România, campioana Europei la Olimpiada de Matematică și Fizică, unde nu avem Facultăți în Top 1000

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.11.2023 - 15:38
România, campioana Europei la Olimpiada de Matematică și Fizică - Foto: Freepik

România este campioană europeană la olimpiada de matematică, dar și la cea de fizică. La aceste materii, România nu are nicio Facultate în Top 1000 la nivel mondial.

SHARE

România este campioana Europei la Olimpiadele Internaționale de Matematică și Fizică, materii unde nu avem Facultăți în Top 1000 la nivel mondial.

Un nou clasament pe discipline a fost dat publicității în această săptămână. Clasamentul „Times Higher Education World University Rankings 2024” a inclus 1.900 de universități din 108 țări. 

România, campioana Europei la Olimpiada de Matematică și Fizică

Clasamentul pe fiecare disciplină universitară se bazează pe noua noastră metodologie WUR 3.0, care include 18 indicatori de performanță atent calibrați care măsoară performanța unei instituții în cinci domenii: predare, mediul de cercetare, calitatea cercetării, industria și perspectivele internaționale, spun cei care au făcut analiza. Detalii AICI

Clasamentul arată că România nu are nicio Facultate de matematică sau de fizică în Top 1.000 mondial. Sunt exact cele două materii unde România a înregistrat un număr record de medalii la olimpiadele școlare. 

De aici se pot trage câteva concluzii:

Rezultatele la olimpiadelor sunt efortul personal al unor elevi, părinți și al câtorva profesori.

Regula este că, la nivel de masă, avem elevi slabi pregătiți la cele două materii. Rezultatele la testele PISA confirmă acest aspect.

Este foarte normal ca elevii foarte buni, care iau medalii la Olimpiadele Internaționale de matematică sau de fizică să plece la studii în afara României, unde găsesc universități mai bine clasate de locul 1.000.

România este cea mai bine plasată țară din Europa în ceea ce privește numărul de medalii pe care elevii le-au obținut, în 2022, la olimpiadele școlare internaționale. La matematică și fizică suntem pe locul întâi ca număr de medalii, iar la informatică și la chimie în top 3.

Detalii mai jos:

Citește și: Finlanda are cea mai bună „școală” și zero medalii la Olimpiadă. România: 14 medalii, 50% analfabeți

Citește și: România, cea mai bună din Europa la Olimpiadele Internaționale școlare: 7 medalii de aur și 7 argint

Pe de altă parte, clasamentul „Times Higher Education World University Rankings 2024” la matematică arată că Universitățile din România se află după locul 1.000. Detalii în tabelul de mai jos:

Spre comparație, Ungaria are două facultăți de matematică în Top 1000, una chiar pe poziția 601. Universitatea din Belgrad e pe locul 801 - 1000. Doar Bulgaria, dintre vecini stă mai prost, Facultatea de matematică din Sofia fiind pe locul 1.501.

La fel de modest stăm în clasamentul Facultăților de Fizică (vezi mai jos)

La fizică, România nu are nicio Facultate în primele 1.000 la nivel mondial. Ungaria are două facultăți de fizică în Top 1000.

Cei mia buni la olimpiadă, slabi la PISA

România este prima din punctul de vedere al medaliilor câștigate la Olimpiada de matematică din anul 2022.  Cu un număr de 6 medalii câștigate din care două sunt de aur și 4 de argint. 

Citește și: Campioni la INFO în lume, 10 pe un computer la țară. 1% din elevi ajutați de stat să ia calcutator

La Olimpiada Internațională de Fizică, România se află pe poziția a treia în lume după China și Coreea cu 4 medalii de aur și una de bronz. Dar, România are cele mai bune performanțe din Europa. România a devansat SUA sau Germania.

Testele PISA arată nivelul îngrijorător al elevilor la matematică și fizică.

La testul PISA la matematică, România a strâns 430 de puncte, în timp ce media a fost de 487. Cel mai mare punctaj a fost obținut de Estonia - 523. Punctajul este foarte slab.

„Astfel, 47,6% dintre elevii din România s-au situat sub nivelul 2 de competență sau la un nivel inferior acestuia, ceea ce înseamnă că nu pot recunoaște și nu pot interpreta fără sprijin cum poate fi reprezentată matematic o situație simplă (de exemplu, compararea distanței pe două rute alternative sau exprimarea prețului unui produs în diferite monede)”, este explicația

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te