VIDEO Atentat la Moscova. Agenți ai FSB, identificați în sala Crocus. Au trasat „ordinele morții”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.03.2024 - 11:49
Atentat la Moscova. Agenți ai FSB, identificați în sala Crocus. Au trasat „ordinele morții” - Foto: X/ Nexta

Atentat la Moscova. Mai mulți „bărbați în albastru”, identificați ulterior ca fiind agenți FSB au fost prezenți în sala Crocus exact în momentul în care atacatorii au deschis focul. Acțiunile lor în acel moment au condus la un număr și mai mare de morți.

SHARE

După atentatul de la Moscova, Kremlinul s-a grăbit să acuze Ucraina și Statele Unite de implicare în aceste atacuri, ignorând în două rânduri revendicările cu dovezi video ale grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS).

Atentat la Moscova. Agenți ai FSB, identificați în sala Crocus. Au trasat „ordinele morții”

Totuși, rămâne întrebarea: Cum de au reușit jihadiștii ISIS să meagră cu armele automate la vedere pe stradă spre sala de conceret Crocus având în vedere că la distanță mică se află o clădire a serviciului de securitate FSB.

La aproape o săptămână de la atacurile de la Moscova, investigațiile independente din Rusia și din afara Rusiei au analizat fotografiile atacatorilor, fotografiile celor aflați în sala de concerte și videoclipurile asociate cu această tragedie și s-a descoperit ceva uluitor - agenții FSB erau prezenți în sala de concert și erau neobișnuit de calmi.

Potrivit unei investigații Nexta, mai multe detalii intrigante au fost surprinse într-o înregistrare video, câteva minute înainte de declanșarea atacului armat în sala de concerte.

Citește și: Atentat la Moscova: Încă 3 suspecți, arestați după atacurile ISIS din Rusia. De ce îi acuză rușii?

Sursa Foto: X/Nexta

Imaginile arătau mai mulți bărbați îmbrăcați identic, cu pulovere albastre și blugi, care par să fi fost implicați în inițierea unui moment de panică, îndemnând publicul să "închidă ușile", ceea ce a dus la pierderea unui număr mare de vieți.

Ieșirile de urgență de la sala de concerte din Moscova, unde atacatorii au ucis 137 de persoane, nu au putut fi deschise, au afirmat unii dintre supraviețuitori.

Citește și: Cei 4 atacatori ISIS care au ucis 137 de persoane la Moscova, arestați. Riscă soarta lui Navalnîi

Presa rusă a relatat că este posibil ca mai multe persoane să fi murit din cauza inhalării de fum decât din cauza rănilor prin împușcare în timpul atacului de vineri.

Se crede că aproximativ 28 de cadavre au fost găsite într-o toaletă și alte 14 în scara unei ieșiri de urgență.

„Bazându-ne pe reputația controversată a FSB în gestionarea atacurilor teroriste din Rusia, am presupus că acești bărbați ar putea fi agenți ai serviciului de securitate rus.

Sursa Foto: X/Nexta

În timp ce continuam să investigăm informațiile din sursele publice, am încercat să identificăm "bărbații în albastru" care ne-au stârnit suspiciunile. Deși calitatea slaba a înregistrării video ne-a pus în dificultate în a compara fețele acestor bărbați cu baza de date disponibilă, am reușit să identificăm un "ofițer FSB"”, spun jurnaliștii de la Nexta.

Citește și: Putin acuză islamiști radicali pentru atentatul de la Moscova: „Cine îi aștepta în Ucraina?”

Într-o înregistrare video din interiorul sălii de concerte, unul dintre "bărbații în albastru" este văzut coborând din partea de sus a sălii, în loc să părăsească locația, cum au făcut majoritatea celorlalți. Ulterior, el a sprijinit apelurile pentru închiderea ușilor.

„Fața lui este clar vizibilă, ceea ce ne-a permis să găsim o fotografie a unei persoane foarte asemănătoare în sursele deschise”, spun jurnaliștii de la Nexta.

Această fotografie a fost descoperită pe site-ul web al instituției bugetare municipale "Centrul sportiv Sosensky". Imaginea prezintă un bărbat care primește un premiu pentru locul trei la o competiție de lupte de braț. Aspectul general al feței și compoziția acesteia sunt destul de similare cu cel al unuia dintre "bărbații în albastru" din sala de concerte de la "Crocus".

Sursa Foto: X/Nexta

Jurnaliștii de investigație au observat că „mascații” care efectuau arestările erau, de asemenea, îmbrăcați în aceleași „haine albastre” (blugi și bluză) și chiar același model.

Această coincidență a condus la ipoteza că "forțele de ordine sub acoperire" au adoptat aceste culori pentru a se camufla în mulțime.

În plus, analizând videoclipurile din sala de concerte înainte de declanșarea atacului, am remarcat un alt "bărbat în albastru" care stătea în spatele autorului înregistrării. Deși fața sa era acoperită cu o mască, trăsăturile sale, forma capului, poziția ochilor indicau că este aceeași persoană observată în timpul arestării unuia dintre teroriști.

Sursa Foto: X/Nexta

„Salvatorul” de la Sala de concerte Crocus, un „om în albastru”

De asemenea, un interviu video cu un presupus erou al atacului, care "a reușit să imobilizeze un terorist și să salveze zeci de vieți", a ridicat semne de întrebare.

Sursa Foto: X/Nexta

Persoana intervievată își ascundea fața și, coincidența bizară, purta tot o bluză albastră. De asemenea, se poate observa că "eroul" dă interviuri purtând același căciulă asemănătoare cu cea pe care o vedem la serviciile speciale FSB în timpul arestării teroriștilor.

Un alt aspect ciudat este faptul că autoritățile au ajuns la locul incidentului cu întârziere destul de mare - aproape o oră, deși una dintre clădirile controlate de FSB se află în apropiere de această sală de concerce, mai spun jurnaliștii Nexta.

Putin a ignorat avertismentele SUA: „O încercare de a destabiliza societatea noastră”

Chiar înainte de 8 martie, Ambasada Statelor Unite și Ambasada Marii Britanii din Rusia au publicat un avertisment pentru cetățenii americani și britanici să evite zonele aglomerate, indicând chiar locuri în care se țin concerte. Însă după  o întâlnire cu șefii din FSB, președintele Vladimir Putin a respins avertismentele americane acuzând SUA că încearcă să „bage frica” în ruși.

„Să vă amintesc de recentele, sincer vorbind, declarații provocatoare ale unor oficiali din structurile occidentale, despre posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia. Toate acestea seamănă fără îndoială cu un șantaj și cu o încercare de a intimida și de a destabiliza societatea noastră”, spunea Vladimir Putin după avertismentele americane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te