Rebelii pândesc moartea iminentă a lui Kadîrov: Poate Cecenia să întoarcă armele contra lui Putin?

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.04.2024 - 14:46
După moartea iminentă a lui Kadîrov: Cum poate Cecenia să întoarcă armele contra lui Putin? - Foto: Profimedia Images

După moartea iminentă a lui Kadîrov se pune întrebarea Cum ar putea Cecenia să întoarcă armele contra lui Putin? Un înalt ofițer rebel cecen afirmă că pregătirile pentru rebeliunea împotriva regimului Kadîrov "sunt în plină desfășurare

SHARE

Pe fondul zvonurilor privind boala fatală a lui Ramzan Kadîrov, un înalt ofițer rebel cecen pro-ucrainean afirmă că se lucrează la crearea unei armate de insurgenți care să elibereze Cecenia de sub dominația Kremlinului.

Citește și: Liderul cecen Ramzan Kadîrov își trăiește ultimele zile. Rușii îi caută succesor

După moartea iminentă a lui Kadîrov: Cum poate Cecenia să întoarcă armele contra lui Putin?

Este puțin probabil ca situația politică din Cecenia să se schimbe atâta timp cât aceasta rămâne parte a Federației Ruse, a declarat pentru Kyiv Post colonelul Abdul Khakim, șeful Departamentului de informații militare al Forțelor Armate ale Republicii Cecene din Ichkeria.  

În ultima vreme au existat multe speculații cu privire la potențialele rezultate în Cecenia, având în vedere zvonurile privind boala fatală a lui Ramzan Kadîrov, a declarat Khakim în exclusivitate.

Citește și: Succesorul lui Kadîrov amenință aliații SUA, printre care e și România: „Va îngenunchea”

Cu toate acestea, chiar și moartea liderului cecen Ramzan Kadîrov, potrivit lui Khakim, nu va schimba jocul.

Colonelul Khakim, ale cărui forțe sunt aliate cu Ucraina și au sediul la Kiev, a declarat că, din punctul său de vedere, Kadîrov nu este o figură independentă în arena politică rusă. Pentru ca în Cecenia să aibă loc schimbări semnificative, întregul sistem de putere rusesc trebuie să se schimbe, împreună cu Putin.

O dinastie Kadîrov?

Cu toate acestea, Kadîrov a sperat mult timp să construiască o dinastie în Cecenia. Tatăl său, Akhmat, a condus înaintea lui, iar astăzi, fiul său cel mare, în vârstă de 18 ani, numit tot Akhmat, nu are încă credibilitatea necesară pentru a conduce republica.

Khakim a declarat că vede trei scenarii potențiale pentru evoluția situației în cazul decesului lui Kadîrov.

Următorul potențial lider probabil al Ceceniei după moartea lui Kadîrov este Magomed Daudov, poreclit "Lordul", din anturajul lui Kadîrov, care își așteaptă de mult timp "ceasul cel mai bun", a spus Khakim.

Un alt scenariu este de asemenea posibil, în care oamenii vor răsufla ușurați după moartea lui Kadîrov, iar un străin va fi numit să conducă Cecenia, a adăugat Khakim.

"Ei vor numi un protejat de la Moscova, ca în Daghestan, un fel de guvernator general cu rădăcini rusești", a spus Khakim. Schimbarea nu va pune capăt opresiunii poporului cecen".

Khakim a oferit un al treilea scenariu

Succesorul lui Ramzan Kadîrov ar putea fi Apti Alaudinov, un descendent al "vechilor ofițeri KGB [Comitetul de Securitate de Stat al URSS]", care a făcut carieră în timpul celei mai recente agresiuni pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

"El [Alaudinov] este binecunoscut publicului rus pentru capacitatea sa de a se integra cu poporul rus. El vorbește competent în rusă pură, spre deosebire de Kadyrov, care nu are studii", a adăugat el.

Khakim a declarat că, dacă Apti Alaudinov va ajunge la putere, cel mai probabil va încerca să epureze anturajul lui Kadîrov și să îl "dekulakizeze". Următoarea mișcare a lui Alaudinov ar fi probabil să reformeze sistemul politic din Cecenia construit de Kadîrov și să-l acuze pe Kadîrov de crime împotriva poporului, a spus Khakim, deviind astfel orice nemulțumire publică de la conducerea rusă, și în special de la președintele Putin.

O revoluție posibilă?

În ceea ce privește posibilele revolte și tulburări în Cecenia după ce Kadyrov va înceta să mai fie la putere, Khakim a spus că este foarte posibil. Ar putea apărea tulburări spontane deoarece oamenii, simțind "vântul schimbării", vor începe intuitiv să dea dovadă de nesupunere și să saboteze autoritățile.

"La urma urmei, spiritul de libertate este viu și sănătos în poporul nostru!" a declarat Khakim.

Khakim a declarat că principalul efect al morții lui Ramzan Kadîrov va fi o mare bucurie pentru poporul cecen.

"Toți cecenii, și nu numai cecenii, s-au săturat de acest personaj și de nebuniile și declarațiile sale nebunești de pe internet. Așa că toată lumea va avea emoții foarte pozitive", a declarat el.

Khakim a declarat că plănuiește ca într-o zi să se întoarcă în Cecenia, dar că trebuie să aibă loc "anumite evenimente" înainte ca acest lucru să se întâmple. Lucrurile în acest sens sunt în plină desfășurare, a spus el.

"Recreăm forțele armate din Ichkeria (cuvântul cecen pentru Cecenia), care vor fi capabile să ne dezrobească complet pământurile! Pe lângă forțele armate, este necesar să recreăm toate instituțiile guvernamentale care vor putea prelua guvernarea țării în cel mai scurt timp posibil."

Khakim a declarat că modelul de dezvoltare economică a unei viitoare Ichkeria suverane este foarte important. Piatra sa de temelie ar trebui să fie bunăstarea economică a populației, deoarece acest lucru ar permite multor ceceni care trăiesc în alte țări să se întoarcă și să lucreze în beneficiul patriei lor.

Potrivit rapoartelor de presă, liderul Kadyrov, omul forte al Ceceniei, suferă de necroză pancreatică incurabilă. Kadyrov a fost diagnosticat cu această boală în ianuarie 2019, dar abia recent boala liderului cecen a fost mediatizată pe scară largă. Puțini se îndoiesc că Kadîrov se va recupera, a declarat Khakim.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te