istvan şi Zoltan Szocs, pilda lor dovedeşte că sunt în închisoare pentru că au luptat pentru autodeterminare şi libertatea secuilor. L-aş ruga pe Kelemen Hunor să ia poziţie în favoarea autonomiei ţinutului secuiesc şi a celor doi", a spus Tőkés László în 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te