Firea, despre implicarea Primăriei în mitingul diasporei: Nu mă înconjur de oameni care mint

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.08.2018 - 13:49
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Primarul general al Capitalei a declarat miercuri, referitor la mitingul din Piaţa Victoriei din data de 10 august, că Primăria Generală nu dă ordine jandarmilor sau prefectului, deoarece nu are o astfel de calitate.

SHARE

Gabriela Firea a menţionat că Primăria Capitalei a fost reprezentată la centrul de comandă prin viceprimarul Aurelian Bădulescu, deoarece acestuia i-au fost delegate atribuţiile în perioada respectivă. Primarul a subliniat că viceprimarul avea atribuţii doar în ce priveşte eventuale restricţii de circulaţie sau devierea traseului unor mijloace de transport în comun. Edilul a mai precizat că aşteaptă finalizarea anchetei în domeniu, dar a menţionat totodată: „În general nu mă înconjur de oameni care mint”.

Citește și: Când a fost decisă evacuarea Pieței Victoria. Cliseru spune o nouă oră: după miezul nopții

Până acum, atât la Parchetul Militar cât şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au înregistrat peste 700 de plângeri penale, venite din partea persoanelor care au suferit vătămari și au fost agresate la protestul diasporei, iar unii dintre ei au spus că vor cere daune pentru cele pătimite.

Procurorii militari de la Parchetul General continuă cercetările și au cerut o expertiză fizico-chimică a gazelor lacrimogene folosite de către jandarmi la protestul din 10 august, cercetările urmând a fi efectuate de experți din Institutul de Expertize Criminalistice.

În continuare, în acest caz, se desfăşoară investigaţii pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea de violenţe, inclusiv din rândul forţelor de ordine.

Citește și: Mutarea prin care Firea se păzește de contestații

Primarul a mai subliniat că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, nu a informat-o cu privire la cele petrecute, pentru că Prefectura nu este subordonată Primăriei Capitalei. Însă Gabriela Firea a mai precizat că, totuşi, s-a informat în privinţa protestelor şi nu a dormit în acea noapte. „Doamna prefect nu m-a informat cu cele ce se desfăşurau în aceea dată. Nici nu aveam calitatea să mă informeze, Prefectura nu e subordonată Primăriei. Dar am discutat cu domnul viceprimar, pentru că eram într-o deplasare oficială în afara ţării. (...) Mi-a spus că este la dispoziţia celor colegilor de la MAI şi Jandarmerie. (...) Am văzut tot felul de speculaţii. Primăria nu dă ordine jandarmilor, prefectului, nu spune de aici începe intervenţia şi aici se sfârşeşte pentru că nu are calitate. (...) M-am interesat şi eu, la fel ca şi dumneavoastră, nu pot să spun că am dormit în acea noapte, nu pot să spun că eram liniştită în aceea noapte, chiar dacă nu eram în ţară. Nu sunt un om insensibil. Nu este deloc o fericire pentru un primar general să se întâmple astfel de lucruri în oraşul pe care îl coordonează. E o durere, a fost un moment foarte greu, foarte delicat, bine ar fi fost să nu se fi întâmplat aşa ceva. Sper să fi tras învăţăminte”, a declarat Gabriela Firea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te