Imagini misterioase cu nave rusești în Coreea de Nord. Încărcătura letală pe care ar transporta-o

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.01.2024 - 12:14
FORO Imaginile misterioase cu nave rusești încărcate în Coreea de Nord. - Foto: Guardian

Imagini misterioase cu nave rusești în Coreea de Nord au fost publicate în marea Britanie. Încărcătura letală pe care ar transporta-o ar putea fi rachete balistice pe care Putin să le folosească împotriva Ucrainei.

SHARE

Marea Britanie a pus la dispoziția unui grup de experți ONU fotografii din satelit ale transporturilor de mărfuri nord-coreene către Rusia, în cadrul unei încercări de a declanșa o anchetă oficială privind tranzacțiile cu arme care încalcă sancțiunile internaționale.

Citește și: Soldații rușii din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României

Coreea de Nord a fost acuzată că a furnizat rachete balistice și sute de mii de proiectile de artilerie guvernului rus pentru războiul său din Ucraina, de când Vladimir Putin s-a întâlnit cu Kim Jong-un în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în septembrie.

Relația lor bilaterală pare să se extindă

 Putin s-a întâlnit cu ministrul nord-coreean de externe, Choe Son-hui, la Kremlin săptămâna aceasta, în timpul unei rare călătorii de cinci zile a înaltului oficial de la Pyongyang. Cei doi au discutat despre "dezvoltarea în continuare a relațiilor noastre în toate domeniile, inclusiv în cele sensibile", potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului.

Citește și: Estonia construiește 600 de buncăre. Soldații vor întârzia ofensiva Rusiei până vin aliații

Un raport nepublicat al serviciilor de informații ale apărării din Marea Britanie, consultat de The Guardian, arată imagini realizate între septembrie și decembrie cu trei nave rusești, Maia, Angara și Maria, care încarcă containere în portul Najin, reînviat în Coreea de Nord, înainte de a tranzita spre porturile rusești din Orientul Îndepărtat.

Deși agenția a declarat că nu a putut identifica ce se afla în containere, aceasta a urmat unui anunț al SUA de săptămâna trecută, potrivit căruia rachete balistice din Coreea de Nord au fost folosite de Rusia în Ucraina săptămâna trecută, arată Guardian

Imagini misterioase cu nave rusești în Coreea de Nord. Încărcătura letală pe care ar transporta-o

"Utilizarea de către Rusia a armelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o încălcare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU", a declarat un diplomat ONU. "Subminează eforturile internaționale de prevenire a răspândirii armelor nucleare și expune cât de disperată a devenit Rusia în invazia sa eșuată. Aceste și alte dovezi prezentate comitetului de sancțiuni al ONU ar trebui să declanșeze o investigație completă privind încălcarea flagrantă de către Rusia și RPDC [Coreea de Nord] a sancțiunilor internaționale."

Raportul, împreună cu alte dovezi din partea Statelor Unite și a altor țări, a fost furnizat comisiei de experți ONU privind proliferarea nord-coreeană, care ar trebui să publice luna viitoare primul său raport final de când au crescut brusc în acest an livrările suspecte de muniție nord-coreeană către Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te