Mare grijă de unde cumpărați pește pentru Florii. Avertismentul transmis de ANPC

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.04.2024 - 15:44
Mare grijă de unde cumpărați pește pentru Florii. Avertismentul transmis de ANPC - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Mare grijă de unde cumpărați pește pentru Florii. Avertismentul transmis de ANPC. Cum trebuie să arate și la ce anume să fim atenți?

SHARE

Mare grijă de unde cumpărați pește pentru Florii. Avertismentul transmis de ANPC. Cum trebuie să arate și la ce anume să fim atenți?

Grijă mare la peștele cumpărat de Florii

Consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produselor din pește și chiar să refuze să cumpere produse în legătură cu care au îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare, informează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Citește și: Cum te „frig” restaurantele: pizza cu diametru mai mic, ciorbă mai ușoară la gramaj.

Sfaturile ANPC pentru consumatori vin în preajma Sărbătorii Floriilor, când crește considerabil consumul de pește și preparate din pește.

“În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiției, crește considerabil consumul de pește și preparate din pește, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrage atenția asupra potențialelor pericole care pot fi întâlnite, la achiziționarea acestor produse, deosebit de perisabile și le recomandă consumatorilor să țină cont de câteva sfaturi, respectiv: să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a își forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia; să nu achiziționeze produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi; să refuze să cumpere pește și produse din pește pentru care au îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare; să urmărească modul de etichetare a peștelui și produselor din pește și să nu cumpere produse preambalate neetichetate”, se precizează într-un comunicat ANPC.

Potrivit sursei citate, consumatorii trebuie, de asemenea, să refuze să cumpere pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită.

Totodată, la cumpărarea peștelui și produselor din pește, trebuie să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.

Consumatorii trebuie să țină cont de faptul că produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. De asemenea, este este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze iar acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

Citește și: Protecția Consumatorului îii avertizează pe românii care cumpără de pe Shein și Temu. Există riscuri

ANPC mai recomandă cumpărătorilor să nu achiziționeze produsele la care constată existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și să acorde o atenție deosebită când cumpără produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului. De asemenea, aceștia nu trebuie să achiziționeze produse la care constată că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigură salubritatea produsului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te