Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.04.2024 - 14:53
Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS - Foto: Profimedia images

Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS. Statele Unite sunt gata să anunțe unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar sub formă de contracte de armament, în special de rachete Patriot și NASAMS pentru Ucraina.

SHARE

Costul acestui pachet va fi de aproximativ șase miliarde de dolari, el va fi oferit în cadrul programului USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), în cadrul căruia guvernul american comandă noi arme de la producători.

Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS

Potrivit publicației americane Politico, furnizarea acestui ajutor va fi anunțată oficial vineri, 26 aprilie, în cadrul unei reuniuni în format Ramstein.

Pachetul va fi finanțat din legea recent adoptată privind asistența acordată Ucrainei de către Statele Unite.

Potrivit unui oficial și a unei persoane familiare cu planurile, acesta va include rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot și NASAMS, proiectile de artilerie, muniție pentru HIMARS, drone, arme antidronă și rachete aer-aer care vor fi montate pe avioane de vânătoare.

Citește și: Planul pentru „răpunerea” Rusiei. Temutele rachete Taurus ar putea lovi devastator țintele Moscovei

Probabil că este vorba despre avioane de luptă F-16, care ar trebui să înceapă să ajungă în Ucraina în acest an.

Este de așteptat ca aceste arme să ajungă în Ucraina în decurs de câțiva ani.

Având în vedere că banii sunt alocați în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI), în cadrul căreia companiile de apărare americane primesc contracte de la guvernul SUA pentru a fabrica noi arme pentru Ucraina, în loc să atragă proviziile disponibile ale armatei americane.

Citește și: „Semnalul morții” pentru tancurile rusești. Ucraina primește noi rachete cu AI. Nimicesc orice țintă

După cum s-a raportat anterior, la 24 aprilie, guvernul Statelor Unite a anunțat un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina.

Acesta conține, în special, rachete RIM-7, AIM-9M, Stinger MANPADS și sisteme antitanc Javelin și TOW și lansatoare de grenade de mână AT-4, cartușe de artilerie de calibrul 155 mm și 105 mm, muniție pentru MLRS HIMARS, cartușe de mortier de calibrul 60 mm.

Printre echipamentele care sunt planificate pentru transfer: vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, vehicule blindate MRAP, precum și HMMWV-uri.

De asemenea, ar trebui să se transfere muniție de înaltă precizie pentru avioane, echipamente pentru aerodromuri, mine antitanc și antipersonal, dispozitive de vedere pe timp de noapte, piese de schimb, echipamente de teren, muniție de antrenament etc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te