Germania, pe urmele SUA. Vor opri livrarea de arme dacă Israelul lansează o ofensiva majoră în Rafah

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.05.2024 - 09:00
Germania, pe urmele SUA. Vor opri livrarea de arme dacă Israelul lansează o ofensiva majoră în Rafah - Foto: Profimedia images

Germania, pe urmele SUA. Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat joi că Berlinul ia în considerare stoparea livrărilor către Israel dacă Tel Avivul lansează o ofensiva majoră în orașul Rafah, unde se află marea majoritate a refugiaților din Fâșia Gaza.

SHARE

Germania ia în considerare măsuri similare, după ameninţarea venită din Statele Unite de a restricţiona livrările de arme dacă armata israeliană începe o ofensivă majoră la Rafah.

Germania, pe urmele SUA. Vor opri livrarea de arme dacă Israelul lansează o ofensiva majoră în Rafah

"Este un subiect care este discutat în prezent", a declarat ministrul pentru emisiunea Heute Journal a canalului ZDF de joi seară. Totuşi, a precizat el, o decizie în acest sens va fi luată de cancelarie şi de Ministerul de Externe.

Responsabilii germani au discutat subiectul "în spatele uşilor închise". Întrebat de prezentatorul emisiunii dacă înţelege decizia administraţiei SUA privitoare la Israel, Pistorius a răspuns afirmativ.

Operaţiunea israeliană de la Rafah este până acum limitată la estul oraşului, pentru care a fost emis un ordin de evacuare la începutul săptămânii.

Citește și: VIDEO Bombardamente intense israeliene în orașul Rafah. Jihadul Islamic răspunde cu rachete din Gaza

SUA, gata să oprească fluxul de arme către Israel

SUA sunt principalul susţinător al Israelului, dar preşedintele Joe Biden a ameninţat să restricţioneze furnizarea de arme dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu merge mai departe cu planul unei ofensive majore.

De cealaltă parte, Israelul susţine că operaţiunea de la Rafah este menită să elimine organizaţia extremistă palestiniană Hamas.

Citește și: VIDEO Bombardamente israeliene asupra unei baze subterane din Gaza unde se ascundeau liderii Hamas

În acelaşi timp, Biden a spus că SUA vor continua să ofere sprijin deplin Israelului pentru a se apăra de atacuri.

Răspunsul Israelului a venit imediat:

„Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”, a afirmat Netanyahu, într-o declaraţie video. ”Dar avem mult mai mult decât unghiile noastre”, a adăugat el, potrivit CNN.

Localnicii şi medicii din Rafah, cea mai mare zonă urbană din Gaza care nu a fost încă invadată de trupele terestre israeliene, au afirmat că un atac israelian în apropierea unei moschei a ucis cel puţin trei persoane şi a rănit altele, în cartierul estic Brazil.

Asaltul Israelului în Gaza a ucis aproape 35.000 de palestinieni şi a rănit aproape 80.000, majoritatea civili, a afirmat ministerul Sănătăţii din Gaza, condusă de Hamas.

Acesta a lansat ofensiva ca răspuns la un atac peste graniţă al militanţilor Hamas în Israel, în 7 octombrie, în care aceştia au ucis circa 1.200 de oameni şi au răpit 252. Circa 128 de ostatici mai sunt în Gaza şi 36 au fost declaraţi morţi, potrivit celor mai recente date ale Israelului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te