Ce locuri frumoase poți vizita în România dacă nu ai mașină?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.04.2024 - 09:38
Poți merge în vacanță cu trenul Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Foto: freepik.com
Foto: Freepik.com

Deja românii se gândesc la vacanță de vară. Cel mai probabil unii au făcut deja rezervări și se gândesc că mai trebuie să ia în calcul și prețul combustibilului, viniete ori diverse consumabile pentru mașină. Cu toate acestea, unii preferă să călătorească cu trenul.

SHARE

Încă mai sunt români care preferă să nu conducă sute sau mii de kilometri, apoi să caute loc de parcare și să aibă grija mașinii atunci când merg în concediu. 

Atunci când merg în străinătate, mulți preferă avionul, poate chiar și în țară, dacă au călătorii de afaceri unde trebuie să ajungă repede. Dar când merg în concediu sau în excursie, unii preferă trenul, autocarul sau microbuzul, chiar dacă, probabil, nu au parte de același confort. 

Ce locuri frumoase poți vizita în România dacă nu ai mașină?

Pe un grup de socializare, o turistă cere idei de excursii în România, locuri unde poate ajunge fără mașină. 

”Mă întrebam dacă știți locuri frumoase de vizitat și la care poți să ajungi și fară mașină (lacuri, drumuri frumoase de pădure, peșteri sau pur și simplu alte puncte frumoase în care poți să te bucuri puțin de natură).

Mă refer să poți ajunge în localitatea respectivă cu trenul de exemplu, iar până în punctul respectiv, să mergi pe jos. Știu că sunt unele locuri în poți ajunge fară mașină deoarece e prea mult de mers pe jos.

Citește și: FOTO Care sunt cele mai frumoase țări din lume. Una este considerată de români un Paradis

Mi-aș face o listă pentru vara asta, deci dacă ați putea să împărtășiți pe unde ați mai fost voi aș fi recunoscătoare. Sunt multe locuri pe care încă nu le-am vizitat în țara și mi-aș dori (de exemplu tocmai ce am aflat despre Lacul de smarald de la Racos) doar că momentan mă limitez la cele la care pot ajunge fară mașină”, a solicitat o turistă. 

Răspunsul a venit imediat. Un alt membru al grupului a postat o întreagă listă cu locuri de vizitat și, de asemena, cu metodele în care se poate ajuge acolo fără mașină. 

Toate pornesc din București.

Foto: Freepik.com

”Din București, excursii de o zi:

Chitila 10 minute cu trenul, apoi pe jos: Parcul Dendrologic Chitila, pădurea Chitila/Mogoșoaia, parcul Mogoșoaia, palatul Mogoșoaia, înapoi cu trenul de aeroport (statia PO Parc Mogoșoaia) care merge non-stop la fiecare 40 de minute.

Toate stațiunile importante de pe valea Prahovei sunt accesibile cu trenul. Brașov are transport în comun bine dezvoltat.

Râșnov este accesibil cu trenul din Brașov. Sunt și microbuze. Poți urca pe fortificația de pe deal cu un funicular.

Făgăraș, cu microbuzul din Brașov. Cetatea Făgărașului a fost renovată acum câțiva ani.

Valea Oltului: cu trenul până la Râmnicu Vâlcea aprox 6 ore, sau jumătate cu autobuzul, apoi sunt autobuze din fața gării spre Călimănești, Băile Olănești, Govora, etc. Din Băile Olănești sunt excursii cu microbuzul prin zonă, în special în weekend.

Târgoviște cu trenul, apoi pe jos (există transport în comun, dar nu l-am folosit): Turnul Chindiei, ruinele castelului și parcul atașat. Ruta prin oraș e drăguță cu un parc pe drum și un centru vechi.

Citește și: Locul din România inclus de CNN într-un top al celor mai frumoase locații din Europa: De poveste

Craiova cu trenul, apoi cu transportul în comun: Gradina Botanica, Parcul Nicolae Romanescu. Ambele sunt superbe.

Pitești cu trenul, apoi pe jos și transport în comun: serie de parcuri pe malul Argeșului, apoi parcul Trivale. Centrul vechi e drăguț, mai ales seara e animat.

Ploiești cu trenul, preferabil cobori la Gara de Sud apoi pe jos de-a lungul bulevardului, sunt o serie de muzee (muzeul Ceasului, muzeu de artă, muzeu al naturii), bulevard larg tipic comunist dar cu mai multe părculețe pe drum. Există transport în comun ok.

Călărași cu trenul, schimbi la Ciulnița. Centrul este recent renovat, dar anul trecut era pustiu. Parcurile de pe malul Dunării sunt drăguțe, inclusiv gradina zoologică.

Foto: Freepik.com

Transportul în comun merge foarte rar, rutele nu sunt în Google Maps și cele din Moovit sunt greșite. Am preferat să merg pe jos.

Constanța cu trenul. Transport în comun spre Mamaia, dar e cam meh. Jumătatea din strada centrală din Mamaia e mai mult parcare cu trotuare mici, sunt doar câțiva km 100% pietonali abia de la hotel Iaki spre nord.

Constanța în sine este neremarcabil. Parcuri tipice, cel mare (Tăbăcărie) este prost îngrijit gen Herăstrău. Dacă ai copii merită Delfinariul. Acvariul este închis pentru lucrări pentru cel puțin încă în an.

Acvariul de la Tulcea e mult mai mare dacă ajungi pe acolo. Centru vechi drăguț în zona peninsulară (la Muzeul de Istorie), dar mai mic decât al Bucureștiului.

Recomand de la Constanța fie cu trenul, fie cu autobuze din dreapta gării care pleacă din aprox 30 in 30 spre stațiunile din sudul litoralului:

Citește și: Care e locul din România aflat între cele mai frumoase 20 din Europa. E cel mai bine păstrat secret

Mangalia are strada pietonală pe de-a lungul plajei, de la portul turistic din sud până la stațiunile Saturn/Venus in nord. Nu te îmbăia în Venus lângă zona de scurgere a Bălții Mangaliei - te așteaptă infecții oculare și sinuzită.

Între Mangalia și Vama Veche sunt microbuze din fața gării la interval de 30 de minute, dar ultimele sunt pe la 7 seara, deci ai nevoie de cazare dacă stai mai târziu.

Între Neptun și Costinești ai aprox 7 km de plajă sălbatică. Superb. Coboară la halta Pescăruș exact între ele dacă ți se pare distanța prea mare. Atenție, nu toate trenurile opresc la această oprire.

Neptun are două lacuri cu lebede, nuferi, lișițe, corcodei, în rest este doar o înșiruire de hoteluri și restaurante. Atenție: stația de tren pentru stațiune este Neptun hc, nu Neptun simplu.

Nu vizita Costinești în timpul sezonului: mizerie, plajă mică și supraaglomerată, zona de promenadă e o înșiruire îngustă de maghernițe cu amestec de muzică dată la maxim, iar în lacul Costinești se deversează direct (netratate) apele uzate din canal.

Eforie Nord-Sud: frumos de mers pe jos pe plajă de la o spre celaltă. Eforie Sud are un parc cam neîntreținut. Ambele au promenadă pe de-a lungul malului cu vedere la mare. Plajele au fost lărgite, nu mai sunt aglomerate.

Pentru mersul trenurilor folosește mersultrenurilor.infofer.ro pentru că include și operatorii private.

Pentru plata transportului în comun folosește aplicația 24pay.

Pentru rute/linii folosește Moovit dacă Google Maps nu le are. Constanța are și aplicația CTBUS, asemănătoare cu InfoTB. Atenție că Moovit are informații despre useri, deci pot fi vechi/greșite”, a explicat în detaliu utilizatorul grupului de pe reedit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te