Rusia și Turcia, negocieri privind Marea Neagră. Putin se teme că nave de război trec Bosforul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.04.2024 - 08:40
Rusia și Turcia, negocieri privind Marea Neagră. Putin se teme că nave de război trec Bosforul - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia și Turcia, negocieri privind Marea Neagră. Putin se teme că nave de război trec Bosforul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Rusia și Turcia au o mulțime de probleme pe agenda contactelor bilaterale, inclusiv legate de Marea Neagră.

SHARE

Rusia și Turcia, negocieri privind Marea Neagră. Putin se teme că nave de război trec Bosforul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat la o conferință de presă la Moscova despre rapoartele ce susțin că Rusia, Turcia și Ucraina au negociat un acord privind navigația sigură în Marea Neagră, dar nu au reușit să obțină niciun rezultat din cauza poziției Kievului.

Rusia și Turcia, negocieri privind Marea Neagră. Putin se teme că nave de război trec Bosforul

„Într-adevăr, avem multe subiecte pe ordinea de zi cu partenerii noștri turci, discutăm diverse probleme, inclusiv probleme legate de Marea Neagră”, a declarat Peskov, fără să dea detalii despre negocieri, potrivit Anadolu.

Pe măsură ce Ucraina și-a intensificat atacurile împotriva navelor de război rusești, există îngrijorări din ce în ce mai mari în Turcia cu privire la modul în care acest lucru va afecta navele civile și interesele comerciale în zonă.

Săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Ankara, împreună cu ONU, va lucra la o inițiativă pentru a garanta libertatea și siguranța navigației în Marea Neagră în conformitate cu Convenția de la Montreux a regimului strâmtorilor, ce permite Turciei să interzică tranzitarea navelor militare în timp de război, potrivit Daily Sabath.

Deocamdată, oficial, Turcia nu a permis navelor de război din oricare direcție să tranziteze strâmtorile sale, un element forte în negocierile cu părțile implicate în conflict.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că fără ajutorul militar al SUA, Ucraina nu ar putea apăra un coridor de transport maritim pe coasta vestică a Mării Negre, lângă România și Bulgaria.

Zelenski este contrariat și că Turcia nu permite tranzitul strâmtorilor a două nave de deminare donate de Marea Britanie, care nu sunt nave de atac.

Citește și: Flota lui Putin, decimată în Marea Neagră. Câte nave au distrus ucrainenii?

Turcia a preferat să facă o coaliție cu România și Bulgaria pentru deminarea Mării Negre.

La începutul acestui an, două nave de vânătoare de mine clasa Sandown au fost transferate din Marina Regală în Marina Ucrainei.

Navele Cherkasi și Cernihiv ale Marinei Ucrainei se adlă acum în Portsmouth unde sunt angajate într-o serie de exerciții multinaționale.

Rusia ar fi cerut garanții, pentru semnarea unui acord privind siguranța navigației în Marea Neagră, că Ucraina nu îi mai atacă navele militare. În schimb, nici Rusia n-ar mai viza coridorul comercial.

Citește și: 15 vapoare rusești au trecut în Marea Neagră într-o singură zi, „escortate” de o navă de luptă

În realitate, Rusia atacă în mod constant facilitățile portuare de la Marea neagră și Dunăre implicate în exportul de grâne.

Iar Ucraina a dezvoltat o nouă armă pentru a ataca navele rusești. Este un submarin care poate lansa rachete torpilă.

Cunoscut sub numele de „Kronos”, a fost testat cu succes pentru o posibilă utilizare militară.

Nava poate călători în tăcere cu o viteză de 50 de kilometri pe oră și poate transporta o încărcătură utilă de explozibili.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te