Ce angajați vor primi mai multe tichete și de o valoare mai mare anul acesta? Lucrează la stat

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 21.03.2024 - 07:20
Ce angajați vor primi mai multe tichete și de o valoare mai mare anul acesta? Lucrează la stat Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pe lângă schimbarea tratamentului fiscal favorabil al tichetelor de masă, de la 1 ianuarie 2024 a crescut și valoarea maximă a tichetelor de masă ce poate fi acordată salariaților, respectiv de la 35 de lei/zi la 40 de lei/zi.

SHARE

Tichetele de masă se dădeau pe suport electronic încă din 2022. Valoarea unui tichet de masă la momentul actual este de 35 de lei, iar un angajat are în jur de 20 de tichete de masă lunar.

Pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea tichetelor de masă obținute va fi de 880 de lei, de la 1 ianuarie 2024.

Majorarea valorii bonurilor de masă a fost decisă după discuțiile dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social.

Ce angajați vor primi mai multe tichete și de o valoare mai mare anul acesta? Lucrează la stat

Unul dintre motivele pentru care valoarea unui bon de masă se majorează este că „în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar putea vulnerabiliza categoriile care dețin astfel de tichete de masă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

Citește și: Tichetele de masă se vor acorda în funcție de salariu de anul viitor. Cine le pierde 

Serviciile locale specializate de evidența populației, salvamontul, scafandrii civili din cadrul serviciilor de salvare acvatică, precum și toți lucrătorii din ”servicii publice de interes local sau județean, specializate, cu personalitate juridică, înființate și organizate în subordinea consiliilor locale sau consiliilor județene” scapă de aplicarea mai multor prevederi ale legii 296/2023, cunoscută și ca legea austerității.

Citește și: Ce salarii primesc angajații de la Mega Image, Lidl și Auchan. Ce spun oamenii care au lucrat acolo

Este o nouă categorie largă de instituții care beneficiază de derogare de la prevederile respectivului act normativ, în acest caz fiind vorba despre desființarea sau reorganizarea unor entități din zona administrației locale care nu îndeplinesc anumite condiții.

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care aduce mai multe modificări legii 296/2023, cunoscută și ca legea austerității, scrie economica.net.

Printre altele, nu se vor mai restructura unele instituții din zona administrațiilor locale și vor putea primi bonuri de masă sau indemnizații de hrană mărite o bună parte dintre bugetari.

Începând cu data de 1 iulie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/ subordonarea/autoritatea autorităților administrației publice centrale/locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice;

b) activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.

Pe de altă parte, OUG consultat de noi vine cu o derogare care reduce practic aplicarea a două întregi articole din legea 296 a majorității celor vizați inițial.

Mai precis, este vorba despe cele două articole care arătau că valoarea tichetelor de masă sau a indemnizației de hrană nu poate depăși nivelul a două salarii minime brute/pe an.

De când primesc banii?

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică.

Actualizarea acestor drepturi se face începând cu luna ianuarie 2025”, se arată în lege.

Proiectul de OUG consultat e noi propune ca de le această prevedere să fie exceptați toți cei care au încasat până la 31 decembrie 2023 bonuri de masă cu valoare mai mare decât cea stabilită în articolul de mai sus și care obțin venituri nete mai mici sau egale cu 8.000 de lei pe lună.

Potrivit Frames, valoarea programului de tichete de masă ar putea depăși, în acest an, 31,68 miliarde de lei, luând în calcul o medie de 40 de lei/tichet/22 de zile pe lună.

Citește și: Cum pot fi cheltuite vouchere educaționale de 1500 de lei și cum le acorda statul

„Sunt peste 3 milioane de beneficiari care își vor putea vedea veniturile mai mari cu 880 de lei, în cazul unei norme complete de muncă.

Adăugați și valoarea tichetelor cadou, a celor de studii, vacanță și a celorlalte tipuri de tichete și am putea ajunge, în 2024, la un stimul de peste 35 miliarde de lei, adică aproape 7 miliarde de euro. 

E un pas semnificativ pentru susținerea puterii de cumpărare în condițiile în care, să nu uităm, consumul reprezintă principalul motor al economiei”, afirmă economistul Adrian Negrescu, managerul Frames.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te