VIDEO Ucraina sub teroare. Rușii atacă 7 regiuni cu zeci de drone, rachete de croazieră și balistice

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.05.2024 - 09:13
Ucraina sub teroare. Rușii atacă 7 regiuni cu zeci de drone, rachete de croazieră și balistice - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski - Caracter ilustrativ

Ucraina sub teroare. Rușii atacă 7 regiuni cu zeci de drone, rachete de croazieră și balistice.Forțele ruse au lansat un atac pe scară largă împotriva orașelor ucrainene în noaptea de 8 mai.

SHARE

Rusia a lansat rachete de croazieră și balistice, rachete și drone de tip Shahed pe parcursul nopții, a raportat Forțele Aeriene ucrainene.

Ucraina sub teroare. Rușii atacă 7 regiuni cu zeci de drone, rachete de croazieră și balistice

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că infrastructura energetică a fost atacată în oblastele Poltava, Kirovohrad, Zaporojie, Lviv, Ivano-Franivsk și Vinița.

Pagubele sunt în curs de investigare și deja se lucrează la restabilirea electricității și a capacității de generare a energiei.

Trei centrale termice au fost avariate în recentele atacuri, potrivit celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK. Compania nu a precizat locația centralelor, dar a spus că echipamentele au fost avariate "grav".

Citește și: Rusia, halucinant: Armata României, gata să intre în Moldova. Echipamentele militare au fost duse

Amploarea pagubelor este momentan neclară, însă, în regiunea Poltava, o dronă rusă a lovit o instalație de infrastructură critică, provocând un incendiu, a declarat guvernatorul regional Filip Pronin pe Telegram.

Citește și: Rusia a trimis intenționat o dronă în România. Răspunsul SUA: Ne-au dat cel mai nou sistem antidronă

Locuitorii au raportat, de asemenea, că au auzit explozii în Kiev în jurul orei locale 5:30. Administrația militară din regiunea Kiev a raportat, de asemenea, explozii în jurul regiunii Kiev, în apropiere de capitală.

În orașul Brovarî din regiunea Kiev, un incendiu a izbucnit la un sit de infrastructură civilă din cauza căderii unor resturi de la un atac cu rachete rusești, a raportat primarul Ihor Sapozhko.

Două persoane, o femeie în vârstă de 62 de ani și un bărbat de 34 de ani, au fost spitalizate în urma atacului.

O clădire rezidențială, 14 case și o mașină au fost avariate din cauza căderii de resturi de la rachetele doborâte în regiunea Kiev. De asemenea, au fost raportate întreruperi de energie electrică în zonă.

În regiunea Kirovohrad, forțele rusești au vizat districtul Oleksandriski, lovind infrastructura energetică, a raportat guvernatorul Andrii Raikovych. Un copil de 8 ani a fost rănit din cauza loviturii. Cel puțin 13 case și aproape 30 de garaje au fost avariate.

Atacurile au început în jurul orei locale 4:30, fiind raportate mai multe explozii în oblasturile Zaporojie, Ivano-Frankivsk și Poltava.

Alertă aeriană în toată Ucraina

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost la lucru în toate regiunile Ucrainei, inclusiv în Kiev și până în vestul orașului Lviv.

Ca răspuns la atacul rusesc, forțele aeriene poloneze au declarat că, împreună cu forțele aliate, au trimis avioane pentru a proteja spațiul aerian polonez.

"În această seară, se observă o activitate intensă a aviației cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse, legată de atacuri cu rachete efectuate împotriva unor obiecte situate pe teritoriul ucrainean", a scris Forțele Aeriene ale Poloniei.

Atacurile rusești cu rachete și drone au crescut în frecvență și intensitate în ultimele luni. Ucraina suferă de un deficit critic de sisteme de apărare aeriană din cauza întârzierilor cauzate de Congres în adoptarea ajutorului militar american, ceea ce oferă forțelor rusești posibilitatea de a lansa noi atacuri asupra infrastructurii energetice.

Rusia pregătește ofensiva de vară

Oficialii ucraineni au avertizat că Rusia se pregătește pentru o anticipată ofensivă de vară, în contextul în care muniția și apărarea antiaeriană ucraineană se diminuează.

Președintele Volodimir Zelenski a îndemnat anterior partenerii să furnizeze mai multă apărare aeriană, spunând că, în caz contrar, Rusia primește o "licență globală pentru teroare".

"Avem nevoie de apărare aeriană și de alte ajutoare de apărare, nu de închiderea ochilor și de discuții lungi", a declarat el pe canalul său Telegram.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te