Moldova poate renunța la energia din Transnistria, eliminând influența lui Putin. Criză la Tiraspol

DE Catinca Doboș | Actualizat: 29.04.2024 - 12:27
Moldova poate renunța la energia din Transnistria, eliminând influența lui Putin. Criză la Tiraspol. Foto: Știrile ProTV

Republica Moldova, sprijinită de Uniunea Europeană, are șansa de a-și reduce dependența energetică de Transnistria, un pas important spre înlăturarea influenței rusești în regiune. Acest lucru nu ar fi lipsit de repercusiuni, atât la Chișinău, cât și la Tiraspol.

SHARE

Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Moldova crede că are pârghiile necesare pentru a scăpa de influența Kremlinului din regiunea Transnistria, relatează POLITICO.

Cu toate acestea, reducerea dependenței energetice de regiunea nerecunoscută ar avea consecințe economice directe asupra cetățenilor Transnistriei.

Citește și: Fragmente de dronă găsite pe teritoriul Republicii Moldova. Ce spun autoritățile?

Bruxellesul a oferit Moldovei milioane de euro și mai multe legături cu sursele sale de energie, ca parte a unui proces de un an de zile pentru a pregăti țara pentru aderarea la UE.

„Moldova nu mai depinde de Transnistria”

Centrala electrică Cuciurgan din Transnistria, aprovizionată de ruși cu gaz ieftin, este cea mai mare sursă de energie a Moldovei, furnizând aproximativ patru cincimi din energia țării în schimbul a sute de milioane de euro pe an.

De asemenea, Moldova se bazează pe cablurile de înaltă tensiune care trec prin Transnistria, ceea ce conferă regiunii, și partenerilor săi ruși, o influență și mai mare.

Citește și: Ciucă, în Republica Moldova: Legăturile dintre România şi Moldova trebuie să se întărească

În ultimii ani, Republica Moldova a făcut pași clari în vederea integrării europene. Bruxelles-ul a oferit milioane de euro și mai multe conexiuni la sursele sale de energie, ca parte a unui proces de un an de zile pentru a pregăti țara pentru aderarea la UE.

„Moldova nu mai depinde de Transnistria", a declarat ministrul moldovean de externe Mihai Popșoi pentru POLITICO.

Citește și: Creşte din nou tensiunea între Republica Moldova şi Federaţia Rusă

„Când vine vorba de gaz, noi cumpărăm gaz de pe piața internațională. Pe partea de electricitate, construim linii de înaltă tensiune pentru a ne conecta la România".

Ce consecințe ar avea încheierea dependenței energetice de Transnistria?

Comutarea este o problemă pentru Transnistria, dar și pentru guvernul moldovean. Oprirea plăților către Transnistria ar duce la prăbușirea bugetului statului separatist și ar lăsa sute de mii de oameni de acolo fără venituri și fără servicii de bază.

Citește și: De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc

„Elitele din Transnistria recunosc deja că noi cumpărăm energie electrică din regiune nu pentru că trebuie, ci pentru că alternativa este să aruncăm regiunea într-o criză umanitară", a declarat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, într-un interviu.

Citește și: Transnistria cere ajutorul Rusiei pentru a se desprinde Republica Moldova

„Există acum un stimulent puternic pentru noi de a reintegra țara în mod pașnic", a declarat Popșoi, care a fost numit ministru de externe în ianuarie.

„Rezolvarea conflictului înseamnă reintegrarea deplină și preluarea de către Moldova a controlului asupra frontierelor sale suverane".

Republica Moldova se aliniază cu idealurile Uniunii Europene

În ultimii ani, Bruxelles-ul a acordat Moldovei zeci de milioane de euro pentru a construi infrastructura și pentru a consolida conexiunea sa la rețelele energetice europene, compensând astfel costurile de cumpărare a aprovizionării din alte părți.

Citește și: Tîlvăr: „Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei”

Acest lucru înseamnă că Moldova nu mai trebuie să cumpere gazul din Transnistria, ceea ce ar putea însemna probleme pentru statul separatist.

Transnistria s-a folosit de accesul la combustibilul rusesc la preț redus și de veniturile din electricitate pentru a construi un sector industrial care s-ar prăbuși practic peste noapte dacă Moldova ar întrerupe plățile.

Cu toate acestea, Moldova este foarte conștientă de faptul că distrugerea motorului economic al Transnistriei înseamnă, de asemenea, afectarea localnicilor, pe care autoritățile de la Chișinău îi consideră cetățeni moldoveni.

Citește și: Putin creează premisele pentru a ataca Moldova. Ce mesaj dur a transmis Lavrov către Maia Sandu?

„Vorbim de până la 300.000 de persoane, aproape toți sunt cetățenii noștri, iar acestora trebuie să li se asigure servicii de bază", a declarat Parlicov.

Bruxellesul recunoaște eforturile Republicii Moldova de a se alinia la idealurile europene

Eforturile depuse de Maia Sandu de a alinia țara cu idealurile Uniunii Europene nu au trecut neobservate. Republica Moldova a primit anul trecut statutul de candidat la UE, iar discuțiile privind aderarea la bloc sunt în curs de desfășurare.

Scăderea fluxului de numerar al regiunii separatiste prin încetarea monopolului său energetic oferă o șansă de a remedia diviziunile țării și de a adera la bloc ca o singură națiune.

Citește și: Maia Sandu, pentru Le Monde: "Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele"

„Rezolvarea problemei energetice cu Transnistria ar fi un pas important înainte", a declarat Viola von Cramon-Taubadel, un europarlamentar german și membru al comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

„UE trebuie să continue să ajute Moldova cu energie pentru ca aceasta să devină complet independentă de Rusia", a declarat Ivana Stradner, cercetător la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington.

„Și trebuie să ne asigurăm că, dacă lucrurile escaladează, nu ne temem de provocările lui Putin în țară - dacă nu vrem ca Occidentul să fie văzut ca un tigru de hârtie, trebuie să fim pregătiți să ajutăm Moldova."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te