VIDEO Cum „a eliminat” avionul francez Rafale celebrul F-35 din Orientul Mijlociu? Ce au greșit SUA?

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.04.2024 - 10:08

Avionul franvcez Rafale este pe care să cucerească Orientul Mijlociu, după ce SUA au interzius vânzarea avioanelor F-35 potențialilor dușmani ai Israelului. Franța are parte de comenzi de zeci de avioane pe care la un moment dat nu avea cui să le vândă.

SHARE

Având în vedere că avionul de vânătoare de generația a 5-a F-35 Lightning II nu este la îndemâna lor, deoarece SUA nu doresc să își alarmeze aliatul Israel, țările din Orientul Mijlociu se arată interesate de achiziționarea de avioane de vânătoare franceze pentru forțele lor aeriene.

Citește și: 2 Typhoon au interceptat deasupra României un avion iranian. Dronă spion a SUA deasupra Mării Negre

Cum „a eliminat” avionul francez Rafale celebrul F-35 în Orientul Mijlociu? Ce a greșit SUA?

Cea mai recentă țară din Golf care și-a manifestat interesul pentru achiziționarea de Rafale este Oman, situată strategic în apropierea Mării Arabiei.

Citește și: VIDEO Avionul invizibil F-35 al SUA de 100.000.000$, pradă ușoară pentru Rusia. Lovit de la 400 km

Învecinându-se cu Yemenul, Omanul își dorește să achiziționeze avioane de vânătoare Rafale pentru a-și consolida puterea aeriană. Rapoartele sugerează că națiunea arabă dorește să achiziționeze 18-24 de avioane de luptă franceze. Flota existentă a Omanului cuprinde predominant 24 de avioane F-16 și 12 Eurofighter Typhoon.

"Clubul Rafale" s-a extins rapid în întreaga lume, în special în Golf. După ce Qatar și Emiratele Arabe Unite au achiziționat avionul de vânătoare francez, Omanul s-a arătat interesat de cea mai avansată variantă F-4 a Rafale. Au început negocierile în acest sens. O altă țară arabă, Egiptul, are, de asemenea, Rafale în flota sa.

Reticența Statelor Unite de a vinde avioane de vânătoare F-35 de generația a cincea către statele bogate din Golf a "creat o oportunitate" pentru Dassault Aviation de a-și consolida poziția în regiune cu avioanele de vânătoare Rafale. Israelul s-a opus vânzării de avioane F-35 către națiunile din Orientul Mijlociu, deoarece aceasta ar submina doctrina sa de securitate de menținere a superiorității militare în regiune.

Doctrina de securitate israeliană a prioritizat de mult timp superioritatea militară asupra vecinilor săi, fie prin obținerea celei mai avansate tehnologii militare de la SUA, fie prin refuzarea acesteia pentru țările din vecinătatea sa.

Acest lucru a însemnat un câștig pentru Dassault Aviation. Rafale a devenit o "prăjitură fierbinte" în regiune, deoarece țările fac o cursă pentru a achiziționa avionul de vânătoare. Se pare că și Arabia Saudită are în vedere achiziționarea de avioane Rafale. Presa franceză susține că al doilea mare producător de petrol din lume dorește să cumpere 100 de avioane fabricate în Franța.


Qatarul, care are deja 36 de Rafale în flota sa, dorește să își modernizeze flota existentă cu varianta F-4 și dorește, de asemenea, să plaseze o comandă suplimentară de 24 de avioane de luptă până în 2025.

Potrivit cotidianului francez La Tribune, națiunea din Golf dorește să își modernizeze avioanele Rafale la standardul F4, care este cel mai recent standard și care a intrat recent în serviciul Forțelor Aeriene franceze.

Avionul de luptă francez omni-rol Rafale s-a luptat mult timp pentru a găsi un cumpărător. În afară de o comandă modestă din partea Egiptului și a Qatarului, portofoliul de comenzi al Rafale nu avea cu ce să se laude.

Rafale, care în franceză înseamnă "rafală de vânt", nu a reușit să obțină contracte din partea Belgiei, Braziliei, Canadei, Finlandei, Kuweitului, Singapore și Elveției. Prețul său ridicat a fost un factor decisiv major împotriva sa.

Totuși, acest lucru s-a schimbat în ultimii zece ani, întrucât Serbia va fi al nouălea utilizator de avioane de luptă Rafale, după Marina și Forțele Aeriene franceze, Egipt, Qatar, India, Grecia, Indonezia, Croația și Emiratele Arabe Unite (EAU).


Franța speră, de asemenea, că Egiptul își va mări flota de Rafale după ce a anulat achiziția de avioane Su-35 de la Rusia. În prezent, Egiptul deține deja 54 de avioane de vânătoare Rafale.

Când Forțele Aeriene Indiene (IAF), a patra ca mărime din lume, au ales Rafale în detrimentul Eurofighter Typhoon în 2012, acest lucru a provocat o avalanșă de comenzi pentru avioanele de luptă franceze. De atunci, Emiratele Arabe Unite au semnat un contract istoric pentru 80 de Rafale.

Dezvoltarea aeronavei a durat mult timp. Demonstratorul a zburat la 4 iulie 1986. Programul a fost lansat oficial în ianuarie 1988, prototipul a zburat la 19 mai 1991, iar primul Rafale F1 a fost livrat Marinei franceze exact un deceniu mai târziu, la 18 mai 2001.

Avionul de vânătoare Rafale

Prețul unui avion este 101.000.000 euro.

Forțele aeriene franceze au început să își modernizeze avioanele Rafale la standardul F4 în 2019, pentru 1,9 miliarde de euro.

Standardul F4 va include senzori radar modernizați, sisteme optronice în sectorul frontal și capacități îmbunătățite de afișare pe cască. Aeronava va fi echipată cu o nouă unitate de control a motorului.

Varianta Rafale F-4 încorporează îmbunătățiri ale radarului Thales RBE2 active electronic scaned array (AESA). Acest sistem radar îmbunătățește capacitățile de cunoaștere a situației, de detectare a țintelor și de urmărire. Varianta F-4 dispune de optronică îmbunătățită a sectorului frontal, contribuind la o mai bună identificare și supraveghere a țintelor.

Standardul F-4 permite Rafale să transporte armament nou, inclusiv racheta aer-aer Mica Next-Generation (NG) și arma de precizie aer-sol modulară Sagem Armement Air-Sol Modulaire (AASM) de 1.000 kg.

Varianta Rafale F-4 dispune, de asemenea, de un strat de acoperire care absoarbe radarul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te