VIDEO Panică în Rusia. „Avioanele F-16 care ajung în Ucraina au arme nucleare”. Putin amenință SUA

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.05.2024 - 10:18

Este panică în Rusia care face acuzații grave. Moscova a anunțat că va considera avioanele F-16 care ajung în Ucraina ca fiind purtătoare de focoase nucleare. AVioanel F-16 pot duce atât arme convenționale, cât și arme nucleare.

SHARE

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a avertizat că avioanele de vânătoare F-16 care sosesc în Ucraina de la membrii NATO vor fi considerate de Moscova ca fiind purtătoare de arme nucleare, anunță presa rusă consultată de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Avioanele F-16 vor ataca Rusia imediat după Paște. Sunt mai puternice ca MIG-29 al Rusiei?

VIDEO Panică în Rusia. „Avioanele F-16 care ajung în Ucraina au arme nucleare”. Putin amenință SUA

Avioanele F-16, care urmează să fie furnizate de aliații occidentali - Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia - reprezintă o modernizare crucială pentru flota învechită a Ucrainei, formată în principal din avioane din epoca sovietică, care a suferit pierderi semnificative în timpul conflictului. 

Moscova s-a opus cu vehemență desfășurării, invocând preocupări legate de capacitatea dublă a F-16 de a transporta atât arme convenționale, cât și nucleare. 

Ministerul a atras atenția asupra implicării istorice a acestor aeronave în ceea ce a numit "misiuni nucleare comune" desfășurate de NATO. 

"Nu putem ignora faptul că aceste aeronave aparțin unor platforme cu dublă echipare", a subliniat ministerul rus.

 "Indiferent de modificarea acestor aeronave, le vom percepe ca fiind purtătoare de arme nucleare și vom considera acest pas al Statelor Unite și al NATO drept o provocare intenționată".

Termenul "aeronave cu dublă echipare" cuprinde aeronavele non-strategice precum F-15E, F-35, F-16 și Tornado, dar exclude B-2A și viitorul B-21 Raider. 

Putin avertizează NATO

Acest ultim anunț este un ecou al sentimentelor exprimate anterior de președintele rus Vladimir Putin, care a subliniat anterior capacitatea nucleară a avioanelor F-16, avertizând că Rusia le va trata ca pe niște ținte legitime.  

"Vom distruge avioanele la fel cum distrugem tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoarele multiple de rachete", a declarat Putin la sfârșitul lunii martie a acestui an. 

Retorica emanată de Moscova a descris o poziție fermă: desfășurarea avioanelor F-16 va fi văzută ca un act deliberat de provocare orchestrat de Statele Unite și NATO.

Citește și: Germania revine la stagiul militar obligatoriu. „E vreme de război”. Ce va face România?

Cel mai recent avertisment coincide cu anunțul Rusiei privind viitoarele exerciții axate pe utilizarea armelor nucleare tactice. Exercițiile au fost încadrate ca un răspuns la amenințările percepute din partea Occidentului. 

La 6 mai, Ministerul rus al Apărării a anunțat că președintele Putin a ordonat exerciții militare pentru a testa gradul de pregătire a forțelor nucleare tactice pentru misiuni de luptă. 

Ministerul rus de Externe a declarat că exercițiile militare vor servi drept factor de descurajare pentru "capetele înfierbântate" occidentale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te