Ucraina are nevoie de 6 sisteme de rachete Patriot. Grecia și Spania au dat unul. Ce face România?

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.04.2024 - 18:20
Ucraina are nevoie de 6 sisteme Patriot. Grecia și Spania au dat unul. Ce face România? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ucraina are nevoie de 6 sisteme Patriot. Grecia și Spania au dat unul. România se înarmează și ea cu sisteme Patriot care pot atinge ținte la 160 de kilometri.

SHARE

Grecia se pregătește să ofere Ucrainei cel puțin un sistem de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat pe 22 aprilie presa elenă Pronews, citând surse guvernamentale. Este posibil ca Grecia să ofere două sisteme, a adăugat sursa.

Ucraina are nevoie de 6 sisteme Patriot. Grecia și Spania au dat unul. Ce face România?

Știrea urmează unui articol publicat de Financial Times (FT) pe 22 aprilie, în care surse oficiale au declarat că Grecia și Spania se află sub presiunea UE pentru a furniza sisteme suplimentare de apărare aeriană Ucrainei.

"Liderii europeni i-au îndemnat personal pe prim-miniștrii spaniol și grec Pedro Sanchez și Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unui summit desfășurat săptămâna trecută la Bruxelles, să doneze sisteme de apărare aeriană Ucrainei, potrivit unor surse.

Celor doi lideri, ale căror forțe armate posedă între ele mai mult de o duzină de sisteme Patriot, plus altele precum S-300, li s-a spus că nevoile lor nu sunt la fel de mari ca ale Ucrainei și că nu se confruntă cu amenințări iminente."

Citește și: VIDEO Putin atacat de Ucraina cu temutele avioane F-16 chiar de luna viitoare. Mii de drone, ajută

Surse guvernamentale au declarat pentru Pronews că SUA au oferit o "garanție" nedezvăluită cu privire la posibila furnizare a sistemelor Patriot, precum și asigurări de asistență împotriva oricărei amenințări din partea Turciei, principalul inamic geopolitic al Greciei.

SUA ar fi promis, de asemenea, că orice sistem Patriot grecesc deteriorat va fi înlocuit.

Escaladarea atacurilor rusești și victimele civile care rezultă din acestea subliniază nevoia stringentă a Ucrainei de apărare aeriană suplimentară și, în timp ce posibila adoptare a proiectului de lege privind ajutorul american ar trebui să atenueze o parte din această nevoie, președintele Zelenski a declarat la 19 aprilie, în cadrul unei sesiuni online a Consiliului NATO-Ucraina, că țările europene pot face încă mai mult.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel), care urmărește ajutorul internațional pentru Ucraina, Grecia s-a angajat să aloce 185 de milioane de euro (197 de milioane de dolari) Ucrainei până în februarie 2024.

Citește și: Moscova „tremură”. Ucraina pregătește „urgia cerului” cu avioane F-16, HIMARS și rachete ATACMS

Dar apoi lucrurile au încetinit, ceea ce se datorează, desigur, cunoscutului deficit de Patriot în segmentul european al NATO, fiind vorba de 30-35 de baterii Patriot. În plus, discuțiile despre posibilul transfer al omologului său european, SAMP/T, nu au dat încă niciun rezultat public, iar transferul acestuia depinde de decizia Franței și Italiei.

În același timp, ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că sunt în curs de negociere patru baterii. Nu a fost făcut public ce donatori sunt implicați, așa că putem doar specula. În special, potrivit mai multor publicații din presa occidentală, există deja discuții neoficiale privind exercitarea de presiuni asupra Spaniei și Greciei.

Ce face România?

România se înarmează cu rachete Patriot care ating ținte la 160 km. MApN achiziționează 200 de rachete, iar costul e de 1,09 miliarde euro.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va achiziţiona 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, costul fiind de peste un miliard de euro, demersul făcând parte dintr-un contract aliat, informează un comunicat al MApN.

În cadrul acestei achiziţii multinaţionale consolidate, care utilizează principiile Iniţiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziţiona 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

Citește și: Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați

MApN a solicitat şi a obţinut aprobarea Parlamentului pentru participarea la acest program comun de achiziţii, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale Armatei României fiind de 1,09 miliarde de euro, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS.

"Această achiziţie demonstrează că Alianţa are soluţii adecvate şi adaptate situaţiei de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliaţi şi un exemplu de dezvoltare a capacităţilor de producţie pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

El a adăugat că, pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, MApN va continua demersurile pentru achiziţia de echipamente militare şi muniţii de ultimă generaţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te