Dezvăluiri despre Putin. E perfect sănătos, stă izolat în bula lui, are multiple birouri identice

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.04.2023 - 18:02
Vladimir Putin în vizită de lucru la Tula - Foto: Profimedia Images

Un ofițer responsabil cu furnizarea de comunicații criptate președintelui Vladimir Putin, Gleb Karakulov, care ar fi fugit din Rusia, din aparatul tehnic de la Kremin, a vorbit pentru Dossier Center, entitatea finanțată de magnatul exilat Mihail Hodorkovski..

SHARE

Karakulov spune că a fugit din cauza războiului din Ucraina și a dezvăluit detalii despre liderul rus, într-un interviu acordat site-ului de investigații Dossier Center.

Dezvăluiri despre Putin

Gleb Karakulov a lucrat ca inginer, în unitatea de comunicații prezidențială a Serviciului de Gardă Federală (FSO), și l-a însoțit pe Putin în peste 180 de călătorii, în ultimii 13 ani.

Unitatea se asigură că Putin și premierul său beneficiază de comunicații criptate 24/7.

Karakulov a declarat pentru Dossier Center că a reușit să fugă cu familia, în Turcia, în timp ce îl însoțea pe Putin într-o vizită în Kazahstan, pentru un summit, la mijlocul lunii octombrie a anului 2022, conform The Moscow Times.

Citeşte şi: Putin ameninţă cu „contramăsuri” după aderarea Finlandei la NATO

Știind că dezertarea sa a încălcat legea rusă, Karakulov a spus: „Ar fi fost o crimă și mai mare dacă aș fi rămas la locul meu de muncă”.

„Consider că acest om [Putin] este un criminal de război”, a declarat Karakulov, pentru Dossier Center, care este finanțat de fostul magnat exilat, Mihail Hodorkovski.

Karakulov este cel mai înalt membru al serviciilor speciale ale Rusiei despre care se știe că a dezertat în istoria modernă a țării, a spus sursa citată.

Citeşte şi: 6 luni de la începerea mobilizării, Rusia a ocupat în Ucraina puţin peste 20 de așezări mici

Pe parcursul unui interviu de o oră, el a împărtășit detalii despre obiceiurile, familia și sănătatea lui Putin.

Karakulov a spus că Putin încă nu folosește smartphone-uri sau Internetul și cere ca televiziunea rusă de stat să fie disponibilă, în călătoriile sale în străinătate.

El a adăugat că Putin rămâne paranoic în legătură cu infectarea cu Covid-19, la trei ani de pandemie, și obligă fiecare angajat să se plaseze în carantină, timp de două săptămâni, înainte de a putea fi în aceeași cameră cu el.

"Mai sănătos decât mulţi oameni de vârsta lui"

„Trăiește într-un cocon informațional, în ultimii doi ani”, a spus Karakulov. „Îi este teamă patologic pentru viața lui.”

„S-a ferit de lume cu tot felul de bariere: carantina, vidul de informații. Interpretarea lui asupra realității a devenit distorsionată.”

Totuși, Karakulov a negat speculațiile conform cărora liderul în vârstă de 70 de ani suferea de o boală nedezvăluită: „Este mai sănătos decât mulți alți oameni de vârsta lui”.

Inginerul FSO a coroborat unele dintre rapoartele anterioare de investigație, între viața personală și averea lui Putin.

Secrete deschise

Karakulov a spus că familia lui Putin, pe care președintele rus nu a identificat-o niciodată public, este un secret deschis, care a fost discutat între colegii ofițeri ai FSO.

El și-a amintit de colegi care au menționat că Putin stătea în reședința lui, cu fiicele sau partenerii lui, despre care se zvonește.

Karakulov a spus că i s-a confirmat împreună cu un coleg existența opulentului palat al lui Putin de la Marea Neagră, după ce a fost detaliat într-o anchetă, de către echipa criticului Kremlinului, Alexei Navalny.

Karakulov a confirmat de asemenea rapoartele, potrivit cărora Putin are birouri identice în mai multe reședințe.

E într-un loc şi simulează că e în altă parte

El a împărtășit o anecdotă despre cum l-a văzut pe Putin la biroul său din Soci, în timp ce un reportaj de televiziune spunea că ține o întâlnire la reședința sa din afara Moscovei, la sute de kilometri spre nord.

Dossier Center a declarat că a înregistrat interviul cu Karakulov cândva, la sfârșitul anului 2022, și l-a publicat marți, după ce s-a asigurat că el și familia lui au părăsit Turcia și se află într-o locație sigură.

Karakulov a spus că rezervele sale față de conducerea Rusiei au apărut pentru prima dată odată cu anexarea Crimeei, în 2014, și munca sa de organizare a călătoriilor costisitoare pentru Putin și prim-ministrului Mihail Mișustin.

Aceste rezerve au atins un punct critic în ziua în care trupele ruse au invadat Ucraina, în 24 februarie 2022, apoi după ce Putin a declarat o mobilizare a rezerviștilor, în 21 septembrie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te