SUA trimit trupe în Ucraina pentru protecția armamentului livrat. Rusia: „Vor fi o țintă legitimă”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.04.2024 - 08:01
SUA trimit trupe în Ucraina pentru protecția armamentului livrat - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA trimit trupe în Ucraina pentru protecția armamentului livrat. Rusia: „Vor fi o țintă legitimă”. Statele Unite iau în considerare desfășurarea de consilieri militari la Ambasada de la Kiev având în vedere livrarea masivă de armament în urma aprobării ajutorului militar

SHARE

SUA trimit trupe în Ucraina pentru protecția armamentului livrat. Rusia: „Vor fi o țintă legitimă”.

Aceștia vor fi consilieri și nu vor servi în capacități de luptă, ci vor oferi îndrumări și asistență guvernului și armatei ucrainene, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

SUA trimit trupe în Ucraina pentru protecția armamentului livrat. Rusia: „Vor fi o țintă legitimă”

"De-a lungul acestui conflict, Ministerul Apărării a revizuit și a ajustat prezența noastră în țară, pe măsură ce condițiile de securitate au evoluat. În prezent, luăm în considerare trimiterea mai multor consilieri suplimentari pentru a spori Biroul de Cooperare pentru Apărare (ODC) de la Ambasadă", a spus Ryder într-un declarație către Politico, adăugând că „personalul este supus acelorași restricții de călătorie ca toți angajații ambasadei”.

Ryder nu dezvăluit numărul militarilor din motive de „securitate operațională și de protecție a forței”.

Potrivit a patru oficiali americani, trupele suplimentare vor sprijini în primul rând eforturile de logistică și de supraveghere pentru armele trimise în Ucraina.

În plus, ei vor asista armata ucraineană la întreținerea armelor.

Citește și: NATO și UE încurajează sprijinul SUA pentru Ucraina

La 20 aprilie, Camera Reprezentanților Statelor Unite a adoptat un pachet cheie de ajutor extern pentru Ucraina, Israel și alți aliați, după luni de lupte politice interioare și o situație deteriorată pe câmpul de luptă.

Pachetul de ajutor oferă 60,84 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

Un număr mic de trupe americane au fost deja dislocate în rotații scurte atașate Ambasadei de la Kiev, potrivit a doi oficiali americani intervievați de Politico. 

Nu era clar câte trupe americane suplimentare vor fi trimise în cele din urmă în Ucraina, dar doi dintre oficialii americani au spus că numărul va fi de până la 60.

Rusia nu va ține cont de faptul că aceste trupe sunt declarate „non-combat”. Kremlinul a amenințat în repetate rânduri că prezența oricăror trupe străinie în orice poziție va constitui o țintă legitimă.

Citește și: VIDEO Cum a doborât sistemul Patriot de 1.000.000.000$ al SUA un bombardier supersonic al Rusiei?

Noua asistență militară oferită Ucrainei de SUA nu va ajuta la prevenirea „sfârșitului necinstit” al regimului de la Kiev, a declarat reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, potrivit Tass.

Numind Ucraina „companie militară privată” antirusă, diplomatul a spus că acum „va mai funcționa puțin, mai mulți bani, mai multe arme furate și zeci de mii de ucraineni vor merge la mașina de tocat carne”.

„Dar sfârşitul fără glorie al regimului de la Kiev este inevitabil, indiferent de acest nou pachet şi de toate eforturile zadarnice ale susţinătorilor săi din SUA şi NATO de a-l menţine în viaţă”, a amenințat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te