Putin acuză islamiști radicali pentru atentatul de la Moscova: „Cine îi aștepta în Ucraina?”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.03.2024 - 08:13
Putin acuză islamiști radicali pentru atentatul de la Moscova - Foto: Profimedia images

Putin acuză islamiști radicali pentru atentatul de la Moscova. Președintele rus Vladimir Putin a făcut declarații puternice luni, în legătură cu atentatul terorist de vineri de la o sală de concerte din apropierea Moscovei, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI).

SHARE

Putin a afirmat că atacul a fost orchestrat de "islamiști radicali" care, susține el, au încercat să fugă spre Ucraina, deși Kievul a negat ferm orice fel de implicare în acest caz.

Putin acuză islamiști radicali pentru atentatul de la Moscova

"Știm că această crimă a fost comisă de islamiști radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole", a declarat Putin în cadrul unei reuniuni guvernamentale, menționând această legătură pentru prima dată, la trei zile după ce Statul Islamic a revendicat de două ori atacul de la Moscova.

Putin a continuat, subliniind că este crucial să identifice „sponsorii” acestui atac, menținând totodată „în aer” acuzațiile la adresa Ucrainei și a Occidentului pentru implicarea în acest atentat sângeros.

După atentatul care a lăsat cel puțin 139 de morți, conform unui nou bilanț, liderul rus a menționat că atacatorii au încercat să fugă în Ucraina înainte de a fi capturați.

"Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriștii, după comiterea crimei lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aștepta acolo?" a adăugat el.

Citește și: VIDEO Bătălia greilor: Un tanc ucrainean spulberă trei tancuri rusești în câteva minute

Deși gruparea jihadistă a revendicat de două ori atacul publicând chiar și niște videoclipuri direct atacatori, Putin și serviciile de securitate ruse (FSB) nu au menționat implicația jihadistă, sugerând o posibilă legătură ucraineană, acuzația negată ferm de către Kiev și Occident, luni seara, Putin a reluat insinuările, indicând că atacul ar putea fi legat de Kiev și susținătorii săi.

"Imediat apare întrebarea, cine beneficiază de pe urma acestui atac? Această atrocitate poate fi un nou episod din seria încercărilor care, după 2014, luptă împotriva țării noastre prin intermediul regimului de la Kiev", a mai spus el.

Citește și: VIDEO Momentul în care un M2 Bradley IFV ucrainean spulberă un tanc rusesc T-90M de 4.500.000 $

Occidentul a criticat ferm acuzațiile mincinoase ale Moscovei, acuzând Kremlinul că vrea să profite de acest atentat pentru a escalada și justifica atacuri criminale la o scară și mai mare împotriva civililor din Ucraina.

În ultimele zile, Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete balistice și valuri de drone kamikaze în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în Kiev.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te