VIDEO Noua dronă chineză Wing Loong-3 dotată cu 16 rachete și sistem de apărare. Zboară 10.000 de km

DE Daniel Toșa | 10.11.2022 - 10:46
Noua dronă chineză Wing Loong-3 dotată cu 16 rachete și sistem de apărare. Zboară 10.000 de km - FOTO: Profimedia

China a lansat cea mai avansată drona a sa înarmată cu rachete aer-aer care, potrivit analiștilor militari, îi vor permite să lovească elicoptere și alte drone. Acesta poate zbura 10.000 km la altitudine medie ceea ce îi conferă o capacitate de atac mai puternică.

SHARE

China și-a prezentat cel mai recent model de dronă militară - Wing Loong-3, primul model din familie care atinge o rază de acțiune intercontinentală în timp ce este echipat pentru autoapărare aeriană - în cadrul unui important show aerian.

UAV-ul (vehicul aerian fără pilot) Wing Loong-3, care dispune, de asemenea, de o capacitate de atac mai puternică, și-a făcut debutul marți la cea de-a 14-a ediție a Expoziției Internaționale de Aviație și Aerospațială din China, care a avut loc la Zhuhai, în provincia Guangdong. Evenimentul, cunoscut sub numele de Airshow China, se va desfășura până duminică.

Cea mai recentă versiune din seria de drone Wing Loong poate zbura pe o rază maximă de 10.000 km la altitudine medie și are un corp principal de 12,2 metri lungime și o anvergură a aripilor de 24 de metri, care îi permit să zboare pe distanțe mari în timp ce transportă încărcături grele, potrivit presei de stat chineze.

Citește și: Semne de război? Președintele Chinei, Xi Jinping, a îmbrăcat haina militară. Ce va face Occidentul

Presa de stat a raportat că Wing Loong-3 poate transporta până la 16 rachete și bombe.

Imagine

Imagini cu Wing Loong-3 expus la Zhuhai arată că este echipat cu racheta de atac aer-aer PL-10E de a patra generație, pe care analiștii chinezi o consideră o îmbunătățire semnificativă față de modelele Wing Loong-1 și 2.

Yue Gang, un colonel PLA în retragere, a declarat că, având rachete PL-10E, Wing Loong-3 poate lovi ținte precum elicoptere și UAV-uri, ceea ce "îi conferă o capacitate de autoapărare și îi îmbunătățește capacitatea de supraviețuire".

Imagine

Citește și: SUA presează Ucraina să negocieze cu Rusia. Aliații, „obosiți” de războiul îndelungat

În comparație cu modelele anterioare de Wing Loong, Yue a spus că dimensiunile sale mai mari îi permit să atingă o rază lungă de acțiune, o sarcină grea și o performanță multitasking.

Song Zhongping, un fost instructor al PLA, a declarat că rezistența sa de lungă durată și încărcăturile grele au permis Wing Loong-3 să aibă o capacitate de atac mai puternică.

Iar transportarea rachetelor PL-10E îi permite să aibă o anumită capacitate de a contracara țintele aeriene, care nu este disponibilă pentru UAV-urile anterioare din familia Wing Loong", a adăugat el.

Zhou Yi, designerul șef al Wing Loong-3, a declarat pentru televiziunea de stat CCTV că drona avansată este capabilă să desfășoare operațiuni intercontinentale, inclusiv supraveghere sau recunoaștere pe distanțe lungi, să lovească ținte sensibile la timp și să efectueze patrulări aeriene de lungă durată

"Întreaga sa încărcătură utilă este complet înaintea UAV-urilor de lungă durată de la altitudine medie existente în ceea ce privește greutatea, cantitatea sau tipul", a spus Zhou.

"În plus față de sarcinile militare, poate juca un rol util într-o gamă largă de misiuni civile, cum ar fi măsurarea atmosferică, transmiterea semnalelor și salvarea de urgență", a mai spus el.

Producătorul, Aviation Industry Corporation of China (Avic), a declarat că lucrează la stabilirea unei capacități de producție în masă.

UAV-urile din seria Wing Loong au fost exportate în cel puțin 11 țări, inclusiv în Africa și Orientul Mijlociu, și ar fi jucat un rol activ în conflicte precum războiul civil din Libia.

Alte drone noi din familia Wing Loong - inclusiv Wing Loong-1E și Wing Loong-10A - și-au făcut, de asemenea, debutul la Airshow China, potrivit presei de stat.

Wing Loong-1E - care este proiectat să concureze cu avionul american MQ-1C Grey Eagle - și-a încheiat zborul inaugural la începutul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te