Spionii chinezi în SUA, fără limite. Au încercat să fure agenda procurorului în cazul Huawei

DE Adina Mutăr | 25.10.2022 - 19:02
Spionajul chinez în SUA, fără limite/foto: wptv.com

Statele Unite au acuzat doi ofițeri de informații chinezi că au încercat să obstrucționeze urmărirea penală a unei „firme de telecomunicații cu sediul în China” și au demarat trei cazuri separate împotriva Beijingului.

SHARE

Cei doi spioni chinezi au fost identificați ca fiind Guochun He și Zheng Wang. Aceștia au fost acuzați că au încercat să pună în aplicare o schemă ce presupunea furtul de informații de la Procuratura SUA pentru Districtul de Est din New York pentru a împiedica urmărirea penală a companiei chineze de telecomunicații.

„Aceasta a fost o încercare flagrantă a ofițerilor de informații din RPC de a proteja o companie cu sediul în RPC de răspundere și de a submina integritatea sistemului nostru judiciar", a declarat procurorul general Merrick Garland în cadrul unei conferințe de presă alături de înalți oficiali ai Departamentului de Justiție.

Departamentul de Justiție nu a identificat firma, dar Huawei a fost acuzată în 2019 de fraudă bancară și s-a confruntat cu acuzații de șantaj în 2020.

Departamentul de Justiție a declarat că He și Wang au încercat să mituiască un angajat al Guvernului american despre care credeau că este „al lor”, recrutat pentru a lucra în secret pentru China. În total, ei au plătit individului 61.000 de dolari în Bitcoin, dar persoana respectivă lucra ca agent dublu pentru FBI, potrivit departamentului.

Inculpații au încercat și „să fure agenda procurorului, pentru a vedea strategia acestuia, inclusiv cu cine se întâlneau procurorii și ce urmau să susțină în instanță, toate acestea pentru ca firma să obțină un avantaj ilegal și să submineze cazul Guvernului", a declarat adjunctul procurorului general, Lisa Monaco.

Citește și

Aviz Moscovei. SUA desemnează regimul Assad ca autor al atacului cu arme chimice din Ghouta, Siria

Kremlinul presează negocieri cu SUA, Germania și Marea Britanie, amenințând cu bomba radiologică

He și Wang au fost acuzați de obstrucționarea justiției, în timp ce He a fost acuzat separat de două capete de acuzare de spălare de bani în legătură cu plățile Bitcoin. Ambii bărbați sunt în continuare în libertate.

Separat, Departamentul de Justiție a anunțat alte două cazuri împotriva unor persoane cu sediul în China, cu acuzații împotriva a 13 persoane, dintre care 10 au fost identificate de directorul FBI, Christopher Wray, ca fiind „ofițeri de informații și oficiali guvernamentali chinezi”.

„După cum demonstrează aceste cazuri, guvernul Chinei a căutat să interfereze cu drepturile și libertățile persoanelor din Statele Unite și să submineze sistemul nostru judiciar care protejează aceste drepturi. Nu au reușit", a adăugat el.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te