Primarul din Slănic, unde s-a surpat o stradă: 8.500 lei salariu, 3.300 pensie. „Plângea” că e puțin

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 25.04.2024 - 15:57
Primarul din Slănic, unde s-a surpat o stradă: 8.500 lei salariu, 3.300 pensie. „Plângea” că e puțin - Foto: colaj NW
Primarul din Slănic, unde s-a surpat o stradă: 8.500 lei salariu, 3.300 pensie. „Plângea” că e puțin - Foto: Facebook
Primarul din Slănic, unde s-a surpat o stradă: 8.500 lei salariu, 3.300 pensie. „Plângea” că e puțin - Foto: captură video

Primarul din Slănic Prahova, unde s-a surpat o stradă chiar în mijlocul orașului, ceea ce determinat evacuarea mai multor imobile, câștigă aproape 12.000 lunar, făcând cumul cu pensia (8.500 lei salariu, 3.300 pensie). În zonă, salariile nu depășesc, în general, 2.500 lei.

SHARE

Pesedistul Costea Daneluș conduce de ani buni primăria Slănic Prahova, oraș în care, joi, 25 aprilie 2024, o parte din strada 23 August, aflată chiar în fața clădirii poliției din oraș, s-a surpat din senin, stârnind panică în rândul locuitorilor. Situația e atât de gravă încât autoritățile au decis evacuarea imobilelor aflate la circa 50 de metri distanță. 

Este la al patrulea mandat, a ieșit și la pensie între timp, cumulând salariul de primar cu pensia. 

Citește și: Primar condamnat, obligat să muncească în folosul comunității la Primăria unde a delapidat fonduri

Primarul din Slănic, unde s-a surpat o stradă: 8.500 lei salariu, 3.300 pensie. „Plângea” că e puțin

De-a lungul carierei sale de edil, Costea Daneluș, momentan în PSD, a trecut prin toate partidele care au avut, la un moment dat, interese pe Valea Slanicului. 

El s-a descris drept „vânător din tată-n fiu”, potrivit ph-online.ro. Iar în anul 2002, de pildă, a fost cercetat pentru braconaj și a fost exclus din Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor (AJVPS) până prin 2006. 

Din 2020 până în prezent, Costea Daneluș se laudă cu multe realizări în raportul de activitate. A avut pe mână bugete apreciabile pentru o localitate de doar 6.000 de locuitori. 

Sponsorizează inclusiv un ziar local, „Ziarul de Slănic”, cu un tiraj de circa 1.000 de exemplare. Iar în curând, printr-un program PNRR, spune că urmează ca primăria orașului să achiziționeze un sistem informatic pentru digitalizare - Smart City, precum și să cumpere echipamente IT&C / Hardware.

Citește și: Rocada familiilor la o primărie din Iași: El primar, ea vice. Au înlocuit o tripletă

Bugete Slănic Prahova 2020 - 2024:

- Anul 2020: 15.521.360 lei;
- Anul 2021: 21.875.560 lei;
- Anul 2022: 27.490.370 lei;
- Anul 2023: 44.047.340 lei;
- Anul 2024: 39.389.710 lei.

„Având în vedere faptul că o parte din proiectele din programul POR s-au încheiat și au rămas numai proiectele prin programul PNRR, valoarea bugetului local pe anul 2024 a scăzut la 39.389.710 lei. Menționez faptul că dacă la proiectele prin programul POR eram obligași să participăm cu o cofinanțare, la proiectele inițiate prin programul PNRR nu mai avem această obligație, de aici și această scădere în bugetul local”, a explicat primarul Costea Daneluș, în ultimul raport de activitate. 

În ultima declarație de avere depusă pe site-ul Primăriei Slănic Prahova, Costea Daneluș spune că are un teren extravilan de 1 hectar în Slănic și un BMW din 2012. La categoria „Clădiri”, nu figurează nimic. Deci, n-ar avea casă. 

La capitolul „Venituri”, Costea Daneluș încasează un salariu anul de 100.380 lei (anul 2022), adică 8.365 lei/lună, dar și o pensie anuală de 38.600 lei (anul 2022), adică încă 3.216 lei/lună. 

Soția sa, Costea Constanța, este și ea pensionară și încasează o pensie anuală de 27.200 lei (anul 2022), adică 2.266 lei/lună. 

Deși are un venit lunar de aproape 12.000 lei (fără indexările din 2023), primarul Costea Daneluș din Slănic Prahova, localitate unde salariile nu depășesc, în general, 2.500 lei/lunp, este profund nemulțumit. 

El s-a dat singur în judecată, acționând în instanță Primăria Slănic Prahova pe care o conduce, supărat că Guvernul le-a înghețat indemnizațiile primarilor, potrivit digi24.ro.

Adică, cetățeanul Costea Daneluș vrea să oblige, printr-un proces, instituția condusă de primarul Costea Daneluș să îi dea lunar mai mulți bani.

Iar conform unei hotărâri a Consiliului Local Slănic, aprobată în 10 ianaurie 2024, s-a aprobat suma de 50.000 lei pentru contracte de consultanță, asistență și reprezentare juridică, pentru ca UAT-ul să se apere în instanță în acțiunea demarată de primarul Costea Daneluș. 

Stradă din centrul la Slănicului surpată din senin, mai mulți localnici evacuați. Primarul: Aşteptăm specialiştii de la Bucureşti să ne spună ce se întâmplă

Primarul din Slănic, Costea Daneluş, a declarat, joi, că aşteaptă ca la faţa locului, unde a avut loc alunecarea de teren, să ajungă specialişti de la Bucureşti, care să se pronunţe cu privire la incident.

"Voi convoca comitetul local pentru situaţii de urgenţă, am vorbit cu proprietarii de la bloc, amiabil, vom căuta să le găsim un spaţiu, dacă ei nu au unde să stea, pe la vecini, pe la prieteni. Aşteptăm specialiştii de la Bucureşti să ne spună ce se întâmplă. Aşteptăm specialiştii care sunt în geologie să ne dea verdictul", a spus Costea Daneluş, care a adăugat că nu se ştie la acest moment ce a cauzat alunecarea de teren.

Reprezentanţii ISU spun că s-au luat mai multe măsuri, în contextul în care e posibil să fie afectate mai multe imobile.

"Astăzi, în jurul orei 10,30, dispeceratul ISU Prahova a fost informat cu privire la faptul că în localitatea Slănic s-a produs o tasare a unui teren, în urma căreia s-a format un crater de aproximativ doi metri cu posibila afectare a mai multor imobile.

Colegii s-au deplasat cu o autospecială de intervenţie pentru a verifica dacă se confirmă, situaţia se confirmă, iar urmare a acestui eveniment au fost date mai multe dispoziţii, printre care a fost trimisă şi grupa operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a IGSU pentru a sprijini toate activităţile de la faţa locului. La acest moment nu putem vorbi de o situaţie foarte gravă (...).

Preventiv, a fost dispusă măsura evacuării a două imobile. Sediul Poliţiei a fost evacuat şi el preventiv. E vorba de 20 de persoane până la acest moment care, de bunăvoie, au înţeles necesitatea acestei evacuări", a precizat căpitan Toma Bogdan de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Autorităţile au dispus, joi, evacuarea preventivă a 20 de persoane după prăbuşirea unei străzi din oraşul Slănic pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, adâncimea craterului având circa doi metri.

Potrivit Poliţiei Prahova, zona afectată este închisă circulaţiei, fiind impuse restricţii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te