Țara, care deschide „urgia cerului” cu F-16 pentru Kiev, trimite sistemul Patriot în coasta Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.05.2024 - 12:09
Țara, care deschide „urgia cerului” cu F-16 pentru Kiev, trimite sistemul Patriot în coasta Rusiei - Foto: Profimedia images

Țara, care deschide „urgia cerului” cu F-16 pentru Kiev, trimite sistemul Patriot în coasta Rusiei, în cadrul unui exercițiu militar de răspuns rapid împotriva unei posibile invazii rusești.

SHARE

Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollogren, a anunțat  în cadrul unei conferințe de presă susținute la Ministerul Apărării Naționale din Vilnius, că sistemul Patriot va fi desfășurat în Lituania în perioada 6-23 iulie.

Țara, care deschide „urgia cerului” cu F-16 pentru Kiev, trimite sistemul Patriot în coasta Rusiei

Luni, ministrul Apărării Laurynas Kasčiūnas s-a întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, care a sosit în Lituania.

Miniștrii apărării din Lituania și Olanda vor discuta despre desfășurarea sistemelor de apărare aeriană Patriot în țara care are graniță directă cu Rusia prin Kaliningrad și cu Belarusul dictatorului controlat de la Mosocova, Alexandr Lukașenko.

Miniștrii au discutat deja despre cooperarea bilaterală în domeniul apărării, despre viitoarele exerciții în timpul cărora Olanda va desfășura sistemul de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Patriot în Lituania.

Sisteme de rachete Patriot - Foto: Profimedia images

Citește și: Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot. Ce a răspuns președintele României

La sfârșitul lunii martie, Olanda a decis să desfășoare sistemul de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Patriot în Lituania pentru câteva săptămâni în această vară.

Unitatea militară olandeză va efectua antrenamente în Lituania împreună cu unități ale armatei lituaniene.

România, gată să trimită rachete Patriot Ucrainei

Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot. Liderul român a spus că este deschis să furnizeze Ucrainei rachete de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA.

Germania și Spania au promis de asemenea că vor trimite sisteme Patriot suplimentare în Ucraina.

Sistemul de rachete Patriot - Foto: Profimedia images

Olanda se pregătește să trimită Ucrainei temutele avioane F-16. Rolul României

Olanda va începe să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 în această toamnă, după Danemarca, care a promis că va trimite primul lot în vară.

Astfel de termene sunt prevăzute în planul aliaților, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, pentru Delfi.

Avionul de război F-16 - Foto: Profimedia images

Schema completă de dotare a forțelor armate cu F-16 include pregătirea piloților ucraineni, formarea personalului de întreținere și transferul direct al aeronavelor.

Potrivit lui Ollongren, primele două etape sunt acum în curs de desfășurare: ucrainenii învață să opereze tehnologia occidentală în SUA, Danemarca, Marea Britanie, Franța și România.

"Dacă reușim să rămânem pe această cale și totul funcționează pentru Ucraina, bineînțeles, în propria lor țară, atunci primul avion va fi livrat de Danemarca în această vară. Iar noi sperăm să participăm la livrări începând din toamnă cu F-16 ale noastre", a declarat Ollongren, adăugând că după vară și după aceea, avioanele de luptă "vor fi transferate în loturi către Ucraina". Ministrul nu a precizat exact câte F-16 vor fi trimise în toamnă.

În total, Olanda a promis să transfere 24 de avioane Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te