Mercenarii Wagner se întorc la Bahmut. Urmează „redeschiderea porților iadului” din ruine

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.09.2023 - 21:48
Imagine de război - Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Fostele trupe Wagner absorbite de Ministerul rus al Apărării s-au întors să lupte în Bahmut, potrivit bloggerilor pro-ruși.

SHARE

Luptătorii din grupul de mercenari au cucerit în luna mai, după un asediu de luni de zile, orașul din estul țării, care a devenit de atunci un punct central al contraofensivei ucrainene.

Mercenarii Wagner se întorc la Bahmut

"Nu am mai văzut niciodată un atac de stat în acest sens: "Primele unități PMC (mercenarii Wagner) au început să se întoarcă la Bahmut pentru a efectua un contraatac pe pozițiile pierdute anterior".

Reîntoarcerea mercenarilor Wagner corespunde cu directiva lui Putin pe care i-a trasat-o lui Șoigu de a bloca ofensiva ucraineană până la 1 octombrie.

Bahmutul a fost timp de luni de zile punctul central al luptelor din tranșee. Rușii erau conduși atunci de Evgheni Prijogin, un personaj controversat, apropiat a lui Putin, dar eliminat chiar de stăpânul său după ce avionul în care se afla liderul Wagner, împreună cu alți lideri ai mercenarilor a fost doborât de o rachetă antiaeriană trasă de ruși.

Citește și: VIDEO Kievul a „înnegrit” cerul în Crimeea într-un atac devastator cu 120 de drone și rachete

Acest blocaj impus de trupele Wagner în Bahmut a permis forțelor de apărare ale Rusiei să își consolideze apărarea în teritoriile anexate. Odată cu retragerea Wagner, frontul din Bahmut a căzut imediat și a permis spargerea coridorului terestru de apărare de către trupele ucrainene.

Analiștii militari spun că forțele ucrainene au realizat o "descoperire tactică" după ce au străpuns principala linie defensivă a Rusiei pe frontul de sud, scrie Joe Barnes.

Citește și: VIDEO Panică, după ce rușii au atacat la 2 km de România. „Fugi, că mai vine o dronă!”

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în Statele Unite, a declarat că elemente din trei divizii rusești se apără în mod activ împotriva atacurilor ucrainene, dintre care unul a străpuns apărarea rusă la vest de Verbove, în regiunea Zaporojie.

Avansul pare să fie o continuare a unei breșe anterioare de la sfârșitul săptămânii trecute, când vehicule blindate occidentale au fost filmate pătrunzând pentru prima dată în linia de apărare.

Rusia lansează valuri de atacuri "nereușite" asupra Klishchiivka

Ucraina a respins contraatacuri pe frontul său estic, în timp ce încerca să avanseze în sud, potrivit Statului său Major General.

Un purtător de cuvânt a declarat că forțele sale au respins cinci atacuri în zona Klishchiivka, o așezare cheie la sud de Bahmut pe care a recucerit-o la începutul acestei luni.

El a adăugat că Ucraina "își continuă operațiunea ofensivă, provocând pierderi de oameni și echipamente trupelor de ocupație... și epuizând inamicul" în timp ce se îndreaptă spre Melitopol.

Aceasta vine după ce Ministerul britanic al Apărării (MoD) a remarcat ieri eficiența apărării Rusiei, dar a declarat că comandanții au arătat "o capacitate minimă" în lansarea atacurilor, potrivit The Telegraph.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te