Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, arestat. Ducea o viață de lux cu bani luați din mită

DE Adina Mutăr | 24.04.2024 - 20:51
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, arestat pentru luare de mită - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost arestat. Ducea o viață de lux cu bani luați din mită. Ucraina susține că a dat informațiile care au dus la arestarea ministrului.

SHARE

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, arestat. Ducea o viață de lux cu bani luați din mită.

 În martie 2024, Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina (DIU a desfășurat o operațiune specială care a avut ca rezultat accesul la o cantitate semnificativă de informații confidențiale și documente oficiale aparținând ministrului adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, adjunctul lui Serghei Șoigu.

Sursa a declarat pentru Ukrainska Pravda că, deși Rusia a răspuns și a făcut încercări de a securiza serverele relevante, atacul cibernetic a avut succes și și-a atins obiectivul.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, arestat. Ducea o viață de lux cu bani luați din mită

La scurt timp după ce serviciile secrete ucrainene au obținut acces la documentele oficiale ale lui Ivanov, autoritățile ruse au deschis o anchetă împotriva lui pentru acuzații de corupție.

Drept urmare, Ivanov a fost arestat preventiv sub suspiciunea de luare de mită.

Platformele rusești de opoziție susțin că se știa de multă vreme că Ivanov era corupt, că ducea o viață de lux împreună cu soția sa, Svetlana (din elita Moscovei) și că își însușea bani din fondurile destinate unor obiective militare de care se ocupa.

Acum, după arestare, FSB spune că îl avea în colimator pe Ivanov de cinci ani. Platformele de opoziție susțin că este clar că nu corupția l-a băgat la pușcărie peadjuncul lui Șoigu, ci înalta trădare - ar fi transmis informații sensibile, nu se spune cui.

Timur Ivanov este viceministru al Apărării al Federației Ruse din 2016. Anterior, el a condus Societatea pe acțiuni Oboronstroi, aflată în subordinea Ministerului rus al Apărării.

Citește și: Rusia amenință Occidentul cu un „răspuns foarte dur” dacă vor folosi miliardele Moscovei în Ucraina

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, Ivanov a fost responsabil pentru proiectul de restaurare a orașului ocupat Mariupol, de unde ar fi sustras fonduri.

Un tribunal din Moscova a decis miercuri arestarea lui Ivanov două luni, până la 23 iunie.

În timpul unei audieri la tribunalul Basmanni din Moscova, Ivanov a fost acuzat de luare de mită legate de activitățile contractuale și de subcontractare întreprinse pentru Ministerul Apărării.

Anchetatorii susțin că mita a depășit 1 milion de ruble (10.700 de dolari), clasificând-o drept „deosebit de semnificativă” conform legislației ruse. Ministrul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Instanța a mai dezvăluit reținerea și arestarea ulterioară a unui alt suspect, Serghei Borodin, un fost colonel care este considerat complice al lui Ivanov. Și acesta a fost arestat preventiv.

Citește și: Succesorul lui Kadîrov amenință aliații SUA, printre care e și România: „Va îngenunchea”

Ivanov și Borodin ar fi „intrat într-o conspirație criminală cu terți” pentru a primi mită „sub formă de servicii imobiliare pentru nevoi personale” în timpul lucrărilor efectuate pentru Ministerul Apărării.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la situație, ministrul Apărării Serghei Shoygu fiind avertizat cu privire la detențiile iminente.

Oficialul a refuzat să comenteze rapoartele care susțin că Ivanov este, de asemenea, suspectat de înaltă trădare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te