VIDEO Flota de bombardiere invizibile B-2 a SUA de 10.000.000.000$ ridicată în aer. Ce motiv au avut

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.04.2024 - 19:35

Flota de 12 bombardiere invizibile B-2 a SUA de 1.000.000.000$ ridicate în aer pentru prima oară într-un exercițiu comun cum nu s-a mai făcut. Este o premieră ca 12 din cele 20 de bombardiere B-12 ale SUA să se afle, în aceeași zi, pe cer.

SHARE

Reportajul este AICI și îl redăm mai jos:

Flota de bombardiere invizibile B-2 a SUA de 10.000.000.000$ ridicată în aer. Ce motiv au avut

Deși este corect să spunem că în trecut am văzut o parte din bombardierele stealth B-2 Spirit impresionante, inclusiv implicarea lor în plimbări pe cer, precum și adunate la baze aeriene străine, nu în fiecare zi 12 avioane B-2 se ridică pe cer în succesiune.

Un singur astfel de bombardier costă 800.000.000 dolari.

Citește și: VIDEO Ucraina a lovit cu rachete o navă imperială a Rusiei din Marea Neagră. Deservea un submarin

Este exact ceea ce s-a întâmplat la Baza Forțelor Aeriene Whiteman, Missouri, pe 15 aprilie, când o duzină de B-2 au luat parte la un exercițiu de zbor în masă.

O premieră pe cer

A fost un număr atât de mare de bombardiere, încât niciuna dintre imaginile oficiale de la eveniment, nu arată toate cele 12 aeronave deodată.

Acest lucru reprezintă majoritatea numărului total de B-2 operate în prezent de Forțele Aeriene, care se ridică la 20 de aeronave.

Citește și: SUA trimit trupe în Ucraina pentru protecția armamentului livrat. Rusia: „Vor fi o țintă legitimă”

 Din acest număr, de obicei doar 11 sau 12 sunt efectiv "desfășurate" în conformitate cu termenii tratatului New START cu Rusia și sunt disponibile pentru misiuni de luptă.

Cu toate acestea, acest tip de avion necesită o întreținere extrem de intensă și este cel mai scump avion de luptă directă din inventarul USAF. Faptul că 12 dintre aceste avioane sunt disponibile în orice moment pentru a se ridica pe cer este extrem de impresionant.

"Bombardierele invizibile B-2 Spirit atribuite Escadrilei 509 de bombardiere [Whiteman]... au executat un zbor în masă de 12 B-2 pentru a încheia... exercițiul Spirit Vigilance", notează o legendă la una dintre imaginile publicate de Forțele Aeriene ale SUA. "Antrenamentele de rutină asigură că aviatorii sunt întotdeauna pregătiți să execute operațiuni de atac global... oricând și oriunde".

Ce misiuni ar putea avea?

În timp ce B-2 este bine cunoscut pentru că este invizibil și face tot posibilul să nu fie văzut în timpul operațiunilor din lumea reală, demonstrațiile publice precum cea de la Whiteman din 15 aprilie sunt o parte importantă a demonstrației triadei de descurajare nucleară a Americii, din care aceste bombardiere sunt o parte esențială. Prezența unor B-2 în număr semnificativ la o distanță mai mare a fost, de asemenea, folosită în trecut pentru a trimite mesaje de descurajare în general în trecut, inclusiv către adversari potențiali precum China și Coreea de Nord.

Într-adevăr, mica flotă de avioane B-2 a Forțelor Aeriene reprezintă, în mod colectiv, un prim exemplu de bun cu densitate redusă și valoare ridicată.

După cum am subliniat anterior, bombardierele au o capacitate de neegalat de a penetra apărarea aeriană densă a inamicului pentru a efectua lovituri nucleare sau convenționale pe distanțe extrem de lungi, ceea ce ar fi esențial în timpul unui potențial conflict viitor în Indo-Pacific.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te