Felul în care pierde Moscova după un atac rusesc asupra Blocului NATO

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.04.2024 - 13:28
Felul în care pierde Moscova după un atac rusesc asupra Blocului NATO - Foto: Profimedia Images

Felul în care pierde Moscova după un atac rusesc asupra Blocului NATO. Un atac al Rusiei asupra NATO s-ar încheia cu o înfrângere pentru Moscova.

SHARE

Felul în care pierde Moscova după un atac rusesc asupra Blocului NATO. Un atac al Rusiei asupra NATO s-ar încheia cu o înfrângere pentru Moscova, dar NATO trebuie să-şi sporească apărarea.

Aşa a spus ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski. Ministrul a declarat în Seimul de la Varşovia că guvernul polonez condus de Donald Tusk doreşte să revină în grupul de ţări care stabileşte agenda Uniunii Europene.

Felul în care pierde Moscova după un atac rusesc asupra Blocului NATO

El expunând astfel viziunea guvernului polonez, într-un moment crucial din punct de vedere istoric, cu un război peste graniţă, în Ucraina.

Înaintea discursului, Ministerul de Externe a declarat că viziunea lui Sikorski este strâns aliniată cu cea a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care de asemenea îşi expune ambiţiile.

Ideea este ca Europa să fie o putere globală mai asertivă, explicase anterior azi, la Sorbona. Macron.

Oficiali polonezi de rang înalt au salutat sprijinul deschis al lui Macron pentru Ucraina, dar doresc de asemenea ca Parisul să îşi mărească livrările de ajutor militar.

Citeşte şi: Care este politicianul european favorit pentru a deveni secretarul general NATO

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a purtat un război hibrid împotriva Poloniei, inclusiv prin dezinformare, a acuzat Sikorski.

El a spus că Rusia minte atunci când afirmă în mod fals că Polonia caută să anexeze părţi din vestul Ucrainei, din jurul oraşului Liov, care au aparţinut cândva Poloniei.

Vorbind în ucraineană, el a spus: "Liov este Ucraina". Discursul lui Sikorski în parlament a fost dedicat expunerii noii direcţii a guvernului premierului Donald Tusk, care a preluat mandatul în luna decembrie.

Citeşte şi: O frontieră estică sigură depinde de stabilitatea statelor membre NATO

Sikorski a încercat să explice cum s-au schimbat priorităţile Poloniei, după ce guvernul lui Tusk a înlocuit un partid naţional conservator (Partidul Lege şi Justiţie, PiS) în ceea ce priveşte statul de drept şi relaţiile internaţionale.

Printre cei care au asistat la discurs, de la tribuna Seimului Polonez, s-a numărat şi preşedintele Andrzej Duda, care provine din PiS, precum şi membri ai corpului diplomatic de la Varşovia.

Guvernul de la Varşovia îşi afirmă dreptul de a defini politicile internaţionale ale Poloniei, după ce preşedintele Duda s-a întâlnit recent cu prezumtivul candidat republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, şi, pe de altă parte, a exprimat disponibilitatea ţării sale de a găzdui armele nucleare ale NATO.

Fără conflict etern

Sikorski a subliniat în discursul său importanţa prieteniei cu Germania, afirmând că perioada de confruntare din timpul guvernului anterior s-a încheiat.

"Diferenţele de opinie, nu înseamnă că suntem condamnaţi la un conflict etern. Germania este vecinul nostru democratic, cel mai mare partener comercial, un actor european important şi un aliat-cheie în NATO. Varşovia şi Berlinul au nevoie una de cealaltă", a declarat el, conform News.ro.

Sikorski a susţinut că dezvoltarea şi securitatea Poloniei ar trebui să se bazeze atât pe cooperarea transatlantică, cât şi pe integrarea europeană, şi a spus că ţara sa este de asemenea pregătită să îşi asume responsabilitatea pentru provocările globale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te