Suntem pe loc codaş în Uniunea Europeană, la investiţiile în AI. Depăşim Ungaria şi Bulgaria

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.05.2024 - 20:56
Suntem pe loc codaş în Uniunea Europeană, la investiţiile în AI. Depăşim Ungaria şi Bulgaria - Foto: Flickr/6eo tech

Suntem pe loc codaş în Uniunea Europeană, la investiţiile în AI. Depăşim Ungaria şi Bulgaria. Presa bulgară crede că ne depăşeşte la investiţiile în inteligenţa artificială, dar lucrurile stau puţi, altfel, conform statisticilor.

SHARE

Suntem pe loc codaş în Uniunea Europeană, la investiţiile în AI. Depăşim Ungaria şi Bulgaria. Presa bulgară crede că ne depăşeşte la investiţiile în inteligenţa artificială, dar lucrurile stau puţi, altfel, conform statisticilor europene.

Ministrul bulgar al Inovației, Milena Stoycheva, a statuat că Bulgaria ar putea deveni în curând un lider regional în AI.

Suntem pe loc codaş în Uniunea Europeană, la investiţiile în AI. Depăşim Ungaria şi Bulgaria

Deși recunoaște deficiențele digitale ale țării, întrucât performanța sa în inovare este a doua cea mai scăzută din Europa, după România, fosta antreprenoare este încrezătoare în capacitatea ei de a ajuta Bulgaria să-și consolideze rolul de inovator emergent.

„Am trecut printr-o mulțime de tranziții”, a adăugat ea, „și suntem mult mai puțin avertivi față de riscuri” decât economiile mai consolidate.

Rămâne de văzut dacă cuvintele ei vor suna adevărate în viitor, dar necesitatea ca Bulgaria să faciliteze adoptarea IA nu este dezbătută, a spus demnitarul, conform Novinite.

Citeşte şi: Cum a găsit Bulgaria motiv să râdă de România: Aveți mai mulți analfabeți!

Prima concluzie, aşadar, este că Sofia e decisă să dezvolte sectorul AI. Numai că lucrurile stau altfel decât spune Styocheva, în sensul că Bucureştiul stă şi el prost, dar mai bine decât Sofia. Şi nu numai atât.

Ultimele date oficiale europene disponibile sunt din 2021. La volumul investiţiilor, suntem la mijlocul clasamentului, în timp ce la creşterea sectorului suntem pe locul patru din coadă.

Sub noi, mai sunt Grecia, Ungaria şi Bulgaria - pe ultimul loc. Atunci când Eurostat examinează investițiile pe cap de locuitor, Irlanda și țările nordice conduc clasamentul, cheltuind peste 50 de euro pe cap de locuitor, pentru AI.

Citeşte şi: România, lăsată de căruță? Bulgaria, pregătiri intense pentru aderarea la Schengen cu granițele

În comparație, media UE a investițiilor în AI pe cap de locuitor, în anul 2020, s-a situat la nivelul de 36 de euro.

În general, există o mare variație între statele membre, în ceea ce privește cheltuielile pe cap de locuitor, economiile în curs de dezvoltare cheltuind considerabil mai puțin decât cele dezvoltate.

Acest lucru este valabil și pentru nivelul de creștere a investițiilor în AI pe cap de locuitor, care variază între 7% (în Polonia) și 130% (în Estonia).

Citeşte şi: România, Bulgaria și Turcia semnează la Istanbul un acord pentru siguranța Mării Negre

La volumul investiţiilor, stăm mai bine, în sensul că suntem pe la mijlocul clasamentului, dar acest top este înşelător, pentru avem sub noi state mai mici ca teritoriu şi număr de populaţie, dintre care codaşele-surprize sunt Ungaria şi Grecia, din nou.

Dacă însă discutăm despre statele de top în investiţii în AI, de departe în lume pe primul loc sunt SUA, apoi ţările din G7.

Prin contrast, Sofia rămâne în urmă. În ciuda faptului că i s-au alocat 10,18 milioane de euro, prin instrumentul NextGenerationEU (NGEU).

Provocări

Bulgaria nu se aliniază încă la obiectivele europene, spune Novinite, poate din motive empirice mai mult, decât din lipsă de ambiţie. Multe provocări vin în calea strategiei de inteligență artificială publicată de guvernul bulgar în anul 2020.

Aceste obstacole se datorează unei combinații de factori, de la bariere de reglementare, la probleme de încredere.

Se poate spune că dimensiunea mică a pieței bulgare îi împiedică atractivitatea. Între timp, migrația masivă din Bulgaria a cauzat o lipsă de competențe digitale în companiile naționale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te