Germania revine la stagiul militar obligatoriu. „E vreme de război”. Ce va face România?

DE Adina Mutăr | 08.05.2024 - 16:47
Germania revine la stagiul militar obligatoriu. „E vreme de război”. Ce va face România? - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Germania revine la stagiul militar obligatoriu. „E vreme de război”. Ce va face România? Conservatorii germani au votat în favoarea restabilirii serviciului militar obligatoriu. Berlinul își propune să-și revigoreze armata în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

SHARE

Germania revine la stagiul militar obligatoriu. „E vreme de război”. Ce va face România? 

Alianța CDU-CSU, în prezent cel mai mare partid de opoziție din Germania, a aprobat o moțiune depusă de aripa sa de tineret la o conferință de partid prin care se cere o revenire temporară la recrutare.

Conservatorii s-au angajat deja să introducă un an de muncă obligatorie în folosul comunității pentru tineri, care ar putea fi finalizat în armată sau prin munca în societatea civilă.

Germania revine la stagiul militar obligatoriu. „E vreme de război”

Însă aripa de tineret a susținut că acest lucru ar dura prea mult și a propus o perioadă de serviciu obligatoriu pentru un „număr necesar” de militari.

Potrivit rezoluției, armata germană - Bundeswehr - își va stabili necesarul în fiecare an și în funcție de acesta vor fi chemați sub arme un număr corespunzător de cetățeni eligibili.

Propunerea a fost aprobată cu o „majoritate mare” la o conferință de partid de marți, a scris politicianul conservator Serap Guler pe X, potrivit barrons.com.

„Nu trebuie să lăsăm apărarea democrației noastre pe seama principiului speranței”, a declarat Johannes Winkel, președintele aripii de tineret a conservatorilor.

El a spus că serviciul militar obligatoriu este o „opțiune pe termen scurt” și realistă pentru a rezolva problemele de personal ale Bundeswehr.

Germania a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2011, dar conflictul din Ucraina a reaprins dezbaterea dacă ar trebui obligați tinerii, bărbați și femei, să lupte pentru țara lor.

În ciuda unei eforturi concertate de recrutare, Bundeswehr a primit doar 18.802 de membri noi în 2023 -- cu doar 27 mai mulți decât în 2022.

Citește și: Rusia a trimis intenționat o dronă în România. Răspunsul SUA: Ne-au dat cel mai nou sistem antidronă

Daniel Guenther, premierul conservator al statului nordic Schleswig-Holstein, a fost printre cei care au votat pentru rezoluție.

Serviciul militar obligatoriu ar fi „un semn vizibil pentru Rusia și pentru alții” că Germania este serios pregătită să se apere, a spus el.

Ce va face România?

România nu a pus în discuție revenirea la serviciul militar obligatoriu. Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că „nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”.

Citește și: Rusia, halucinant: Armata României, gata să intre în Moldova. Echipamentele militare au fost duse

La rândul său, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens.

Armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor cadre noi, însă acest lucru nu se poate face decât pe bază de voluntariat, persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.

„ Serviciul militar obligatoriu este exclus, nu există nicio discuţie la momentul acesta despre așa ceva”, a declarat Tîlvăr

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te