VIDEO. Trei ani de la OUG13. Cum a vrut Iordache să îl salveze pe Dragnea. Ajutorul dat de Meleșcanu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.01.2020 - 16:08
Digi24

Pe 31 ianuarie 2017, la puține zile după ce a câștigat alegerile PSD a vrut să își „albească” politicienii cu probleme penale. Așa s-a ajuns ca seara, după ora 22.00, ministrul Justiției de la acea vreme să anunțe că guvernul a adoptat Ordonanța de amnistie și grațiere.

SHARE

Protestele preventive, ignorate de PSD

În decembrie 2016, PSD câștiga alegerile parlamentare cu aproape 45% pe fondul absenteismului și a demagogiei din așa numitul Program de guvernare.

La mijlocul lunii ianuarie 2017 au apărut primele zvonuri potrivit cărora guvernul intenționa să dea o ordonanță de amnistie și grațiere.

Urmează proteste zilnice în stradă, iar la unul dintre ele se alătură chiar șeful statului Klaus Iohannis. Acesta merge intempestiv într-o ședință de guvern pentru a împiedica executivul Grindeanu să dea Ordonanța de amnistite și grațiere.

Iohannis a reușit să obțină doar o amânare. Deși la București protestele scot în stradă zeci de mii de oameni, pe 31 ianuarie 2017, Florin Iordache anunță că a fost data OUG 13.

Iordache: vă rog să suplimentăm

Digi24 a obținut stenograma ședinței de guvern din 31 ianuarie 2017, când Guvernul a aprobat controversata Ordonanță 13, prin care a adus modificări Codurilor penale.

”Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei  hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevoie...

Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu. Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală”, i-a spus ministrul Justiţiei Florin Iordache premierului Sorin Grindeanu în şedinţa de guvern din data de 31 iaunuarie, potrivit stenogramei publicată de Executiv.

Premierul l-a întrebat dacă există toate avizele  şi dacă toate procedurile cerute sunt îndeplinite, Iordache răspunzând ”bineînţeles”.

De asemenea, premierul Sorin Grindeanu l-a întrebat pe secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, acelaşi lucru, acesta spunându-i prim-ministrului că ”din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate”.

Strada ia foc

Iordache face o conferință de presă nocturnă în care, de cele mai multe ori, refuză să răspundă jurnaliștilor, repetând obsesiv „altă întrebare”. Piața reacționează și, în aceeași seară, 20.000 de oameni se strâng în fața guvernului.

Următoarele zile reacția străzii este exemplară. La sfârșitul săptămânii, duminică, fiind 300 de mii de oameni în Piața Victoriei și toți atâția în orașele țării.

Guvernul Grindeanu abrogă Ordonanța la presiunea străzii.

În luna mai 2019, șeful PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Dacă OUG 13 ar fi intrat în vigoare fie și o secundă acest lucru nu s-ar mai fi întâmplat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te