Fondatoarele „Dăruiește Viață”, reacție în cazul Beuran: „Grevă împotriva morții nu se poate face”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.01.2020 - 09:03
Carmen Uscatu (stânga) și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele „Dăruiește Viață”, au criticat decizia cadrelor medicale de la Spitalul Floreasca din București, care au anunțat că își întrerup activitatea, în semn de solidaritate cu prof. Mircea Beuran, demis din funcția de șef de secție.

SHARE

Oana Gheorghu și Carmen Uscatu, care prin ONG-ul pe care îl conduc construiesc în Capitală, din donațiile românilor, primul spital de stat pentru copiii bolnavi de cancer, au reacționat critic față de protestul anunțat de zeci de cadre medicale de la Spitalul Floreasca.

Reamintim că greva unor memdici, asistenți medicali și infirmieri de la această unitate medicală a fost anunțată luni, după ce profesorul Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef al Secției de Chirurgie de la Floreasca. Cadrele medicale au transmis că vor asigura doar urgențele.

Măsura luată împotriva doctorului Beuran a fost anunțată luni de Ministerul Sănătății, ca urmare a unei anchete interne demarate de conducerea unității medicale după ce o pacientă bolnavă de cancer a ars pe masa de operație și, ulterior, a decedat. Controlul a demonstrat că femeia a ars din cauza unei erori umane a echipei operatorii.

Carmen Uscatu și Oana Ghoerghiu au comentat, pe paginile personale de Facebook, cazul de la Spitalul Floreasca, criticând atât felul în care a procedat doctorul Mircea Beuran, cât și colegii acestuia care și-au anunțat întreruperea activității.  

CITEȘTE ȘI: Dacă nu mai puteți de grija pacienților, de ce nu ați făcut grevă până acum, stimați doctori?

 

„Dumnezeu nu poate fi demis”

Carmen Uscatu: „Jurnal de BEURAN

1. Nu intru în sală dar numele meu apare pe protocolul operator. Fac fals în semnături. Pentru că merit. Eu sunt profesor.

2. Nu îmi dau demisia. Pentru că eu sunt profesor și oricum pacienta murea. Sunt demis și asta e de neconceput. Dumnezeu nu poate fi demis.

3. Nu îmi cer scuze public, nu expun realitatea, nu caut SOLUȚII ca așa ceva să nu se mai întâmple. Nu mă gândesc să implementez în cel mai mare spital de urgență protocoale de asigurare a calității serviciilor medicale și siguranța pacientului. Aleg să tac. Chiar dacă sunt profesor nu m-am maturizat, nu-mi pot recunoaște greșeala. 3. Am colegii de partea mea. Pentru că nici ei, deși ditamai doctorii, nu s-au maturizat. Nu caută soluții ca să nu mai greșească nimeni atât de grav, incidentul nu devine studiu de caz în conferințele lor, din contra amenință că oricum se poate întâmpla oricui.

4. Nu mă gândesc că mi se poate întâmpla chiar mie, pentru că eu sunt profesor. Nu li se poate întâmpla nici colegilor mei pentru că ei sunt doctori. Oare cum facem cu oamenii ăștia? Îi testează cineva când își aleg o asemenea meserie care ar trebui să presupună mai întâi de toate EMPATIE?

Unde e sistemul lor de valori? Unde e asumarea, maturitatea, profesionalismul? Parafele alea din comunicat nu vi se par o joacă de copil? O lipsă de asumare, o lipsă a profunzimii în înțelegerea faptei. Oare mâine nu vor spune acei medici că li s-au furat parafele, că nu ei au semnat?  

Joaca cu focul ar fi trebuit să nască responsabilitate. În fond consecințele sunt dramatice și ei totuși aleg să nu învețe nimic.”  

Oana Gheorghiu: „Nu am văzut niciodată solidaritate atunci când nu sunt medicamente”

„Ceva profund greșit s-a întâmplat cu mentalitatea unor medici. Această poziționare de Dumnezeu care nu poate greși, care nu își asumă responsabilitatea, care este fără de păcat, care nu admite că există consecințe când greșești... Cum au ajuns oamenii care ar trebui să fie modele de integritate și înțelepciune să-și creeze o realitate atât de distopică?

Cum de s-au îndepărtat atât de mult de misiunea lor? Cum au uitat că respectul vine din încredere, din adevăr, din demnitate, nu din minciună, superioritate și aroganță? Când vor îndrăzni oare medicii care încă mai rezistă malaxorului care îi transformă în slugarnici, obedienți și complici la mizerii, să vorbească deschis despre modul în care au acces în sala de operație, despre despotismul unor șefi, care decid după propriul plac cine operează și cine nu?

Când vor vorbi despre faptul că deși unii șefi nu mai operează de mult, numele lor apare titular pe mai toate operațiile? Când oare vom vorbi deschis despre cât de defect este sistemul nostru medical? Grevă împotriva morții nu se poate face. Nici măcar contestație...

Putem însă să începem să vorbim deschis despre ce nu merge. Ca să facem să meargă. Și să nu se mai greșească. Sau mai bine zis să se greșească din ce în ce mai puțin.  

Nu am văzut niciodată solidaritate atunci când nu sunt medicamente, când nu sunt dezinfectanți, când nu sunt materiale, când pacienții nu au condiții minime de tratament și îngrijire. Nu am văzut solidaritate atunci când "nu avem de toate".

Nu am văzut solidaritate nici măcar când nu aveați salarii civilizate, domnilor doctori. Nu am văzut niciodată solidaritate la această breaslă. Dar iată, azi, în premieră, medicii din spitalul Floreasca se unesc și iau atitudine. Nu, nu sunt îngrijorați că un om ar putea muri din nou într-un "incident regretabil".

Se tem doar că un astfel de incident ar putea ajunge din nou în atenția publică și imaginea unui medic ar putea fi afectată. Din nou. În fiecare zi există acest risc... o spun chiar ei. Cu parafele lor. Un astfel de comunicat îți anulează toate speranțele pe care te-ai chinuit să ți le construiești. (…)    

CITEȘTE ȘI: Iartă-ne, domnule doctor, că am făcut scandal după ce ați dat foc unei paciente!

Sancțiunile în cazul Beuran

În raportul transmis Ministerului Sănătății de către conducerea Spitalului Clinic de Urgență București, raport întocmit după ce, în preajma Sărbătorilor, a fost făcut public un caz uluitor – o pacientă în vârstă de 66 de ani a ars pe masa de operație de la Floreasca, iar ulterior a murit – se arată mai mule abateri ale profesorului Mircea Beuran, precum și ale echipei medicale care a operat-o pe femeie, când s-a petrecut tragedia. Conform raportului, prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.  

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB sunt că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că domnul prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.

Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Reprezentanții instituției vor prezenta, marți, concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecției Sanitare de Stat și al Corpului de Control și „salută totodată decizia managementului de la SCUB, de încetare a contractului de administrare a șefului de secție, care nu a respectat obligațiile contractuale”.

Pe de altă parte, Inspecția Sanitară a sancționat cu amenzi unitatea spitalicească, pentru neregulile găsite, cât și întreaga echipă de medici care au participat la intervenția chirurgicală - de la asistent, până la conducătorul echipei. Cuantumul amenzilor este de aproximativ 30.000 de lei. După ce Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef de secție, el rămânând în continuare medic în cadrul Spitalului Floreasca, având voie să profeseze, acesta a anunțat că va contesta decizia, pentru că nu este motivate. 

„Decizia pe care am primit-o nu este motivată, nu am primit niciun raport. (...) Lucrurile acestea m-au surprins, dar pot să afirm totodată că nu sunt niște lucruri normale, adică să poți să-i dai decizia unui om fără să argumentezi, decât o inșiruire de cifre (...) sunt niște acuze generale. Dar probabil că atât este capacitatea acestei comisii”, a declarant, luni seară, Mircea Beuran, la Antena 3.

După declanșarea scandalului de la Floreasca, Mircea Beuran a declarat că el nu făcea parte din echipa care a operat-o pe femeia care a ars pe masa de operație, fiind chemat de acasă ca să jute echipa medicală.

Tragedia din sala de operație de la Spitalul Floreasca a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2019, însă cazul a ajuns în atenția publică abia spre finalul lunii, existând bănuieli în privința mușamalizării lui. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat ulterior că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, tocmai din cauză că incidentul nu a fost raportat la timp de conducerea unității medicale, ci a fost făcut publc abia când parlamentarul USR Emanuel Ungureanu a postat pe pagina sa de Facebook informații referitoare la acest caz.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te