VIDEO Drona supersonică a Chinei WZ-8 sperie SUA și Japonia. Zboară la 100.000 m înălțime

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.04.2024 - 17:27

Drona supersonică a Chinei WZ-8 sperie SUA și Japonia. Zboară la 100.000 m înălțime. O imagine care arată bombardierul strategic H-6 al Chinei zburând cu o dronă supersonică WZ-8 legată de burtă a apărut.

SHARE

Drona supersonică a Chinei WZ-8 sperie SUA și Japonia. Zboară la 100.000 m înălțime. O imagine care arată bombardierul strategic H-6 al Chinei zburând cu o dronă supersonică WZ-8 legată de burtă a apărut pe rețelele de socializare.

Observatorii care furnizează informații din sursă deschisă (OSINT) despre tehnologia de apărare a Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) cred că imaginea, deși granulată, confirmă o evaluare de lungă durată, despre alăturarea bombardierului și a dronei, în viitor.

VIDEO Drona supersonică a Chinei WZ-8 sperie SUA și Japonia. Zboară la 100.000 m înălțime

Fotografia, care a apărut pentru prima dată pe platforma chineză de socializare „Weibo ”, a arătat un contur al unei perechi suplimentare de aripi delta, în afara siluetei H-6.

Nu se știe dacă acest lucru a făcut parte dintr-o rutină de testare, din verificarea transportului, din eliberarea sau lansarea dronei sau a fost un exercițiu operațional.

Citeşte şi: China a început „exerciții reale” cu muniție de război la graniță. Ce țară este vizată?

Cu toate acestea, a adus în atenție evaluările din diverse surse, care confirmă în mod surprinzător modul în care va fi utilizată drona.

Drona de mare viteză WZ-8 a fost dezvăluită pentru prima dată, la parada militară de Ziua Națională, din octombrie 2019, unde analiștii au remarcat detalii interesante, în cadrele apropiate, conform Eurasian Times.

Citeşte şi: Rusia și China pregătesc un război global. Pericol uriaș pentru România. Capcana rusofililor

Ankit Panda, Senior Fellow la Carnegie Endowment for International Peace, a atras atenția asupra urechilor de suspensie (pentru montarea bombardierului pe H-6), secțiunii-față, trenului de aterizare avansat, secțiuni pupa, care arată evacuarea în formă de duză a rachetei și configuratie delta a aripii, cu vârfurile ridicate, în stabilizatori verticali.

Citeşte şi: 

Cârmele de pe stabilizatorii verticali au arătat de asemenea antene ieșind în afară, care se poate presupune că erau destinate transmiterii radio, pentru controlul ghidajului, după lansare.

China este foarte conștientă de progresele în războiul electronic (EW), constatate în războiul Rusia-Ucraina, și de lecțiile pe care le-a învăţat de aici principalul rival strategic, SUA.

Cum va fi utilizat?

Se poate presupune că drona va fi cel puțin semiautonomă - dacă nu complet autonomă și fără control manual - într-o parte semnificativă a profilului său de misiune. Aceasta ar fi în timp ce efectuează un survol de recunoaștere de mare viteză, adunând date optice sau electromagnetice ale spațiului de luptă. 

Designul duzei este un eșapament clasic de rachetă, întâlnit la rachetele rusești Soyuz, Angara, americane Delta, Atlas, Saturn sau chiar la naveta spațială a NASA. Forma generală stabilă din punct de vedere aerodinamic, în afară de duză, indică faptul că aeronava este destinată mai puțin manevrabilității și mai mult curselor de mare viteză.

Această caracteristică cinematică este întâlnită și la alte avioane de recunoaștere fotografică de mare viteză, cum ar fi MiG-25 Foxbat rusesc folosit de Forțele Aeriene Indiene (IAF) și SR71 Blackbird al SUA din perioada Războiului Rece.

"Bombardierul bimotor H6-M Badger (va fi) folosit pentru a-l lansa. După ce va decola de la baza sa aeriană de origine, avionul de război va zbura chiar în largul coastei de est a Chinei înainte de a lansa drona invizibilă, care ar putea apoi să intre în spațiul aerian al Taiwanului sau al Coreei de Sud la o înălțime de 100.000 de metri și să zboare cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului", potrivit Chinei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te